29 Mart 2024, Cuma
05.03.2021 06:00

Rujunuzu nasıl alırsınız?

Mağazada ortada sergilenen ürünleri test ettiğimiz günler sanki başka bir hayata ait. Artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile dijitalleşen makyaş alışverişlerindeki en yeni uygulamaları inceledim

En son mağazada denediğiniz kozmetik ürünün ne olduğunu hatırlıyor musunuz? Benim hatıram çok net. Dokunarak test etme dönemimi 11 Mart 2020’de Hermès mağazasında, o zaman yeni lanse edilen rujlardan biri ile zirvede kapamıştım. Şimdilerde bizi mağazalarda üzerleri streç filmle kaplanmış makyaj stantları ve eğer üzeri örtülmediyse de, açılmaması için sıkı sıkı bantlanmış ürünler karşılıyor.  Halihazırda kullandığımız ürünleri internetten sipariş etmek ya da gidip mağazadan hızlıca almak zaten kolay. Peki ya yeni bir şeyler denemek istersek?  İşte tam bu noktada, içinden geçtiğimiz dijital devrimin kozmetik ayağı devreye giriyor. AI (yapay zeka) ve AR (arttırılmış gerçeklik), güzellik dünyasında yeni olmasa da, pandemi ile niş olmaktan çıkıp özellikle makyaj markaları için gerekli bir araca dönüştü. L’Oreal, 2014’te piyasaya sürdüğü ve gerçek zamanda makyaj test edilmesini sağlayan Makeup Genius’ın yaratıcısı Modiface’i 2018’de satın alarak müthiş bir öngörü ile bu devrimin öncüleri arasında yerini aldı. Amerika ve İngiltere’deki kullanıcılarına “Üzerinde Dene” opsiyonu sunan Pinterest, renk renk ojelerin gerçek zamanda test edilebildiği Essie.com, Charlotte Tilbury, Origins aktif olarak dijital deneyimler sunanlardan birkaçı. Kozmetik için yarattığı AI & AR uygulamaları ile tanınan Perfect Corp.’un maske ile de gerçek zamanlı ürün deneyimi sağlayan en yeni teknolojisi Face Mask Detection’a da ilk olarak hangi mağazalarda yer verileceği merak konusu.

Akıllı ayna

Türkiye’de ise Watsons, teknoloji ile güzelliği bir araya getiren öncülerden. PulpoAR’ın geliştirdiği Akıllı Ayna uygulaması ile Revolution X Sebile koleksiyonuna ait rujları mağazada temassız olarak ve çok kolay bir şekilde test etmeniz mümkün.  Watsons Türkiye Ticaret ve Pazarlama Direktörü Cem Demiröz de bu projelerin henüz başlangıç olduğunu vurguluyor: “Watsons olarak hem yeniliklere öncelik tanımak, hem de teknolojik çözümlerle hizmet vermek bizim için çok önemli.”  M.A.C mağazalarına yerleştirilen tabletlerde ise en çok satan ürünleri deneyimleyebiliyorsunuz; web sitelerinde ürün sayfalarında “Şimdi Dene” butonu mevcut. Shiseido.com’un Virtual Color Creator’ı ile de dudak ürünleri ve bazı göz kalemleri test edilebiliyor. Boyner veya Sevil Parfümeri’ye gittiğinizde Shiseido standından seçtiğiniz ürünün üzerindeki QR kodları da sizi aynı uygulamaya yönlendirecek. Narscosmetics.com’da doğru fondöten rengini seçmeye yardımcı Matchmaker Shade Finder ise bugüne kadar gördüğüm en iyilerden. Son günlerin en çok konuşulan yeniliği ise Chanel’in Lipscanner’ı. Sanal deneyimi bir adım öteye götürüp, ilham kaynaklarını da işin içine katan LipScanner’a herhangi bir fotoğraf yükleyerek, içinden istediğiniz rengi seçiyorsunuz. Bu bir ünlüde beğendiğiniz ruj da olabilir, rengini beğendiğiniz herhangi bir obje de. Uygulama da size seçtiğiniz renge en yakın tonlarda ruj opsiyonlarını sıralıyor ve canlı kamera ile deneyimletiyor. 

Aynı hazzı vermiyor

Bu teknolojiler elbette bir mağazaya gidip, yeni bir ürün sürüp çıktığımızdaki hazzı vermiyor. Ancak bana göre hijyenik olmasından sonra en iyi yanı, belki fiziksel olarak mağazada elimizi uzatmayacağımız bir ürünü kolayca deneyerek, bizi daha deneysel olmaya yönlendirebilmesi. Son olarak, atlanmaması gereken bir nokta: Ekranda denediğiniz renkler reelde tam olarak aynı gözükmeyebilir, özellikle de rujlar söz konusu olduğunda. Makyaj artisti Fezi Altun, en iyi sonucu elde etmek için bu uygulamaları temiz ve nemli bir cilt ile kullanmanızı tavsiye ediyor. Artırılmış gerçeklik deneyimindeki rengin aynısını dudağınızda görmek için basit bir reçetesi de var: “Dudaklara 1 dakika nazik bir peeling uygulayın. Ölü deriden arınan dudaklara bir nemlendirici sürüp, biraz bekledikten sonra çizgileri dolduracak bir baz uygulayın. Favorim M.A.C. Prep + Prime. Rujdan önce son adım ise dudakların üzerine hafif bir fondöten uygulayıp süngerle iyice yedirmek.”