2008-2013 yılları arasında Tatvan Kavar havzasının köylerinde çalıştım. Kavar, Van Gölü kenarında cennetten bir parça. 1990 öncesi havzada başta ceviz olmak üzere her türlü meyve sebze yetiştirilir, hayvancılık yoğun olarak yapılırdı. Yine bal yetiştiriciliği de Ermenilerden beri 100 yıldır Kavar’da devam eden bir uğraştı. 1990’larda çatışmaların başlaması birçok Kürt köyü gibi Kavar’ı da etkiledi. Kavar, 1993’te bölgedeki diğer binlerce köy gibi boşaltıldı, Kavarlılar o verimli arazilerini terk etmek zorunda kaldı. Kavar’ın hikayesi Kürt sorununun birçok ayağını anlamak açısından her anlamda çok öğretici bir hikayedir.
04.09.2026 04:30
Kürtlerin “mevsimlik” kaderi
Çatışmalar, köy boşaltmaları, mera yasakları ve yanlış tarım politikaları yüz binlerce Kürt’ü mevsimlik işçiliğe sürükledi. Geçinmek için her yıl batıya giden işçiler ise gittikleri kentlerde ayrımcılık ve saldırılarla karşılaşıyor
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
İstanbul ve Ben
02 Ekim 2026
Sıradan bir hayatı kurabilmek
25 Eylül 2026
Çocukları doyurmak kimin önceliği?
18 Eylül 2026
Dönmek sınırı geçmek değildir
11 Eylül 2026
Türkiye entelektüelleri Godot’yu bekler gibi barışı mı bekliyor?
Tüm Yazıları
28 Ağustos 2026