28 Mart 2024, Perşembe
13.08.2021 04:30

Köpeğin stresini beden dilinden okuyabilirsiniz

Yeme, içme, yürüyüş rutini bozulan, ayrılık endişesi yaşayan, yeni biriyle tanışan ya da hasta köpekler strese girer. Bunu hem bedenleriyle hem de davranışlarıyla ifade ederler

Köpeklerin de tıpkı insanlar gibi strese girmesi oldukça doğaldır. İçinde bulunduğu koşulları değiştiremediğinde veya öngörülemez bir durumla karşılaştığında, aşırı stres yaşadıklarını söyleyebiliriz. Köpeğin sonrasında ne olacağını bilmemesi, korkuya ve kaygıya sebep olur. Stres altındaki köpek çekingenlik, agresyon, tepkisel işeme, kemirme, kaçma veya donma davranışı gösterebilir. Stres, bazen de bazı hastalıkların tetikleyicisi olabilir. Köpekler stresli olduklarını beden dilleriyle anlatır. Aynı şekilde davranışlarından da bunu anlamak mümkündür. Çünkü stres, davranış değişikliklerine sebep olur.

Alışık olmadığı durumlar

Köpekler yeme, içme ve yürüyüş rutinleri bozulduğunda, hasta ya da keyifsiz olduklarında, ayrılık endişesi yaşadıklarında, korktuklarında aç ya da susuz olduklarında, yeni bir insanla/hayvanla iletişime geçtiklerinde, yeni ortama girdiklerinde, zihinsel uyarım eksiği olduğunda, ani ve yüksek sesler ile alışık olmadığı durumlarla karşılaştıklarında strese girebilirler. Köpeğinizin stresli olduğu mesajını alabileceğiniz bazı durumlar ve davranışlar şunlardır: Kuyruğunu bacak arasına sıkıştırmak, yorgunluktan veya sıcak havadan hariç nefes nefese kalmak, ortamdan/kişiden/durumdan kaçmaya çalışmak, kuytu bir yere sinmek, titremek, iştah artışı ya da kaybı, fazla dışkılama ya da dışkı formunun bozulması ve nereye gideceğini bilemeden panik bir halde ileri geri yürümesi stres belirtisidir.

Durduk yerde nefes nefese mi?

Can dostunuzun beden dilini okumayı öğrenirseniz, mevcut durum içerisinde yaşayabileceği stresi azaltıp gelecekte olası sorunları önleyebilirsiniz. Nefes nefese kalmak normal şartlarda hava sıcaklığı arttığında, heyecanlandıklarında ve egzersiz yaptıklarında gözlemlendir. Ancak bunların dışında nefes nefese kalan köpeğin stres seviyesi yüksektir. Gözlerde ve kulaklarda değişiklikler olması stres seviyesi artan köpeklerde gözlemlenir. Gözlerini hızlı kırpabilirler ve göz bebekleri büyüyebilir. Gözlerinin beyazını çok daha geniş görebilirsiniz. Kulaklar düşer ve kafaya yaslanır. Bazı köpeklerde de kulakların dikleştiği görülebilir. Esneme, salya akıtma ve yalama köpeklerin yorulduklarının, susadıklarının, sıkıldıklarının bir göstergesidir. Fazla yalanma, salya yoğunluğunun ve esnemenin fazla olması stresli olduklarının belirtisidir. Ağlama veya havlama köpeklerin ifade ve iletişim kurma şekillerinden biridir. Ancak stres altındayken bu artabilir, daha kesik ya da hızlı olarak kendini gösterebilir.

Tüy dökülmesini artırır

İştah kaybı/artışı ya da bağırsak hareketlerinin düzensizleşmesi, sıklaşması ve dışkı formunun bozulması stres belirtilerindendir. Tüy dökülmesi normalde mevsim değişikliklerinde ağırlık gösterse de stresi artan köpeklerin tüy dökmesi de artar. Görmezden gelme, kaçma veya yer değiştirme davranışı istenmeyen bir durumla karşı karşıya kaldıklarında köpeklerin sergilediği bir davranıştır. Etrafı koklayabilir, yerleri yalayabilir, görmezden gelebilir veya ortama dahil olmak istemeyerek oradan uzaklaşmaya veya bir yere saklanmaya çalışabilirler. Bu bir şekilde streslerini yatıştırma şekilleridir. Stres altında olduğunu düşündüğünüz köpeklerinizi mevcut durum içerisinde zorlamayın. Önce sakinleşip rahatlamalarını sağlayın, ardından kademeli olarak adapte etmeyi deneyebilirsiniz. Sağlıkla bir arada olacağımız bol patili günlere...