29 Mart 2024, Cuma
07.05.2021 06:00

Norveç sapığı

30’larına gelmeden ilk 100 milyon dolarlarını kazanmış Norveçli genç iş insanları can sıkıntısını gidermek için neler yapar? Klasikleşmiş roman Amerikan Sapığı’nı hatırlatan, BluTV’deki Exit’te bunu izliyoruz
American Psycho’yu bilir misiniz? Bret Easton Ellis’in kitabı ABD’de 1991’de çıkmış, 2000’de de filme çekilmişti. Bizde de 2006’da Fatih Özgüven çevirisiyle yayımlanan Amerikan Sapığı ilk çıktığı dönemde içerdiği vahşet nedeniyle fırtına koparsa da kimilerince zamanın ruhunu yansıttığı gerekçesiyle yüzyılın en önemli kitaplarından biri olarak sayılmıştı. Hakikaten de gündüz Wall Street’te ter döken, geceleri de akla hayale gelmeyecek işkencelerle insanları katlederek can sıkıntısını gidermeye çalışan bu çok başarılı genç iş insanının hikayesini okurken ara vermek zorunda kaldıklarını anlatırdı okurlar.  

Uzun bir film gibi

BluTV’de yayınlanan Exit’i izlerken de insanın sık sık aklına geliyor Amerikan Sapığı. Yapanların da aklına gelmiş olmalı ki baş karakterlerin aralarında şakalaşırken birbirlerine kitabın kahramanı Patrick Bateman’ın adıyla hitap ettikleri oluyor. Exit bir Norveç dizisi; finans dünyasından insanların anlattıklarından derlenip senaryo haline getirilmiş. Dizinin internette izlenme sayısı, televizyon kanalında yayınlandığı sıradaki izlenme sayısından daha fazlaymış ki, bu da Norveç için bir ilk olarak tarihe geçmiş.  İlk 100 milyon dolarlarını 30’larına varmadan epey önce kazanan dört genç borsacının iş dışı zamanlarda ‘stres atmak için’ başvurduğu yöntemleri, karılarından habersiz tuttukları evde eskort kızlarla düzenledikleri seks ve kokain partilerini, yani kendilerince ‘çıkış’ yollarını izlerken Amerikan Sapığı’nın yanı sıra Narcos’u, hatta karılarıyla ilişkilerine bakınca da bilumum yerli diziyi hatırlıyorsunuz. Açıkçası dünya her anlamda fokur fokur kaynarken bu her tarafından para fışkıran ve can sıkıntısından fenalık geçiren genç insanlar biraz eski bir konu gibi geliyor insana. Üstelik sosyopatlara özel ilgi duyanların bile sevebileceği tek bir karakter yok bence dizide ama yarımşar saatlik sekiz bölüm izleyiciyi heder etmeden bitiyor. Uzun bir film gibi Exit. İkinci sezon çok yeni geldi ve performans katiyen düşmemiş. Sekizer bölümlük iki sezon.