16 Nisan 2024, Salı
16.07.2021 04:30

Maceranın başkentlerine yolculuk

Şelaleler, mağaralar, ıssız nehirler… Yürüyüş, safari, yamaç paraşütü, rafting… Doğanın kalbine yolculuğun tam zamanı gelmişken biri Türkiye’den, ikisi Avrupa’dan iki güzel rotamız var. Ayakkabılarınızı sıkı bağlayın, yolumuz uzun

Yavaş yavaş normalleşmeye başladığımız, yeniden yurtdışı seyahatlerine göz kırptığımız ancak henüz şehirlere değil, doğaya daha yakın hissettiğimiz şu günlerde, macera seven özgür ruhlar için üç rotamız var. Biri Türkiye’den, güzelliğine hayran kaldığım, içindeyken hem derin nefes alıp hem de bazı anların ve manzaraların güzelliğinden nefessiz kaldığım Aladağlar Milli Parkı. Diğer iki notka atışı tabiat destinasyonumuz ise Hırvatistan ve Portekiz’den iki milli park. Nasıl ulaşacağınızı, pandemi koşullarını da derledik ama yola çıkmadan her gün değişen gereklilikleri kontrol etmekte yarar var.

Peneda Geres, 1971 yılında koruma altına alınarak Milli Park haline getirilmiş.
Peneda Geres, 1971 yılında koruma altına alınarak Milli Park haline getirilmiş.

Peneda Geres Milli Parkı, Portekiz

Penada-Geres bölgesi, Kuzey Portekiz’in neredeyse büyük bir kısmını kaplayan dağlar, göller, dağ köyleri ve yamaçlardan oluşuyor. Park aynı zamanda, Akdeniz ve Sibirya florası arasında bir geçiş bölgesi konumunda. Bu nedenle iklim dönüşlerinde olağanüstü görsel bir şölen sunuyor. Özellikle ilkbahar, yaz ve sonbaharın ilk günlerinde, yaprakların aldığı kırmızı renk inanılmaz. Parkın toplam alanı tamı tamına 72 bin hektar. Bu nedenle içerisinde, Hırvatistan’dan farklı olarak nesilleri tükenmekte olan ayılar, dağ keçileri ve kraliyet kartalı gibi hayvanlara var. Hem onları, hem ziyaretçileri korumaya yönelik önlemler o alanlarda ekstra artırılmış durumda.  Sizi neler bekliyor? Penada-Geres bölgesinde insan yaşamı 7 bin yıl önce başlamış. Bu nedenle pek çok medeniyetin izlerini, kral mezarlarını ve tapınaklarını görmek mümkün. Megaltik, Celtik ve Roma kültürünün izleri, sık sık karşınıza çıkıyor. Ana köyde günümüz Portekizlilerin yaşamı ise halen devam ediyor. “Peneda” ve “Soajo” geleneksel yayla evlerine verilen isim.  Antik şehirler, tahta köprüler ve kamp alanları, M şeklindeki dağlarla çevrili parkın ön giriş noktası var, ancak gezinizi kolaylaştıracak ve kısa sürede daha çok köy keşfetmenizi sağlayacak olan giriş Ponte de Barca kapısı. Bu kapıdan giriş yaptığınızda ise ilk dağ köyü durağınız Parada yerleşimi olacak. Köyde Roma döneminde kalma hapishane ve meclis binalarını mutlaka ziyaret edin. Lindso Köyü ise olağan üstü bir antik şehir. Taştan inşa edilmiş mısır ve mısır unu depolarının mimarisi dünyaca ünlü.  Nerede kalınır? Penda-Geres’in içinde pek çok kamp alanında çadır kurmak ya da kırmızı damlı, ahşap ya da taş yayla evlerini kiralamak mümkün. Ancak parkın etrafında da konaklamak için pek çok konforlu butik otel seçeneği var. Casa de Ribo ve Casa Da Souto bunlardan bazıları.  Nasıl gidilir? Ne yazık ki Park’a toplu taşıma ya da tren bulunmuyor. Peneda – Geres Milli Parkı’na ulaşımın en kolay yolu, Porto’ya uçarak oradan arazi aracı ya da motosiklet kiralamak. Parkın ana giriş kapısı olan Ponte de Barca’ya kadar olan yol yaklaşık 3 saat sürüyor.  Covid-19 koşulları Yolcuların son 72 saat içinde temin edilmiş ve hava yollarının garantisine sahip negatif sonuçlu Covid-19 testi veya hızlı antijen testi ibraz etmeleri gerekiyor.
Plitvice, 1949 yılında milli park statüsü kazanmış ve 1979 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girmiş.
Plitvice, 1949 yılında milli park statüsü kazanmış ve 1979 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girmiş.

