23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
22.10.2021 04:30

Karaköy’den İtalya’ya en kestirme yol!

Galata Kulesi manzaralı  “Il Cortile Ristorante Pizzeria” insanı ışınlanmış gibi İtalya’ya götürüyor. Nefis atmosferiyle harika lezzetlere ev sahipliği yapan mekanda fiyat/lezzet dengesi de makul

Galataport’un açılış için geri sayıma başlaması, ilk cruise gemilerinin gelmesi, Tersane İstanbul’un açılıyor olmasıyla birlikte İstanbul Karaköy ciddi bir cazibe merkezi olmaya aday. Bölgenin yenilerinden Ecole  St. Pierre Hotel ve Il Cortile Ristorante Pizzeria, Galata Kulesi'ne çıkan sokakta konumlanıyor. Harika bir kule manzarasına sahip. 19. yüzyılda bir Fransız okuluna ev sahipliği yapmış olan yapı, tüm tarihi doku korunarak restore edilmiş. Gerçekten etkileyici ve tarih kokuyor. Odaları gezme fırsatı bulabildiğim için şunu da söyleyebilirim ki, şehirde bir hafta sonu kaçamağı için güzel bir alternatif. Eski sınıfları restore ederek odaya dönüştürmüşler. Buraya kadar otelden bahsettikten sonra gelelim asıl konumuz olan yemeğe. Otelin girişindeki avlu içinde bulunan Il Cortile, insanı ışınlanmış gibi İtalya’ya götürüyor dersem abartmış olmam. Nefis bir avlu ve dokuya uygun muhteşem bir atmosfer. Dekorasyonu ve havası ile kendinizi Floransa’da bir avluda hissediyorsunuz. Menü çok çetrefilli değil. Basit ama yediğim her ürün kendi başına çok lezzetliydi. Burası sadece bir lokanta değil, aynı zamanda bir pizzeria. Avlunun hemen dibinde, gösterişli bir odun fırını mevcut. Çıtır ve çok lezzetli pizzaların sırrı burada yatıyor. Mutfağın başında Nihat Sancar var. Çok da başarılı işlere imza atıyor. Menü sade ama lezzetli, ki benim bir İtalyan lokantasından beklentim bu yönde. Mekanın müdürü Laçin Alkanlı, çok titiz ve misafirperver. Çok taze bir burrata yedik, eşlikçileri de çok yerindeydi. Izgara enginar kalbi de öyle. Parmigiana di Melanzane ise çok tavsiye edebileceğim bir seçenek. Taze makarna hamurları ve pişme dereceleri mükemmel. İtalya’nın Ligurya bölgesinden de menü içinde ayrı bir kısım var, tavsiye ederim. Trüf zamanı da olduğu için, yediğim makarna beni benden aldı. Bu arada fiyatlar, şehirdeki benzerlerine göre oldukça makul. Fiyat/lezzet oranı için mükemmel denilebilir.  Pandemi dolayısıyla zor seyahat ettiğimiz bu günlerde, özlem çektiğiniz yurt dışı seyahatleriniz için iyi bir alternatif. Tek ilave edebileceğim şey ise şarap menüsnün biraz kısıtlı olması. Ama onun da zaman içerisinde oturacağını düşünüyorum.  Özellikle kaliteli yerli üreticilerin şarapları listeye eklenmeli diye düşünüyorum.

Eski bir Fransız okulundan otele dönüşen binanın nefis bir de avlusu var.
Eski bir Fransız okulundan otele dönüşen binanın nefis bir de avlusu var.

Rossi Kitchen & Bar Suadiye

Anadolu yakasında oturanlar için yeni ve harika bir alternatif. Suadiye Oteli'nden Bağdat Caddesi’ne çıkan sokakta. Bir İtalyan bistrosu olarak nitelendirilebilir. Şık ama abartısız dekorasyonu, iyi ışıklandırılması ve gösterişli barı ile dikkat çekiyor. Mutfağın başında gençlik yıllarından beri tanıdığım Kürşat Yeniçeri var. Menü sade, ağırlıklı olarak İtalyan mutfağından oluşuyor. Pizza konusunda iddialılar. İçki yanında atıştırabileceğiniz lezzetler de mevcut. Çıtır kalamar, karides tempura çok başarılı. Başlangıçlardan Cannelloni’nin tadı hala damağımda. Burger konusunda özenliler, deniz mahsullü makarnaları da çok güzel. Benim için ciddi bir ölçek olan Linguine Bolognese son zamanlarda yediğim en iyilerinden biri idi. Beyaz çikolatalı profiterolü de tavsiye ederim.  Burası da fiyat/lezzet dengesi açısından oldukça makul.

Elbet Steakhouse

Yenilerden sonra bir de benim için bir klasikten bahsetmek istedim. Zaten çok sevdiğim bir yerdi ama pandemi falan derken uzun zamandır gidememiştim. Düzenli olarak eve sipariş versem de yaklaşık 2 yıl aradan sonra tekrar gitme fırsatı buldum. Yediğim her şey yine çok lezzetli ve özenliydi. Özellikle hamburger konusunda çok iyiler. Geniş şarap menüsü, birbirinden farklı tatları ile iyi bir steakhouse Elbet. Fiyatlarını benzerleri ile karşılaştırdığınız zaman hiç de kötü değil. Üstelik et fiyatlarının bu kadar yükseldiği bir dönemde... Sakatat yiyorsanız kokoreçi tavsiye ederim.