19 Nisan 2024, Cuma
16.04.2021 06:00

Köpeklerin de bir sınırı var, aşmayın

Tanıdığımız veya tanımadığımız bir köpek tarafından ısırılmamızın en büyük sebebi bizleriz. Her köpeğin bir sınırı olabilir, buna saygı göstermemiz gerekir

Köpeklerle doğru iletişim kurmak; bize kendimizi güvende hissettirirken, onların da daha rahat hissetmelerini sağlar. Bu iletişimde anlama ve anlatma yolu beden dilidir. Ne demek istediklerini anlayabilmek ve onlara doğru mesajlar aktarabilmek için köpeklerin beden dilini okuyabiliyor olmak çok önemlidir. Okuyamasak bile eğer doğru yaklaşırsak, güven sorunu yaşayan bir köpeğin de sizle hızlıca dost olabildiğini görürsünüz.

Hayatı keşfetmek

Geçen haftaki yazımda bahsettiğim yavru ısırıkları, ilk başta diş kaşınması, oyun ve hayatı keşfetmek üzerine kuruludur. Zamanla ısırmayı tetikleyecek oyunlar oynanması, yanlış pekiştirmeler ve bu davranışların kontrol altında tutulamaması da beraberinde ısırmayı bir davranış olarak karşımıza getirir. Yavruluk döneminde doğru şekillendirilmeyen karakterler, hatalı yönlendirmeler ile birleşince ileride ciddi agresyon problemlerine sebep olabilir. Tanıdığımız veya tanımadığımız bir köpek tarafından ısırılmamızın en büyük sebebi; köpeklere nasıl yaklaşmamız gerektiği konusunda doğru bilgi sahibi olmayan bizleriz. Tamamen içgüdüsel veya duygusal olarak iletişime geçiyoruz. Halbuki sahipsiz bir hayvan ile yakınlaşmak istediğimizde dikkat etmemiz gerekenler daha fazlayken, sahipli bir hayvanla iletişime geçmeden önce muhakkak sahibinden izin istemeliyiz. Karşıdan çok sempatik ve oyuncu gözüken bir köpeğin bilmediğiniz ve farkında olmadan aşacağınız bir sınırı olabilir. Bazen geçmiş deneyimlerinden edindiği tecrübe, bazen karakteristik, bazen eksik ve yanlış sosyalizasyon, bazen de hiç aklınıza gelmeyecek sebeplerle bir köpek sizi ısırabilir. Uyuyan bir köpek savunmasızdır. Uyandıktan sonra iletişim kurmak, uyuyan köpeği rahatsız etmemek daha doğrudur.

Beslenirken dikkat

Bir köpek yemek yerken sizi yanına yaklaştırmak istemeyebilir. Çünkü hayatta kalmak için karnının doymasına ihtiyacı vardır. Bunu da kimseyle paylaşmak istemeyebilir. Belki aylarca sokakta aç kalmıştır. Hayatta kalma mücadelesinde diğer köpekler tarafından hırpalanmış olabilir. Veya önünden sürekli yemeği kaçırılmıştır. Hasta, yaralı veya o an tedavide olan bir köpek ona dokunmak istediğinizde sizi ısırabilir. Çünkü canı acıyordur. Yavruları olduğunu gördüğünüz anne bir köpek yavrularına yaklaştırmak, kendine dokundurtmak istemeyebilir. Yavrularını korumaya çalışıyordur. Etrafta yavru görmeseniz de sevmek istediğiniz köpek yavrularını emzirebilmek için karnını doyurmak üzere yemek aramaya çıkmış anne bir köpek olabilir. Birlikte yaşadığı aile üyeleri yanındayken, araç ya da bahçe gibi kendi bölgesi olan bir alandayken sevmeye çalıştığınız bir köpek, alanını ve sürüsünü korumak ister.

Korktuğunda ısırır

Bir köpek köşeye sıkıştığını hissettiğinde, korktuğunda, tehdit veya tacize maruz kaldığında ısırabilir. Çünkü onu koruyacak kimsesi yoktur ve kendini savunmak zorundadır.  Agresif bir köpek bir anda ısırma hamlesi gösterebilir. Ancak dengeli bir köpek yukarıda yazdığım veya başka benzer sebeplerle ısırmadan önce “bana yaklaşma” demek için hırlama, havlama, homurdanma, donup hareketsiz kalma, dudak/yanak çekme, tüylerini kaldırma, diş gösterme gibi bazı beden dilinden bazı ifadeler gösterir.  Kendi hatalarımızın faturasını “beni ısırdı” diyerek köpeklere kesmemeliyiz. Onların canlı varlıklar olduklarını unutmamalı ve sınırlarına saygı göstermeliyiz. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz, bol patili günlere...