20 Nisan 2024, Cumartesi
22.01.2021 08:00

Mutlaka bir rap'çi röportajı yapalım

Son Dakika: "Ekrem İmamoğlu-Binali Yıldırım açık oturumunu yönetecek isim belli oldu.” Zamanın ruhu içinde düşünün ve lütfen Mayıs 2019’da bu haberlerin gündem olduğu o günleri hatırlayın. Seçimin tekrarı kararı alınmış, iki lider ekranda açık oturuma çıkmak için bir gazetecinin ismi üzerinde uzlaşmıştı. Yıllar sonra ekranda tüm kanalların ortak yayınıyla bir canlı tartışma yaşanacaktı. Sabah haber sitelerini açanlar, cep telefonundan bildirim alanlar veya Facebook-Twitter’da görenlerin kayıtsız kalamayacağı gerçek bir ‘son dakika’ haberi. Nitekim moderatörün ismini (İsmail Küçükkaya) görmek isteyen okurlar, bu linki tıklamaya doyamadı. Haber, saatler içinde o dönem çalıştığım ntv.com.tr’nin en çok okunan haberi oldu ve zirveye yerleşti. Uzun süre de bir numarada kaldı. Bugün bile ağzımın suyu akarak hatırladığım bu haber, yine de yılı zirvede bitirememişti. 

Dijitaldeki gündem çok farklı

Peki bu haberi geçip, yılı en çok okunan haber olarak birinci sırada bitiren hangisiydi dersiniz? • Dolar’dan bir rekor daha: İşte yeni zirve • Erdoğan’dan Trump’ın tweet’ine sert yanıt! • İlk fotoğraf: İşte Cem Yılmaz’ın yeni sevgilisi • Survivor’a veda eden isim belli oldu • Apple’dan iPhone sahiplerine 25 dolar ödeme

Cevap: Hiçbiri

2019’da en çok okunan haber “Rap dünyasında barış: Ceza’ya başsağlığı” linkindeki haberimiz olmuştu. Rap yıldızı Sagopa Kajmer, uzun zamandır kavgalı olduğu Ceza-Ayben kardeşlere başsağlığı dilemişti. Ana sayfada üstlerde bile olmayan bu haber, sosyal medyadan büyük bir etkileşim alarak kartopu etkisiyle büyüdü. Hip-hop aleminin önemli isimleri haber linkini paylaşmaya başladı. Sıradan bir magazin haberi sandığımız bu link, ciddi ve ağırbaşlı bir haber sitesinde çıkınca ‘kaldıraç etkisiyle’ hiç umulmadık kitlelere ulaştı. Okundukça okunan link, 2019’un bir numaralı haberi oldu. 

'Twitter yıkılıyor' haberciliği

Peki bu örnekten çıkarmamız gereken dersler ne? (Bundan sonrası ‘nitelikli okurlar’ için sosyolojik analizler içermektedir. Sansasyon peşindeki internet okuru için sıkıcı olabilir.)  • Kötü haber yoktur, okurunu az tanıyan editör vardır. Dijitalde okur lafı da artık yerini ‘takipçi’ye bıraktı. Takipçi dediğiniz de sizin şahsi çevrenizle sınırlı değildir. WhatsApp gruplarına atılan her bir link çok değişik toplum kesimlerine geometrik büyüme ile ulaşır. Apartman sakinlerinden okul velilerine artık mesajlaşma grupları da önemli haber kaynaklarından biri oldu. • Gazete ve TV’ler dijital dünyadaki bu fırtınayı izlemeye çalışıyor ama haber yapmakta fazla başarılı değil. Twitter’da çok konuşuldu diye pek anlamadan usulen birinci sayfaya alınmış haberler de maalesef lezzetsiz kalıyor.

Bağcılar rap’ini bilen var mı? 

• Reklam ajansları ve çokuluslu markalar nispeten dijital tüketiciyi daha iyi yakalıyor. Çünkü pazar araştırması ve hedef kitle belirlemesi yaparak müşterisini tanıyor. Plazalardan (şimdilerde zoom’dan) ahkam kesenler maalesef bu alanda da yaya kalacak. • “Rapçiler çok dinleniyor, bu hafta mutlaka birisiyle röportaj yapalım” diye bir muhabir-kameraman yollamak yetmez. Ankara’daki siyasi lidere nasıl konusunda uzman ‘kelli felli’ bir muhabiri yolluyorsan, rap şarkıcısı ile röportaja da bu felsefeyi bilen birini yollaman lazım. Sezen Aksu ile düet yaptı diye sadece Ceza’nın adını duyan biri yetmez. Bağcılar Rap’i hakkında fikir sahibi olan “Yansın geceler, Pelinsu Eceler” şarkısını bilen bir muhabirin gitmesi şart. Emin olun ki o muhabirin elektriği izleyiciye ve okura hemen geçer.    Dijital çağın getirdiği bu hızlı değişimde hiçbir şey yapmayıp işlerine eski usullerle devam edenler, genç kuşağı pek kavrayamayacak. Bırakın genç kuşağı, kendi kuşaklarının farklı katmanlarını da tanıyamayacak. “Bu Z kuşağı ne TV izliyor, ne kitap okuyor, halkımız da pek bir cahil” demeye devam edip duracaklar... SEZEN HARİÇ HEPSİ RAP’Çİ (En Çok Dinlenen Sanatçılar-Türkiye, Spotify 2020)  1. Ezhel 2. Sezen Aksu 3. Murda 4. Sagopa Kajmer 5. Patron TEK POP ŞARKI ZEYNEP BASTIK’TAN (En Çok Dinlenen Şarkılar-Türkiye, Spotify 2020) 1. Bi Sonraki Hayatımda Gel (Ezhel&Murda) 2. Unutulacak Dünler (Gazapizm) 3. Uslanmıyor Bu (Zeynep Bastık) 4. Leila (Reynmen) 5. Aya (Ezhel&Murda)