29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 29.01.2021 08:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Kripto paralar Google’da da rekor kırdı

Kripto paralar Google’da da rekor kırdı

Türkiye içinden Google’da “Bitcoin” kelimesinin aratılma sayısı tam 14 kat arttı. En çok artış olan kentler ilginç: Şırnak, Bingöl ve Batman

Son bir yılda yüzde 300 getiri sağlaması sonrası tüm gözlerin çevrildiği Bitcoin, Google aramalarında ciddi bir yükselişe girdi. Öyle ki küresel ölçekte arama sayısı ikiye katlandı. En çok merak duyan ülkelerin başında Nijerya, Güney Afrika, İsviçre ve Güney Kıbrıs gelirken, Türkiye özelinde bakıldığında son bir yıl içinde Google’da “Bitcoin” kelimesinin arama sayısı tam 14 kat artmış durumda. Muhtemelen bugün kafe ve restoranlar açık olsaydı, birçok masada başta Bitcoin, kripto paralar konuşulacaktı. Ama bu masaların çoğu Şırnak, Bingöl ve Batman’da yer alıyor olurdu. VPN kullanımı ya da başka bir teknolojik saptırma yoksa, Türkiye içinde “Bitcoin” kelimesi aratan kentlerin başında bu üçü geliyor. Yine de tüm arkadaşlarımın bana attığı mesajlara bakınca, İstanbul’da da iyi bir Bitcoin takipçi kitlesi bulunduğu ortaya çıkıyor. 

Bitcoin zenginleri

Oksijen’in ilk sayısında Bitcoin’in 100 bin dolara gidip gidemeyeceğini tartıştık. 2021’de 100 bin dolara gitmese bile zamanında Bitcoin alanlar zenginler sınıfına çoktan dahil oldu.  • Ünlü Rapçi 50 Cent yanlışlıkla Bitcoin zengini olanlardan. 2014 yılında Animal Ambition albümünün satış bedelini Bitcoin karşılığı yapan rapçinin, unutup gittiği Bitcoinler şimdi 20 milyon dolarlık değere sahip. 50 Cent, Bitcoin’in 600 dolar olduğu sıralarda albüm karşılığı 700 Bitcoin almıştı. • Ünlü Amerikan Futbolu oyuncusu Russell Okung yeni takımı Caroline Panthers ile yaptığı sözleşmede 13 milyon dolarlık yıllık ücretinin yarısını Bitcoin ile alacağını duyurdu. • Bitcoin zenginlerinin ortalama yaşı 42. Bunu karşın, Forbes listesindeki zenginlerin yaş ortalaması 67.  • Bitcoin zengini olmak için geç kalmış sayılmazsınız, sadece yatırmanız gereken tutar biraz artmış gözüküyor.

Son gelişmeler

• Kripto paralar diyince akla ilk Bitcoin gelse de, projesiyle onun fersah fersah önünde olan ve ‘Dünya’nın Bilgisayarı’ olma yönünde hızla ilerleyen Ethereum ve onun ağını kullanan birçok akıllı kontrat token’ı var.  • Bitcoin’in pazar payının yüzde 70’ten yüzde 65’e gerilemesi sonrası Chainlink (LINK) ve Ethereum (ETH) rekor kırdı. Bitcoin’in hakimiyetinin düşmeye başlaması ile altcoin (alternatif coin) sezonun başlamasını bekliyoruz. Bu nedenle Ethereum ve bu ağı kullanan coinlerde hareket beklenebilir.  • Kriptoları uzaktan takip edenler Bitcoin kadar bu altcoinleri elbette duyamayacak ama işin içine biraz girince ilgi sıralamasına göre Polkadot, Chainlink, Litecoin, Tezos, IOTA gibi altcoinleri proje bazlı takip edebilirsiniz. 

Etkileyen faktörler

• Bitcoin’in 40 bin dolardan 30 bin dolar düzeyine geri çekilmesine gerekçe olarak piyasada COVID-19‘a ilişkin endişelerin fiyatlara yansıdığı belirtiliyor. • Kripto para piyasasını eski Fed Başkanı ve yeni Hazine Bakanı Janet Yellen’ın ‘terörü finanse ediyor’ sözleri de olumsuz etkiledi.  • Yine de kurumsal yatırımcıların bir hayli ilgi gösterdiği pazara son olarak Nasdaq şirketlerinden Marathon 150 milyon dolarlık Bitcoin alımıyla girdi.  • Rotschild Yatırım Fonu da doğrudan Grayscale üzerinden müşterisine Bitcoin alımı gerçekleştirdi.