19 Nisan 2024, Cuma
30.04.2021 09:53

Karantina dönemi için ideal sahil polisiyesi

Andrea Camilleri’nin satış rekorları kıran kitaplarından uyarlanan Müfettiş Montalbano serisi de Netflix’te yerini aldı
Andrea Camilleri: Kural Tanımayan Usta, Netflix’te yayında olan 52 dakikalık bir belgesel. 2019’da, 93 yaşındayken ölen, ilk romanını 57 yaşında yayımlayan daha sonra 69 yaşındayken yayımladığı Komiser Montalbano serisiyle ünlü olan Camilleri’nin neredeyse asırlık hayatını, hem de kendi anlatımıyla, mükemmel bir şekilde özetlemişler. Belgeselde yazarla görüşen gazeteci, 35 dile çevrilen kitapların 30 milyondan fazla sattığını belirtirken “Krizlerden etkilenmeyen tek mamulümüz” diyor. Bu mamulün bu kadar rağbet görmesinde romanların televizyona uyarlanmasının payı da büyük.
Montalbano’nun deniz kenarındaki evinin balkonunu da çok görüyoruz.
Montalbano’nun deniz kenarındaki evinin balkonunu da çok görüyoruz.
Sonuncusu yazarın ölümünden sonra yayımlanan seride, bir kısmı bizde de çıkmış 28 kitap var. Camilleri, son kitabı ‘alzheimer olur da yazamazsa’ diye ölümünden 13 yıl önce yazıp, yayıncısına teslim etmiş. Televizyon uyarlaması ise her biri yaklaşık iki saat olan 36 bağımsız bölümden oluşuyor. 20 yılı aşkın süreye yayılan bu ekran macerasında ekip neredeyse hiç değişmemiş ve üzücü bir rastlantı, dizinin yönetmeni de Camilleri’den üç hafta sonra hayata veda edince, komiser Salvo Montalbano’yu canlandıran Luca Zingaretti üstlenmiş son bölümlerin yönetmenliğini. Dizi nasıl kitapların satışını körüklemişse, Sicilya kıyılarının muhteşem görüntülerine, barok mimarisine, leziz yemeklerine eşlik eden mafya ve iktidar karşıtı siyasi göndermeler de dizinin bu kadar çok izlenmesine katkı sağlamış. Özellikle ilk bölümler günümüz için biraz demode kalsa da, gelecekle ve distopyayla meşgul zamane televizyonunda çok güzel bir soluk İl Comissario Montalbano dizisi. Önce yönetmenin belgeseliyle başlamanızı öneririm. Hali hazırda birkaç bölüm eksik ama 12 Mayıs’ta Netflix’te yerini alacak İtalyan filmleriyle birlikte eksik bölümler de tamamlanacak. Sıralamanın çok da önemi yok ama ille de sıralı olsun diyenler imdb.com’dan ya da wikipedia’dan bölümlerin sırasına bakabilir.
Anna, kaçırılan kardeşini ararken yepyeni dünyalara dalıyor.
Anna, kaçırılan kardeşini ararken yepyeni dünyalara dalıyor.

Sicilya distopyası da var

“Ben deniz kıyısı, güneş filan istemem, ille de distopya olsun” diyenlere de BluTV’nin en yeni dizisi Anna’yı önerebiliriz. Olay yeri yine Sicilya üstelik. Bir virüs adadaki tüm yetişkinleri öldürmüş, 13 yaşındaki Anna da küçük kardeşiyle birlikte bu yeni dünyada hayatta kalmaya çalışıyor. İlk kez kamera karşısına geçen iki çocuk oyuncunun yer aldığı diziyi yöneten de yazar Niccolo Ammaniti. Dizinin uyarlandığı Ammaniti romanı Anna, bizde de Can Yayınları’ndan çıkmıştı. Anna’nın çekimlerine pandemi nedeniyle uzun bir süre ara verilmiş, sekiz olan bölüm sayısı da altıya indirilmişti.
Deep Water’ın başrolünde, Netflix’teki Marcella’dan tanıdığımız Anna Friel (en solda) var.
Deep Water’ın başrolünde, Netflix’teki Marcella’dan tanıdığımız Anna Friel (en solda) var.

Kasabaların sırları bitmez

Bir de İngiltere’nin kuzeyinde, dağlar arasında kalan göller bölgesinde yer alan küçücük, nefis bir doğası olan bir kasabada geçen Deep Water var, TV+’da. Üç birbirine benzemez anne, üçünün çocukları, kocaları ve dışarıdan gayet güzel görünen ‘home sweet home’ları. Her şey yolunda giderken kız çocuklardan biri ortadan kaybolunca iskambil kağıdından yapılma evler gibi bütün hayatlar da altüst oluyor.