12 Nisan 2026, Pazar
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
06.03.2026 04:30

Piyanonun kadınları

Piyanist Dengin Ceyhan, Fransa’dan Norveç’e uzanan biri Türk 14 kadın bestecinin eserlerini içeren Piyano’nun Kadınları adlı ilk albümünü, Süreyya Operası’nda 8 Mart’ta seslendirecek
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Siz bakmayın orkestralarda kadın müzisyenlerin çokluğuna; onlar en büyük baskıyı bestecilikte gördüler! Klasik Batı müziğinin doğum yeri Avrupa’da halen dinlediğimiz romantik dönem müzikleri 150 yıl önce konser salonlarını fethederken, kadın bestecilerin esamesi okunmuyordu. 1686 yılında Papa XI. Innocentius “müziğin kadın cinsinin sahip olması gereken iffete zarar verdiğini” ilan ettiğinde kadınların kesin olarak müzikle uğraşması yasaklandı. Bach daha büyük ve karmaşık orgları tasarlarken, Vivaldi en güzel eserlerini bestelerken, kadınlar evlerine kapandı. Onlar, kendilerine yakıştırılan piyano ve şarkı dağarcıklarıyla misafirlerine hoşça vakit geçirtiyordu... 1722 tarihli bir adabımuaşeret kitabında, “Müzik zevkleri inceltir, zihni geliştirir; genç kadınları erdemin en büyük düşmanı olan aylaklığın pasından koruyan bir eğlencedir” diye yazar. Piyano çalmak, orta ve üst sınıf kadınları evlilik pazarında çekici kılan “uygun” becerilerdi.

* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.

Kemal Küçük
Kemal Küçük