25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
12.02.2021 06:00

Rath gazilerin katilinin peşinde

Alman yazar Volker Kutscher’in Gereon Rath Serisi bizde de orijinal eserden uyarlanan Babylon Berlin dizisiyle tanınıp ünlenmişti. Serinin ‘beşinci vakası’ da Mart Şehitleri başlığıyla yayımlandı

1933 yılının Berlin’inde Birinci Dünya Savaşı gazilerini öldüren gizemli bir katil var. Meğer savaşın sonlarında geri çekilen Alman ordusu Fransız köylerini yakıp yıkarken, müfrezelerden biri de terk edilmiş bir evde oda dolusu altın bulmuş. Gaddar yüzbaşıları altınları hemen yakına bir yere gömmelerini emretmiş. 

Hasarlı bir ruh

Savaştan sonra gelip almak üzere… Çok geçmeden, öldürülen gazilerin bu müfrezedeki askerler olduğu keşfedilir. Sonra aynı müfrezede teğmenlik yapmış garip bir adam çıkıp “Ben bütün yaşananları roman olarak yazacağım!” diye tutturunca işler iyice karışır. Katili bulmaksa Kölnlü komiser Gereon Rath’a düşer. Fakat emniyet teşkilatını Nazilerin ele geçirdiği, mağlup Birinci Dünya Savaşı gazilerinin hor görüldüğü bir Berlin’de bu ne kadar mümkün? İşte Volker Kutscher’in Mart Şehitleri romanı nefes nefese bunu anlatıyor. Gereon Rath’ın ‘beşinci vakasını’... Gereon Rath polisiye okuru için tanıdık bir profil: İşini iyi yapan ama özel hayatında çuvallayan bir dedektif. Hasarlı bir ruh. Mazisi ailesinden ve savaştan kalma travmalarla dolu. Kadınlarla ve dostlarıyla ilişkileri netameli.  Onu asıl ilginç yapansa yaşadığı dönem. Weimar Cumhuriyeti’nin çöktüğü, Nazi partisinin yükseldiği zamanlar. Almanya siyasal çalkantılar yaşarken Gereon mesleğine tutunmuş.  Soruşturmasını sanki her şey normalmiş gibi yapmak istiyor. Berlin’i ve nişanlısı komiser adayı Charlotte’yi seviyor. Siyasete kafası pek basmıyor. Apolitik kalmaya çalışıyor; tabii o günlerde bu ne kadar mümkünse.  Kendisini, Volker Kutscher’in sekiz kitaplık Gereon Rath Serisi’nin ilkinden uyarlanan Babylon Berlin dizisini (bizde de BluTv’de üç sezonuyla yayında) izleyenler de tanır. Alman sinema endüstrisinin gövde gösterisi olan dizide, Almanya’nın I. Dünya Savaşı sonrasındaki harap hali resmediliyor. Dizide Rath’ın ahlak polisi olarak çalışmak üzere Köln’den gelişine ve cinayet büroya transferine tanıklık ediyoruz. Tabii aynı zamanda sevdiceği Charlotte’yle tanışmasına da.  Mart Şehitleri, Cem Sey’in çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Bu seri, sıkça dile getirilen “Polisiye artık XX. yüzyıl toplumcu gerçekçi edebiyatının misyonunu üstlendi” tezini destekleyen en önemli eserlerden. Okuyalım, sonraki üç kitabı da merakla bekleyelim.  Mart Şehitleri - Gereon Rath’ın Beşinci Vakası/ Volker Kutscher/ Çeviren: Cem Sey/ İletişim/ 561 Sayfa.