24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
26.03.2021 06:00

Perili Köşk’te kurulan ‘Düş’ler

Borusan Contemporary 10’uncu yılını yeni sergisi Düş Suda ile kutluyor. Sergi fiziksel olarak ziyaret edilemeyecek. Ama teknolojik pek çok yöntem devreye girecek

Türkiye’nin en büyük kurumsal yeni medya koleksiyonuna sahip olan Borusan Contemporary 7 Nisan’da başlayacak olan yeni sergisi Düş Suda’nın heyecanını yaşamaya hazırlanıyor.  Bu yıl aynı zamanda 10 yılı da geride bırakan Borusan Contemporary Müdürü Dr. Kumru Eren ile konuştuk.

Kumru Eren
Kumru Eren

Edip Cansever şiirinden yola çıktı

“Yeni Medya sanatı odaklı koleksiyonumuza disiplinler üzeri bir okuma önerisi getiren Düş Suda başlıklı sergi, Edip Cansever’in 1970’te kaleme aldığı aynı ismi taşıyan 10 bölümlük şiirinden yola çıkıyor. Salgın önlemleri gereği Perili Köşk fiziki ziyarete halen kapalı.  Ama teknolojyi kullanarak deyim yerindeyse ‘sınır tanımayan’ bir proje. Sergi sesli rehberlerin eşlik ettiği 360 derece sanal turla dijitalleştirildi. Web sitemizden bu şekilde izlenebilecek. Perili Köşk’ün dış cephesini süsleyecek mapping çalışmasına paralel olarak, sanatseverlere çevrim içinde bir VR (sanal gerçeklik) uygulaması olarak da sunuluyor. Bir diğer yeniliğimiz, AR (artırılmış gerçeklik) teknolojisiyle oluşturulan özel sergi rotası uygulamamız. “Düş Suda AR” mobil uygulaması aracılığıyla sergideki eserlerin bir kısmı muhtelif noktalarda, mobil cihazlarla üzerinden deneyimlenecek. Yine İstanbul’un önemli başka bir kültür rotası olan İstiklal Caddesi üzerinde konumlanan, Borusan Müzik Evi vitrininde yer alan video ekranında, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçki sanatseverlerin 7/24 deneyimine sunulacak.”

Çok heyecan verici bir sergi geliyor

“Serginin küratörü Dr. Necmi Sönmez, bu sergi özelinde şiirsel imgeler ile mimari arasındaki ilişkiye odaklandı. Borusan Contemporary’nin evi Perili Köşk’ün Boğaziçi ile kurduğu ilişkiye benzer bir diyaloğun, ‘hareketli imge’lere temellenen yeni medya sanatının akışkan doğasında da olduğu vurgusu, bu sergide de kendini hissettirecek. ‘Mekânın kendi sözü’ duyulacak.  Sergide farklı medyumlardan yapıtları izleyicimizle buluşturacağız: Peter Coffin, Thierry Dreyfus’un projeksiyonları, Boomoon, Ellen Kooi, Frank Thiel, Michael Wolf’un kurgulanmış fotoğrafları, Eelco Brand, Antti Laitinen, Rafaël Rozendaal gibi sanatçıların videoları, Iván Navarro, Jim Campbell, Maurizio Nannucci’nin ışık yerleştirmeleri gibi pek çok eseri deneyimlemek mümkün olacak. Bir süredir, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nu farklı mekânsal bağlamlarda ele alabilecek yeni küratöryel araştırmalar içerisindeyiz. Bu kapsamda, yıl içerisinde farklı etkinlikler ve projelerin dahil olduğu, sanatseverlerle daha yakın olacağımız bir takvim oluşturuyoruz. Perili Köşk’te de heyecan verici bir sergiyle izleyicilerimizle buluşmayı umuyoruz; sürprizimizi yeni sanat sezonuna sakladık.”
Hareket / Move Maurizio Nannucci, 2011 (Fotoğraf: Hediye Cangökçe)
Hareket / Move Maurizio Nannucci, 2011 (Fotoğraf: Hediye Cangökçe)

En büyük kurumsal koleksiyon

Geçmişi 90’lı yıllara dayanan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, ilk başlarda Modern ve Çağdaş Türk sanatına yoğunlaşmıştı.  2000’li yıllarda yaşadığı paradigma değişikliğiyle birlikte deneysel ve dijital bir kimlik kazandı. Yeni medya sanatının, video, yerleştirme, ışık, fotoğraf ve artırılmış gerçeklik gibi dijital ve deneysel pratiklerine odaklandı.  Bugün, farklı dönem ve disiplinlerden 800’e yakın eseri barındırıyor. Kendi kategorisindeki en büyük kurumsal sanat koleksiyonu.  Koleksiyonumuzun evi, İstanbul’un ikonik binalarından ve Perili Köşk olarak da bilinen Yusuf Ziya Paşa Köşkü. Buraya yerleşmemiz, 2007’de Borusan Holding’in yönetim merkezini bu binaya taşımasına dayanıyor. Borusan Contemporary, Perili Köşk’e ofis/sanat merkezi konseptiyle özgün bir sanat kurumu kimliği kazandırdı. 2011’de koleksiyonumuzun geçici sergiler, atölyeler ve eğitim programları aracılığıyla kamuyla buluşturulmasını öngören bir vizyon geliştirdik.
Boğaz'da Balık Oyunu No.8, Boomoon (Fotoğraf: Özge Balkan)
Boğaz'da Balık Oyunu No.8, Boomoon (Fotoğraf: Özge Balkan)