25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
19.11.2021 04:29

Köpeğine arkadaş isteyenlere tavsiyeler

Hayatımıza bir hayvanı dahil edip onunla yaşamanın keyifli taraflarını tecrübe ettikten ve birlikte yaşama rutinimizi oturttuktan bir süre sonra genelde ikinci bir dört ayaklıyı daha ailemize katma heyecanı yaşamaya başlarız. Ailenin yeni üyesini özellikle belli saatlerde yalnız kalan can dostumuza arkadaş olsun diye sahiplenmek isteriz.  Evimize ikinci bir köpeği dahil ederken evin kıdemlisi olan köpeğimizle doğru bir tanışıklık sağlanması ve sınırların herkesi mutlu edecek şekilde belirlenmesi gerekir.  Birbirlerine hemen alışabilecekleri gibi bu durumu kabullenmeleri biraz zaman da alabilir. Bu sürecin seyrini belirleyecek olan köpeklerin karakteri ile yeni sahiplendiğimiz köpeğimizin önceki tecrübeleridir.

Tarafsız alan önemli

İlk tanışma anı için tarafsız bir bölgede karşılaştırmak en iyisidir. Etrafı çevrili, kontrollü, hatta mümkünse bölmeli ve iki köpeğin ayrı ayrı açılabileceği bir park/bahçe doğru yer olabilir. O alanda eşzamanlı olarak başka köpeklerin bulunmuyor olması, köpeklerin birebir iletişim kurabilmesi için önemlidir. Köpekleri karşılıklı olarak kayışta tutuyor olmak streslerini artırabilir. Hatta bazı köpeklerde kayış fobisi olduğundan, kayıştayken gerilip diğer köpeklere agresyon gösterme ihtimalleri yükselebilir.  Ayırarak açabileceğiniz güvenli alan bulduysanız; ilk olarak etrafı koklamalarına ve tanımalarına izin verin. Birbirlerini çit arkasından koklarken beden dilleri sakin, oyuncu, rahat bir mesaj veriyorlarsa tanışıklık iyiye gidiyor demektir. Bir süre gözlemleyip her şey yolundaysa bir araya getirebilirsiniz. Oyun ve koşturmacanın ardından kayışlarla evinize geçebilir, ev içi rutinleriyle ilgili süreçte yeni dostunuza yol gösterici ve yardımcı olabilirsiniz. Dışarıda iyi anlaşmış bile olsalar eve gittikten sonra gözünüzün önünde olmaları ve onları gözlemliyor olmanız oldukça önemlidir. Oyun hızlandığında ve sertleşmeye başladığında yavaşlatmakta fayda var. Aksi halde bazen oyunların da kavgaya dönüşmesi muhtemeldir. Her köpeğin oyundaki tolerasyon sınırı farklılık gösterebilir. Yeni üyemizi tanıdıktan sonra adaptasyon sürecini daha doğru yönetiyor oluruz.

Güvende hissetmeliler

Beraber yaşamaya başladıktan sonra yalnız kalacakları zamanlarda ayrı odalarda ya da kendilerine ait alanlarda kalmaları köpeklerin kendilerini güvende hissedebilmeleri için gereklidir. Yer ve alan kavgalarının da bu şekilde önüne geçilmiş olunur. Beslenme saatlerinde mamaların ayrı veriliyor olmasına özen gösterilmelidir. Ve yine ortamda oyuncak ya da paylaşılması gerginlik yaratacak kişiler, durumlar olduğunda dikkat edilmelidir. Sevgi alışverişi esnasında kıskançlık yaşanabilir. Evdeki dört ayaklıların birbirlerine tamamen adapte olduklarını gözlemledikten sonra ev içi serbestlik tanınabilir.

Zamanla değişebilir

Başta hemen anlaşmaya başlasalar da yeni üyenin özgüveninin artmasıyla arada bazı çatışmalar yaşanabilir. Buna sebep olan durumla ilgili iyileştirme yaptıktan sonra sabırla süreci yönetmeye devam edin. Bu iki kardeşin birbirini çok sevip bazı durumlarda anlaşamaması kadar normal bir durumdur. Karamsarlığa kapılmayın, aceleci olmayın. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz bol patili günlere...