19 Nisan 2024, Cuma
19.11.2021 04:29

Lüksler yatırım için daha cazip

Kurlara ve ÖTV’ye rağmen premium segment büyümeyi sürdürüyor. Mercedes-Benz Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, “Lüksler yatırım değerini daha fazla koruyan ürün olarak görülüyor ve çip krizinden daha az etkilendiler” diyor

Lüks otomobiller ne ekonomik belirsizliklerden ne yüksek vergiden etkileniyor. Yılın ilk 10 ayında satışlar D segmentinde yüzde 3.6, E sınıfında yüzde 23.5 arttı. Enflasyonist ortamda cebindeki parasını korumak isteyenler yatırım olarak otomobile yönelirken, hiç kuşkusuz pandemide ‘Hayata bir kere daha mı geleceğim’ diyenlerin de lükse yönelmesi, pazarın hareketli geçmesini sağladı. Oksijen’e konuşan Mercedes-Benz Otomotiv İcra Kurulu ve Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, dünyada premium otomobil satışlarının son yıllarda önemli ölçüde arttığını belirterek, “Ülkemizde de lüks otomobil satışlarının genişlemesinde birkaç etmen göze çarpıyor. Lüksler giderek yatırım değerini daha fazla koruyan ürünler kategorisinde değerlendiriliyor. Göreceli olarak şimdiye kadar daha az bulunabilirlik sorunu yaşandığını gözlemliyoruz” diye konuştu. 

Şükrü Bekdikhan
Şükrü Bekdikhan

6’ncı büyük pazar

Pandeminin etkisinde geçen 2020’nin ardından 2021’i çip krizi ve tedarik probleminin gölgesinde geçirdiklerine değinen Bekdikhan, tüm dünyayı etkileyen bu sıkıntılar nedeniyle hedeflerini herkes gibi revize etmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Pazara sundukları C-Serisi ile iddialı olduklarını ifade eden Şükrü Bekdikhan, hedeflerini şöyle aktardı: “Uzun yıllardır başarısını devam ettiren C-Serisi’nin yeni modelinin ülkemizdeki satışlarına olumlu bir katkısının olacağını düşünüyoruz. Dünyada 10.5 milyon C-Serisi Sedan ve Estate satılırken, 2014’te yollara çıkan jenerasyonumuz 2.5 milyondan fazla satış başarısına ulaştı. Geçen yıl satılan yedi Mercedes otomobilden biri C-Serisi ailesinden oluştu. Türkiye’nin de bu oranda etkisi büyüktü. C-Serisi bizi dünya sıralamasında 6’ncı en büyük pazarı yapıyor.” Yılın ilk 10 ayında 13 bin 670 araç satışı ile premium segmentte lider olduklarını hatırlatan Bekdikhan, yıl sonunda bu unvanı korumayı istediklerini belirtti.

2022 nasıl geçecek?

Mercedes-Benz Otomobil Grubu Başkanı, yarı iletken ve tedarik sorununun önümüzdeki yılın ilk yarısında da kendisini hissettireceğinin işaretlerini almaya devam ettiklerini söyledi. Bekdikhan, pazarın ertelenen taleple canlı kalacağını düşünerek, daha olumlu bir 2022 yılı beklediklerini belirtti ve ekledi: “Ancak tüm tedarik zinciri bağlantılı konuların yanı sıra ekonomik gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. 2022’de satış anlamında amiral gemimiz yeni C-Serisi olacak. C-Serisi ile önceki yıllarda yakaladığımız bu başarıyı sürdürmeyi hedefliyoruz.”

3 yeni elektrikli geliyor

Elektrikli otomobili EQ markası altında toplayan Mercedes-Benz, bu alanda iddialı markalardan biri olmayı istiyor. Marka, EQC’den sonra S-Serisi’ni daha ileriye taşıyacak EQS, EQA ve EQB’yi ülkemizde satışa çıkarmayı hazırlanıyor. Mercedes-Benz Türkiye, EQS için sipariş toplarken, Aralık’ta satışa sunmayı planlıyor. EQA ile EQB de 2022’nin ilk yarısında yollarda olacak. 

Yeni C-Serisi’nde konfor arttı

Mercedes-Benz Türkiye, yenilenen C-Serisi’ni 977 bin liradan başlayan fiyatla satışa sundu. Yeni C-Serisi Edition 1 AMG’de otomatik bagaj kapağı kapatma sistemi, KEYLESS-GO, 19 inç çok kollu jantlar, AMG tasarımı gövde rengi bagaj üstü spoyleri, Kör Nokta Yardımcısı, gelişmiş ikinci nesil ‘Hey Mercedes’ özelliği, yüksek çözünürlüklü 12.3 inçlik LCD ekran öne çıkıyor. Otomobilde; Mercedes-AMG Petronas Formula 1 ekibiyle birlikte geliştirilen 1.5 lt benzinli motor yer alıyor. 9G-TRONIC şanzımana sahip turbo motor 204 beygir güç üretirken, 100 km/s hıza 7.1 saniyede ulaşıyor.