08 Ekim 2026, Perşembe
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
11.09.2026 04:30

Cehalet, YZ ile tanışınca influencer’lar filozof oldu

Sosyal medyanın vasat kanaat önderleri eskiden bilmediği konularda pek yorum yapmaz ya da ortadan laflar ederdi. YZ sayesinde ne yazık ki artık herkes bolca ahkâm kesebiliyor. Bu ‘kendinden emin cehalet’in çilesini de kullanıcı olarak biz çekiyoruz. Engellemekle de bitmiyorlar!..

Geçenlerde, yıllardır Gökova’da yaşayan reklamcı Serdar Benli’nin X’teki bir paylaşımına denk geldim. Eylülde denize girilecek yerleri YZ’ye sorarak liste yapan sözde bir seyahat influencer’ıyla dalga geçiyordu. Sinop’tan Kaş’a 20 sahil beldesinden oluşan tabloyu hazırlayan kişi, muhtemelen bunların çoğunu hayatında görmemişti. Benli ayrıca, ilk kez gittiği Yunan adasında yarım saat önce keşfettiği 25 yıllık tavernayı ‘buradaki favori mekanım’ diye önerenleri de ti’ye alıyordu. Sosyal ağlarda eskiden kullanıcı olarak işimiz kolaydı. Konusunda uzman insanlar hemen sivriliyor, belli alanlarda referans haline geliyordu. YZ sonrası dönemde bilgi veren içerikler pek artmadı fakat ‘sıradan uzmanların’ cümleleri uzamaya başladı, özgüvenleri zirve yaptı. Hatta resmen ‘filozof influencer’ dönemine girdik. Bilgi birikimi iki taksi yolculuğu, üç Instagram story’si ve turistik bir pizzacıdan ibaret olan seyahat influencer’ı eline YZ’yi alınca coştu. Artık Roma üzerine ‘antikitenin moderniteyle kurduğu büyüleyici diyalogdan’ ya da ‘şehrin katmanlı kültürel hafızasından’ filan söz edebiliyor. Dün vasat altı bilgi birikimiyle etkileşime oynayanlar, şimdi YZ desteğiyle artık vasat seviyesine çıkıp ortalama beğeniye sahip geniş takipçi kitlesine oynuyor. YZ’nin sosyal medyaya en büyük katkılarından biri de bu oldu. Bilmediğini bilmeyen insana, ‘bildiğini söyleyecek kelimeleri’ vermiş oldu.

* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.