30 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
22.07.2022 04:30

Göbeğinizdeki yağların tek suçlusu var: Fruktoz

Dr. Mark Hyman: Merhaba. Bu hafta şeker ve fruktozun neden kilo aldırdığı ve hastalıklara yol açtığı üzerine konuşacağız. Hoş geldin, Richard. Şeker neden bu kadar zararlı?

Dr. Richard Johnson: Merhaba. Şekerin içinde glikoz ve fruktoz var. Bu iki farklı şeker türü birbirine bağlanarak sofra şekeri veya sakkaroz dediğimiz şeyi oluşturuyor. Yapılan araştırmalar, fruktozun biyolojik bir dönüşüm başlatarak kilo alma sürecine start verdiğini gösteriyor. Şeker yiyince kilo almaya giden biyolojik süreci fiilen tetiklemiş oluyorsunuz. Üstelik tadı çok güzel olduğu için bol tüketiyoruz. Yüksek fruktoz içerikli mısır şurubu her tür yiyeceğin içine koyulmaya başlandı ve gerçek bir tehdit.

Dr. Mark Hyman: Biyolojik dönüşüm ne anlama geliyor? Yağ depolayıp kilo almamıza sebep olan bir metabolik düğmeye mi basılmış oluyor?

Dr. Richard Johnson: Obezitenin çok fazla kalori ve kötü gıda tüketmekle ilgili olduğu malum. Klasik teoriye göre çok fazla yiyor ve çok az hareket ediyoruz; yediklerimiz yüzünden enerji fazlası ortaya çıkıyor ve bunu yakmayınca yağ olarak depoluyoruz. Ancak yüz yıllık bu hipotez her şeyi açıklamıyor. Yedikçe iştahınızı açan bazı gıdalar var; bir türlü doymuyor, daha fazlasını istiyorsunuz. Vücudunuzdaki enerjiyi azalttıkları için daha çok yiyor ve daha az hareket ediyorsunuz ama bu sizin seçiminiz değil, belli yiyeceklerin bu dönüşümü başlatmasının sonucu.

Mark Hyman
Mark Hyman