19 Nisan 2024, Cuma
19.02.2021 06:00

Müzik çağın hızına uyarsa içi boşalıyor

Son albümünde Türk sanat müziği şarkıları yorumlayan Cem Adrian “Artık hayat çok hızlı, müzikte de kolay ve hızlı olanı tercih ediyoruz. Ama müzik üretimi bu hıza ayak uydurmaya çalıştığında içeriksiz hale geliyor” diyor

Cem Adrian’ın son albümü Solmayan Şarkılar’daki Türk sanat müziği yorumları dinleyicilerin kulağında hala taze. Fakat o, hiç ara vermeden yeni şarkılar sunmaya devam ediyor. Mark Eliyahu’yla başladığı 2021’e, bu hafta da Sena Şener düeti ile devam ediyor. Sadece kendisinin değil etrafındakilerin de üretmesine aracı oluyor. Bugüne değin Şebnem Ferah’tan Hayko Cepkin’e, Halil Sezai’den Sagopa Kajmer’e onlarca değerli isimle şarkılar söyledi. Farklı kitleler tarafından benimsenmesinde bu geniş tabanlı müzisyenlerle yaptığı düetler kadar, değişik türlere dokunan zengin müzik repertuarının da etkisi var. Fazıl Say’ın da yıllar önce dikkatini çeken yeteneğiyse, elbette onun bu popülerliğinin temel nedeni. Bir yeni albümün daha kayıtlarını yaptığı şu günlerde, Cem Adrian’la konuştuk. Son albümünüz Solmayan Şarkılar’da Türk sanat müziği klasiklerini yeniden yorumladınız. Bu şarkılar kıymetlerini neden kaybetmiyorlar? Çünkü içlerinde gerçek ve özlediğimiz türden bir romantizm var. Hayatta en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri bu. Artık hayat çok hızlı. Tüketim alışkanlıklarımız her konuda olduğu gibi müzikte de değişti. Kolay ve hızlı olanı tercih ediyoruz. Müzik üretimi bu tüketim hızına ayak uydurmaya çalıştığında içeriksiz hale geliyor. Bu durum eski şarkıları daha kıymetli kılıyor.

Üretim alışkanlıkları değişti

Yıllardır aynı mahallede yaşayan Cem Adrian, pandemi döneminin insanları yerelleşmeye itmesini ise şöyle yorumluyor: “Benim hayatımda hiçbir şey değişmedi. Zaten küçük bir alan içinde sakin bir hayatım vardı, aynı şekilde devam ediyorum”
Yıllardır aynı mahallede yaşayan Cem Adrian, pandemi döneminin insanları yerelleşmeye itmesini ise şöyle yorumluyor: “Benim hayatımda hiçbir şey değişmedi. Zaten küçük bir alan içinde sakin bir hayatım vardı, aynı şekilde devam ediyorum”
Bu yıl yayınladığınız şarkılardan biri de “Bükülüyor Zaman”. Sizin için zaman nasıl geçti? Zamanla ilgili büyük derdim var. Dünya değişiyor. Az önce söylediğim gibi; tüketim alışkanlıklarımız, üretim alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Kendi prensiplerimiz doğrultusunda uyum sağlamak zorundayız. Kişisel olarak şunu söyleyebilirim ki; zaman etrafımdaki materyal dünyayı oldukça değiştirdi. Ama bende değiştiremediği ya da profesyonelleştiremediği en önemli şey müziğim. Müzikle aramdaki bağ hala yeterince profesyonelleşemeyecek kadar duygusal.  Geçen yıllar içerisinde alanında son derece kıymetli birçok isimle şarkılar yaptınız. Sizin için bu isimleri değerli yapan nedir? Benim için müziğin farklı renklerini, o renklerin en koyu tonları ile boyamak gibi bir şey bu... Başka sesler ve ruhlar ile müziği harmanlamak, ortaya yeni şeyler çıkarmak çok keyifli. Bu büyük bir macera. Çalıştığım herkes çok değerli. Herkesten öğreneceğim şeyler var.  Vaktinizin kayda değer bölümünü yolda ve konserlerde geçiren birisiydiniz, pandemide bundan mahrum kalmak geleceğe yaklaşımınızı değiştirdi mi? Bencilce gelebilir ama benim için çok gerekli bir zamandı. Zamanımın çok büyük kısmını konserler için yollarda harcıyordum. Bu beni kayıtlarımı yapmaktan alıkoyuyordu. Bu süre zarfında bol bol kayıt yaptım. Sahnelere elbette geri döneceğiz. Hayallerim daha da renklendi diyebilirim. Birçok farklı sosyal sorumluluk projesiyle de ilgileniyorsunuz. Bunları yapmanızdaki temel motivasyon nedir? Açıkçası ben bu konuda duyarlılık olarak adlandırılan şeyin son derece normal ve olması gereken bir davranış biçimi olduğunu düşünüyorum. Bir şey yapabilecekken yapmamanın anormal olduğu düşüncesindeyim. Ama birçok insan hala kendi dünyalarını büyütmenin peşinde. Bu yüzden görmemeyi, duymamayı tercih ediyorlar. Gören insanlar da duyarlı sayılıyor.

Konsept albümler sırada

Önümüzdeki zamanlarda müziğe ve hayatınıza dair neler planlıyorsunuz? Yeni kayıtlar yapıyorum. Uzun süredir kayıtları devam eden kendi albümüm dışında birçok konsept albüm hazırlıyorum. İlk olarak benim gençliğime ve dolayısıyla müzikal geçmişime damgasını vurmuş şarkılardan oluşan bir albüm yayınlayacağım. Bu yeni albümünüzde dinleyicileri neler bekleyecek? Konu yine romantizm. Eski ve gerçek olana özlem olacak şarkılarda. Biraz da kişisel bir albüm. Kaydettiğim en değerli albümlerden biri oluyor. Beni müziği ve ruhu ile en çok etkileyen isimlerden seçiyorum şarkıları. Sizi günümüz dünyasında müziğe ve hayata dair neler heyecanlandırıyor? Ben hayatın değişkenliğini seviyorum. Yeni fikirleri, buluşları, sanatın bitmek tükenmek bilmeyen çeşitliliğini ve bu çeşitlerin birleşmesini seviyorum. Her şey bitti ve tükendi gibi görünürken yeni şeylerin başlaması beni heyecanlandırıyor. Kutuplaşmanın bu derece yoğun yaşandığı bu topraklarda, müziğin birleştirici gücüne dair neler söyleyebilirsiniz? İnsanlar tek bir kökten doğdukları ve aynı ağacın farkı dallarındaki farklı tomurcuklar oldukları halde, bunu unutuyorlar. Bu, hayatımda en anlam veremediğim şeydir. Belki müzik sayesinde her şeyi hatırlarlar. Arkalarına yaslanıp şu kainatın muhteşem ahenginde bizi dinlerler. Müzik bu evrenin fonu.