Plitvice Gölleri Milli Parkı, Hırvatistan

Hırvatistan’ın plajları dünyaca ünlü ancak ülkenin güzellikleri bununla sınırlı değil. Hırvatistan’da sekiz milli park, 11 doğal park ve iki rezerv alanı bulunuyor. Her birinin kendine has bitki örtüsü, hayvan topluluğu ya da sulak alanları var. Ülkenin en büyük milli parkı ve ülkenin sembollerinden biri olan Plitvice Gölleri Milli Parkı, başkent Zagreb’in 130 kilometre güneyinde. Bir göller ve şelaleler bölgesi. Etrafı sık orman alanlarıyla çevrili göllerin bir uçtan öbür uca uzaklığı sekiz kilometre. Çevre ormanlarda, geyikler, ayılar, kurtlar, nadir kuş türleri gibi hayvanlar yaşıyor. Gölleri birbirine bağlayan şelâlelerden en görkemli olanı, Veliki Slap; yani Büyük Şelale. Yürüyüşünüz boyunca, park içerisinde ücretsiz hizmet veren otobüs ve küçük tekneler ve kendi kas gücünüz ile karşıdan karşıya geçebileceğiniz kanolar da sizi bekliyor. Milli parkın en çarpıcı doğal güzellikleri olan irili ufaklı 300’ü aşkın şelale ayrı bir görsel şölen sunuyor. Flora ve fauna zenginliğiyle de dikkat çeken Plitvice Milli Parkı, boz ayıların yanı sıra 156 kuş, 321 kelebek ve 20 farklı türden de yarasaya ev sahipliği yapıyor. Park, zümrüt yeşili ormanlarının yanı sıra ilginç sarkıt ve dikitlerin yer aldığı mağaralarıyla da dikkat çekiyor.  Ne zaman gidilir? Parka gitmek için en uygun mevsimler; ilk bahar, yaz ve sonbahar ayları. Özellikle yaz sonu ve sonbaharın ilk günlerinde, hem hava yumuşak, hem de turist sayısı nispeten az olduğu için parkı çok daha rahat keşfetmek mümkün. Nerede kalınır?  Yılda yaklaşık 1 milyon turistin ziyaret ettiği Plitvice Gölleri Milli Parkı çevresinde, her bütçeye uygun otel bulmak mümkün. Plitvice Lodge, Golden Lakes Rooms ve Ethno House, konaklamaya uygun, konforlu ve stil sahibi oteller arasında. Ayrıca park alanı içinde 2 de mükemmel lokanta var: Borje ve Poljana. Acelesi olanlar için, bir sürü irili ufaklı büfe de mevcut.  Nasıl gidilir? Zagreb’e Türk Havayolları’nın İstanbul’dan direkt, KLM’in de Amsterdam üzerinden aktarmalı uçuşu bulunuyor. Zagreb Havaalanı’na vardıktan sonra kiralayacağınız araç ile yol yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Ancak aracınızı, milli park giriş noktasında bırakmanız gerek, zira park sadece trekking ve yürüyüş yapılarak gezilebiliyor.  Ulaşım Milli Park’ın içinde bulunan üç otobüs durağı ve bot iskelesindeki taşıtları kullanmak giriş ücretine dahil. Size verilen bilette ve park içindeki bazı noktalarda durak ve iskelelerin yerleri işaretlenmiş durumda. Burada özellikle botları kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü hem panoramik bir görüntü sağlıyorlar hem de doğanın sesini bozmamak için motor dahi çalıştırmadan adeta suyun üstünde süzülerek gidiyorlar. Her iki yanınızda alabildiğine orman, turkuaz bir gölün üstünde süzülerek karşınızdaki şelaleye doğru gidiyorsunuz ve botun içindeki onlarca insandan çıt bile çıkmıyor.  Covid-19 koşulları Hırvatistan’da herhangi bir karantina/öz izolasyon zorunluluğu yok. 72 saat öncesi yapılmış negatif PCR testi ibrazı isteniyor.
Yüzölçümü 54 bin 524 hektar olan Aladağlar Milli Parkı, jeolojik yapısının yanında bitki örtüsü, göl, sulak alanları ve hayvan varlığıyla da görülmeye değer. (Fotoğraf: Ahmet Furkan Şener)
Yüzölçümü 54 bin 524 hektar olan Aladağlar Milli Parkı, jeolojik yapısının yanında bitki örtüsü, göl, sulak alanları ve hayvan varlığıyla da görülmeye değer. (Fotoğraf: Ahmet Furkan Şener)

Aladağlar Milli Parkı

Kayseri, Adana ve Niğde şehirlerinin kesiştiği noktada. 1995 yılından bu yana milli park statüsünde olan bölge, derin vadileri, mağaraları, buzul kayalıkları, kanyonları, platoları, zengin yaban hayatı ve yemyeşil dokusuyla doğayla baş başa kalabileceğiniz, benzersiz bir yer. Parkın içinde Demirkazık Tepesi, Yedi Göller, Hacer Ormanı, Kapuzbaşı Şelaleleri ve Acısu gibi tabii kaynaklar var.  Demirkazık ve çevresi, Yedigöller bölgesi, Kartalkaya yöresi, Kapuzbaşı Şelaleleri, Hacer Ormanları dağcıların tırmanma, yürüyüş ve spor aktivitelerinin yanı sıra rekreasyon amaçlı kullanılan alanların başında geliyor. Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde. Şelalelerin beşi büyük, ikisi küçük olmak üzere yan yana, dizi halinde 40-60 metre yükseklikten dökülüyor. Yani dünyanın en yüksek şelaleleri ve Türkiye’nin en görkemli ve heyecan verici doğal güzellikleri arasında. Milli park sınırlarında yer alan Zamantı Irmağı’nın 15 kilometrelik parkurunda nisan-eylül ayları arasında rafting yapmak mümkün. Diğer aktiviteler ise mağara turizmi, foto safari, jeep safari, bisiklet safari, yamaç paraşütü, rafting, kano, doğa yürüyüşü. Nasıl gidilir? Yürüyüş ve tırmanış yapacak dağcılar genellikle Niğde-Çamardı-Çukurbağ köyü üzerinden Aladağlar’a giriş yapıyor. Doğal çevre ve iklim koşullarına göre Aladağlar üzerinde yapılacak gezi ve tırmanış etkinlikleri için en uygun zaman haziran, temmuz ve ağustos ayları.  Giriş fiyatları
  • Yetişkin 7 TL
  • Öğrenci 3.5 TL
  • Bisiklet 7 TL
  • Motorsiklet ve ATV 14 TL
  • Otomobil, Kamyonet ve Pickup 21 TL 
  • 1 ünite Çadır (günlük) 30 TL
  • 1 ünite Karavan (günlük) 30 TL