23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
22.09.2021 12:00

Marmara için Mavi Nefes Projesi 

GarantiBBVA ve TURMEPA Marmara Denizi’ni temizlemek için işbirliği yaptı. Proje kapsamında, 60 bin öğrenci, 4 bin öğretmene eğitim verilecek. İki deniz süpürgesi de İstanbul Boğazı’nı temizleyecek. 3 yıl sürecek projeye Garanti BBVA her yıl 2.5 milyon lira kaynak ayırdı

Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliği önlemek, Marmara Denizi’ni kurtarmak için Garanti BBVA ve TURMEPA işbirliği yaptı.  Önceki gün başlatılan Mavi Nefes Projesi kapsamında 3 yıl boyunca eğitim ve temizleme çalışmaları yapılacak. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, projenin açıklandığı toplantıda, “Yalnızca şu andaki durumu düzeltmeye yönelik çalışmaların ötesinde bundan sonrası için denize atık atılmaması için bilinç yükseltmeye ihtiyacımız var. Bu yüzden hem temizleme çalışmalarına destek olacağız, hem de uzmanlarla birlikte eğitim çalışmaları yapacağız” dedi.  Proje kapsamında Marmara Bölgesi’nde İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale olmak üzere toplam yedi ilde, 60 bin öğrenci ve 4 bin öğretmene eğitim verilecek. TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ve Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ‘un açıkladığı Mavi Nefes Projesi üç yıl sürecek. Proje kapsamında iki deniz süpürgesi İstanbul Boğazı’nı temizleyecek. Araçlar, acil durumlarda müsilaj ve katı atık temizliği yapmak üzere başka bölgelere de gidecek.

Recep Baştuğ ve Şadan Kaptanoğlu
Recep Baştuğ ve Şadan Kaptanoğlu
Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Garanti BBVA olarak, 15 yıldan uzun süredir sürdürülebilir kalkınma, iklim krizi ve eşitsizliklerle mücadele için inisiyatifler aldıklarını söylerken projeyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Müşterilerimize sunduğumuz ürün ve hizmetlerle bugüne kadar sürdürülebilir kalkınmaya 51 milyar TL’yi aşan kaynakla katkı sağladık. İklim krizinin etkilerini çok çeşitli alanlarda deneyimliyoruz, geçtiğimiz aylarda da bir yansımasını maalesef denizlerimizde gördük. Doğa bu kez farklı bir şekilde alarm verdi ve deniz ekosisteminde yaşayan binlerce canlı türünü etkileyen müsilaj sorunu kendini çok güçlü bir şekilde gösterdi. Denizlerimizin temizliğinin yanı sıra, problemin giderilmesinde büyük etki yaratacak ileri biyolojik arıtma sistemleri altyapılarının kurulması için hem finansman sağlamak hem danışmanlık vermek için de buradayız. Umarız ki bu projeyle, bu değerli iş birliğiyle Marmara Denizi’ndeki ekosistemin iyileşmesine katkı sağlarken, gelecek kuşaklara daha temiz denizler bırakmaya da destek oluruz.” dedi.  TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu da, “Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nda yer alan TURMEPA’nın 3 yılı kapsayacak bu projede iki deniz süpürgesiyle İstanbul Boğazı’na takılan katı atıkları toplayacağını, deniz yüzeyinde oluşan kirliliğin giderilmesine katkı sağlayacağını söyledi. Mavi Nefes Projesi’yle birlikte ilk defa Mavi Nefes Eğitim Otobüsü de yola çıkıcak, 7 ilde eğitimler verilecek.