24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
12.02.2021 06:00

Oscar finalistlerinden hangilerini nerede izleyebilirsiniz? 

Oscar ödüllerinin finalistlerinin bir kısmı belli oldu. Bazı aday adayları platformlarda var

Salı gecesi sabaha karşı Oscar aday adayları açısından son köşe de dönüldü, bazı kategorilerin finalistleri açıklandı. Akademi üyeleri bu açıklanan kategorilerde 10 Mart’a kadar oylarını kullanacak ve 15 Mart’ta artık en sona kalan adaylar açıklanacak. 25 Nisan’da da ilk çevrimiçi Oscar töreninde heykeller sahiplerini bulacak. Bu son listelerden yabancı dilde film, belgesel ve kısa film kategorilerindeki aday adaylarını biz nerede, nasıl izleyebiliriz bakalım:

Yabancı dilde en iyi film adayları

Meksika’nın adayı, kartelle dalaşıp ABD’ye kaçan ama orada vatan hasreti çeken bir gencin hikayesi I’m No Longer Here ile Tayvan’ı temsil eden ve yürek burkan bir aile içi hesaplaşma filmi olan A Sun, Netflix’ten izlenebiliyor.
Another Round
Another Round
İstanbul Modern Sinema’da 16 Şubat ile 8 Mart arasında Oscar’ın Yabancıları programı var ve finale kalacağına kesin gözle bakılan hatta Oscar’a çok yakın olduğu düşünülen iki film de bu kapsamda gösterilecek: Romanya’dan gelen nefes kesici bir gazetecilik başarısının belgeseli Collective ile Danimarka’yı temsil eden Another Round. İkinciyi Filmekimi’nde hâlâ sinema salonuna giden cengaverler izleyebilmişti sadece ama şarkısı What a Life ve dans sahnesi sosyal medyada o kadar çok paylaşıldı ki, izleyince insanı mutlaka üzerine konuşma ihtiyacıyla dolduran bu sıra dışı filme çoktan aşina olmuş olabilirsiniz. Programda yer alan diğer iki aday da Fransa’dan iki yaşlı kadının ömre yayılan sırrı Two of Us ile İran’ı temsil eden ve mafyanın eline düşen kimsesiz çocukların hikayesini anlatan Sun Children. İstanbul Modern Sinema gösterimleri ücretsiz ancak kayıt yaptırmak gerekiyor ve kayıtlar 16 Şubat 12.00’de başlıyor.

En iyi belgesel adayları

“Ben sadece belgesel izliyorum” klişesi doğru galiba. Finalistlerin neredeyse tümü bizde de yayında. All In: The Fight for Democracy, ABD’de oy kullanma ve sayma sürecinde başvurulan ‘yasal hileler’le ilgili ve Prime Video’da. Bu kategorinin en güçlü iki adayını, Dick Johnson is Dead ve Time’ı Derin Koçer ayrıntılı olarak yazdı.
Collective
Collective
Bir engelliler yaz kampına odaklanan Crip Camp ile izleyeni ahtapot yemeye tövbe ettiren My Octopus Teacher, Netflix’te. Savaşın kırıp geçirdiği Orta Doğu’ya odaklanan Notturno, Mart ayının ilk haftasında Mubi’de olacak. Bu kategorinin diğer adayı da, aynı zamanda yabancı dilde en iyi film kategorisinde de yarışan, İstanbul Modern Sinema’da izleyebileceğiniz Collective.

Kısa belgeseller

A Love Song for Latasha, ‘bir istatistikten ibaret olmamaya’ kararlı çalışkan Latasha’nın 15 yıllık hayatına ağıt. The Speed Cubers’da rubik küp çözme şampiyonalarına katılan iki ezeli rakip var.  What Would Sophia Loren Do? ise hayatın bütün sorunlarını “Şimdi Sophia Loren olsa ne yapardı?” diyerek çözmeye alışmış bir kadının Loren’le tanışma anına tanıklık ediyor. Bu üç kısa belgesel de Netflix’te.
What Would Sophia Loren Do?
What Would Sophia Loren Do?

Kısa animasyon

If Anything Happens I Love You ise çok hüzünlü ama umut dolu bir kısa film ve yine Netflix’te.