20 Nisan 2024, Cumartesi
12.02.2021 06:00

Müzede film platformu: İstanbul Modern Sinema

İstanbul Modern Sinema yıllardır festivallerde övgü almış ama gösterime girememiş filmlere alternatif vizyon fırsatı sundu. Bu önemli işlevini ‘Oscar’ın Yabancıları’ seçkisiyle sürdürüyor
İstanbul Modern Sinema, dokuzuncu kez düzenlediği “Oscar’ın Yabancıları” seçkisini 16 Şubat – 8 Mart tarihlerinde sinemaseverlerle buluşturuyor. 93. kez dağıtılacak Akademi Ödülleri yaklaşırken, “En İyi Uluslararası Film” kategorisindeki yapımlardan oluşan “Oscar’ın Yabancıları” programında “En İyi Uluslararası Film” dalında aday 10 film izleyiciyle ücretsiz ve çevrimiçi buluşuyor. Geçen yıl ilk kez ‘yabancı’ bir filmin En İyi Film Oscar’ını kazandığı çekişmeli Oscar yarışının heyecan verici bu kategorisinde, Oscar adayı olmalarına rağmen halen Hollywood’un “ötekisi” olan, dünyanın çeşitli festivallerinde izlenmiş, ödül kazanmış, farklı coğrafya ve kültürleri temsil eden filmler yer alıyor. Pandemiyle birlikte programlarını çevrimiçine taşıyan kurum, böylece salonla sınırlı kalmayarak İstanbul dışındaki izleyiciye de ulaşmanın mutluluğunu da yaşıyor bu süreçte. Örneğin Türkiye’nin önde gelen yönetmenlerinden Yeşim Ustaoğlu,  İstanbul Modern Sinema’yı “en müstesna kurumlardan biri” olarak niteliyor ve özellikle genç kuşağa tanıdığı gösterim olanaklarını zevkle takip ettiğini belirtiyor. 

Önemli bir boşluk doldurdu

Öte yandan İstanbul Modern sinemanın bugünlere gelişinin de anlatılmaya değer özel bir hikayesi var. İstanbul Modern’de, yani bir müze içinde 2004 yılında bir sinematek kavramı oluşturulmuş aslında. Bunun hikayesini ve yıllar içindeki gelişimini İstanbul Modern Sinema Film Küratörü Müge Turan şöyle anlatıyor; “O yıllarda alternatif vizyon görevi gören, aktif olarak iş yapan, sinemaseverlerin uğrak yeri bir sinematek yoktu. İstanbul Modern Sinema, gerek Türkiye gerek dünya sinemasından seçtiği özel programlarla o anlamda bir boşluk doldurdu.”     Peki, bugün İstanbul Modern Sinema olarak neyi hedefliyor, kimlere ulaşıyorlar? Turan, “İstanbul Modern Sinema, yıl boyu film gösterimlerine devam eden alternatif bir seyir platformu” diyerek söze başlıyor. “Sinema izleyicisinin vizyonda bulamayacağı ancak dünya festivallerinde övgüyle karşılanmış filmlere yer vermeye çalışıyoruz. Ayrıca müzenin özgün sergilerinden yola çıkarak hazırlanan tematik programlar da hazırlıyoruz. Sinemaya ilgi duyanlara yıl boyu süren programlar sunuyoruz.  Her yaş grubundan sinemaseverler, festival izleyicisi, sinema öğrencileri, akademisyenler olduğu gibi, emekli izleyicilerimiz de hayli fazla.” İstanbul Modern Sinema’nın “Oscar’ın Yabancıları”nın yanı sıra şu an devrede olan diğer programları ise “Yönetmenlerle Buluşma”, “Biz de Varız!”, “Hakkında Her Şey”.