23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
19.03.2021 06:00

Sanatın çeyrek asırlık yol arkadaşı

Türk resminin pek çok ustasına ev sahipliği yapan, yeni isimlerin önünü açan Evin Sanat Galerisi 25 yılı geride bıraktı. Galeri bu önemli yıldönümünü özel bir karma sergiyle kutluyor

Yalnızca İstanbul’un değil, Türkiye’nin de en köklü sanat galerilerinden biri olan Evin Sanat Galerisi 25’inci yaşını, 25. yılında adlı özel bir karma sergiyle kutluyor. 9 Nisan’a dek izlenebilecek olan serginin yanı sıra galerinin çeyrek asırlık hikayesini de galeri yöneticisi Ece Balcıoğlu anlattı:

Sahip çıkacak bir kurum

“Kuruluş hikayemiz, kurucularımız Evin ve Ümit İyem, Nasip ve Nuri İyem’in sanatçı olarak yaşadıkları sıkıntıları yakından gözlemleyerek şahit olmalarıyla başlamış. Nuri ve Nasip İyem gibi birçok sanatçının özgün sanatsal mücadelelerinde yol arkadaşlığı yapabilecek bir kurum yaratma düşüncesiyle Evin Sanat Galerisi’nin temellerini atmışlar. Sanatçıya sahip çıkacak, dürüst ve güven verici galericiliği ilke edinerek 25 yıllık serüvene girişmişler. 

Ustalar ve yeni mezunlar

Evin Sanat Galerisi geçen 25 yıl içinde Türkiye resim sanatının şu an usta niteliğindeki sanatçılarının bir kısmına ev sahipliği yapmış bir kurum olmuş. Aslında her yaptığı sergisi bir dönüm noktası niteliğinde değerlendirilebilir. Çünkü usta sanatçıların yanı sıra akademiden yeni mezun olmuş genç ressamları da bünyesine katarak kariyerlerinin gelişimine destek olmuş. Aralık 2018’de kaybettiğimiz Evin İyem’in güven ilişkisi sayesinde sanat dünyasında yeni isimleri galeri bünyesine ekleyerek büyüttüğü geniş bir sanatçı listesi oluşmuş yıllar içerisinde. Galerinin kuruluşundan bugüne kadar temsil ettiği sanatçıları hâlâ var mesela. 

İstanbul dışındaki sergiler

1998’de Bilkent Senfoni Orkestrası işbirliğiyle Nuri İyem eserlerini Türkiye’nin güneydoğu illerinde sanatseverler ile buluşturduk. TÜYAP Kitap Fuarı işbirliği ile Ankara, Bursa, İzmir ve Kıbrıs’da sergiler gerçekleştirdik. Casa dell’Arte işbirliği ile 2007 ve 2016 yıllarında Bodrum Torba’da, yine aynı yıl Nilüfer Belediyesi işbirliği ile Nazım Hikmet Kültürevi’nde temsil ettiğimiz sanatçıları Bursalı sanatseverler ile kavuşturduk. 2019’dan beri de Bodrum Yalıkavak’ta yaz ve sonbahar döneminde faaliyette olan bir mekân oluşturduk.

Kayıtlı 2 bin İyem eseri

Nuri İyem ve Nasip İyem’in eserlerini kayıt altına almak galerinin görevi niteliğinde. 2001 yılında Nuri İyem sağ iken yapılan ve tüm Türkiye’den gelen yaklaşık 2 bin eserinin sertifikalandırılıp sergilendiği ve sonrasında müthiş bir çalışmayla iki ciltlik kitap haline gelen Dünden Yarına Nuri İyem Sergisi’nin ardından çalıştığımız tüm sanatçıların eserlerini de kayıt altına alıp sertifikalandırıyoruz.”