25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
25.06.2021 04:30

Sağ gösterip sol vurmanın ustası

Edebiyatın deli dahisi Kurt Vonnegut’un üç kült romanı Şampiyonların Kahvaltısı, Mezbaha 5 ve Kedi Beşiği yeniden yayımlandı

Kurt Vonnegut bence yaş sınırlaması olmayan nadir yazarlardan… ‘7’den 70’e’ klişesi ona tam uyuyor. Her nesilden, üstelik her ilgi alanından okur rahatlıkla okuyup zevkine uygun bir şeyle karşılaşabilir. Edebiyatseverler de, mizah tutkunları da, bilim kurgu düşkünleri de ama bu arada dünyanın ve insanlığın sorunlarına, acılarına dair kafa yormak isteyenler de… Vonnegut sol gösterip sağ vurmayı seven yazarlardan… Dünyaya ve insanlığa dair son derece ciddi konuları, acıları öylesine dozunda bir mizah ve sıra dışı bir hayal gücünden doğan bir öyküyle sunuyor ki, eğlendiğinizi düşünürken hayata dair en derin mevzular üstünde farkına varmadan kafa yormaya başlıyorsunuz. Kesinlikle bilinç açıcı ama bunu da kendi benzersiz tarzında yapan bir yazar. Son derece de absürt bir yandan da! Amerikalı romancı Kurt Vonnegut, simülasyon teorisinden “Amerikan Rüyası”na, garip inanışlardan hakikat sonrasına, nüfus artışından çevre sorunlarına, çağdaş gündemi en çok meşgul eden konuları tartışan postmodern eserler bıraktı. Şimdi bu üç kült roman; Kedi Beşiği Mahir Ünsal Eriş’in, Mezbaha 5 Hamdi Koç’un ve Şampiyonların Kahvaltısı Cem Akaş’ın çevirileriyle okurla buluşuyor. Bu başlangıçla birlikte Vonnegut’un tüm eserleri Can Yayınları’ndan yayımlanacak. Utku Lomlu / Lom Creative bu yeni başlangıç noktasına uygun olarak kapakları yeniden tasarladı.

Sıra dışı mizah

Mezbaha 5Mezbaha 5 Mezbaha 5Mezbaha 5Time

Karnaval gibi şaheser

Şampiyonların KahvaltısıŞampiyonların Kahvaltısı

Saçmalığa karşı güçlendiren romanlar

 Kedi Beşiği / Kurt Vonnegut/ Çeviren: Mahir Ünsal Eriş/ Can Yayınları Mezbaha 5 / Kurt Vonnegut/ Çeviren: Hamdi Koç / Can Yayınları Şampiyonların Kahvaltısı/ Kurt Vonnegut/ Çeviren: Cem Akaş/ Can Yayınları / 296 Sayfa.