23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
25.06.2021 04:30

"Seul, Paris ve İstanbul’da sokak stili aynı!"

Les Benjamins Türkiye’nin en genç ve global ölçekte iş yapan başarılı markalarından biri. “Türkiye’nin ilk lüks sokak giyim markası” olarak bilinen Les Benjamins’in 10 yıllık bir geçmişi var. Kurucusu Bünyamin Aydın tekstilci bir aileden geliyor. Les Benjamins’in tasarımcısı da olan  Bünyamin Aydın dünyanın önde gelen markalarının işbirliği yaptığı, Nike’ın ayakkabı tasarlattığı 12 isim arasında yer alıyor. Bünyamin Aydın pandemi nedeniyle bu yıla ertelenen 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları’nda 12 dalda yarışacak Türk Milli sporcularının Nike koleksiyonu formalarını tasarladı. Aydın, Türkiye’yi karış karış gezerek hazırlıklar yaptı, Sabancı Müzesi Genel Müdürü Nazan Ölçer’in  danışmanlığını aldı, milli sporcularla sohbet etti, onların beklentilerini dinledi ve ortaya Türkiye’yi modernize edilmiş kilim ve halı desenleriyle anlatan “Özgünlük-Birlik- Yaratıcılık ve Çeşitlilik” temalı 4 öğe ve bunların hepsinin birleşiminden oluşan bir Türkiye logosu çıktı. Bünyamin Aydın’la markasını ve olimpiyatlar için hazırladığı tasarımları konuştuk. Pandemide Les Benjamins hem Türkiye’de hem de dünyada atak yaptı. Bunu nasıl başardınız? Rahat giyimin hayatımızın bir parçası olmasının payı büyük diye düşünüyorum. 

Bünyamin Aydın bundan 10-11 yıl önce Les Benjamins’i kurdu. 19 yaşındayken 30 parçadan oluşan bir tişört koleksiyonu çıkardı. Erkek sokak giyim markası olarak çıktığı yolda kadın giyimine de girdi. Paris Erkek Moda Haftası’nda yer alan ilk Türk modacı oldu. Bünyamin Aydın Nike’ın ayakkabı tasarlattığı 12 tasarımcı arasına giren ilk Türk. Aydın, Puma için de özel bir koleksiyon hazırladı.
Bünyamin Aydın bundan 10-11 yıl önce Les Benjamins’i kurdu. 19 yaşındayken 30 parçadan oluşan bir tişört koleksiyonu çıkardı. Erkek sokak giyim markası olarak çıktığı yolda kadın giyimine de girdi. Paris Erkek Moda Haftası’nda yer alan ilk Türk modacı oldu. Bünyamin Aydın Nike’ın ayakkabı tasarlattığı 12 tasarımcı arasına giren ilk Türk. Aydın, Puma için de özel bir koleksiyon hazırladı.
Öncelikle şunu söylemek isterim, pandemi başlangıcında ‘Stay Home Stay Cozy’ kampanyası ile, koleksiyondan elde edilen gelirin tamamını sağlık çalışanlarına bağışladık. Les Benjamins’in yılda en az 8 kapsül koleksiyonu oluyor, bunlar çeşitli iş birlikleri ve Resort (Yaz), Essentials gibi kendi kapsül koleksiyonlarımız olmak üzere değişiyor. Pandemi döneminde özellikle sokak giyimi konusunda farklı bir sürece girildi. Daha önce bu tarzı hiç denememiş insanlar da ilgilenmeye başladı. Z kuşağının markası mı Les Benjamins? Evet, Z kuşağı Les Benjamins topluluğunun büyük bir parçasını oluşturuyor. Ancak ben eski kavramlara ve segmentasyonlara inanan biri değilim. Duygu her şeyden daha önemli. Sokak giyimi, sneaker kültürü, sanat, moda ve müzik gibi alternatif akımları yakından takip eden herkes Les Benjamins topluluğunun bir parçası. Bir topluluğun parçası olmak demek, marka ile kreatif ve interaktif bir ilişki içinde olmak demek. Dünyanın önde gelen şirketleriyle ve markalarıyla ortak çok iş yapıyor, koleksiyon çıkarıyorsunuz. Nike’tan Mavi’ye bu işbirlikleri nasıl gerçekleşiyor?  Geçtiğimiz yıl Nike, BMW, Coca-Cola, Daniel Arsham, Very Important Puppies, Esra Gülmen iş birliklerini gerçekleştirdik. En son Mayıs ayında Les Benjamins X Mavi işbirliğini duyurduk. Son dönemde gerçekleşen global marka işbirliklerinde, global markalar direkt olarak benimle tanışmak istediler ve Les Benjamins ile iş birliği teklifinde bulundular. Artık seçici olmak ve gerçekten Les Benjamins olarak, marka dünyasında bize uyan markalarla iş birlikleri yapmak istiyoruz. Les Benjamins X Mavi koleksiyonunda da, dünyaca tanınan iki Türk markası olarak bir araya geldik ve sürdürülebilirliği koleksiyonun yol göstericisi olarak konumladık. Daha geniş kitlelerin Les Benjamins ile tanışmasını sağlıyor bu tip iş birlikleri. Ama bizim için her zaman en önemlisi, topluluğumuza sahip çıkmak ve doğal bir ilişki kurmak. O yüzden Les Benjamins’e dokunan her şeyi çok ciddi bir dikkat ile korumaya çalışıyorum. Dünyada yayılmaya başladı marka. Nasıl gidiyor büyüme? Özellikle Orta Doğu’da ilgi çok yüksek. Les Benjamins Orta Doğu’nun lüks perakende mağazalarında mevcut ve satış rakamı olarak ilk 5’te yer alıyoruz. Bu aralar Los Angeles’ta Justin Bieber, Jay Z ve Maluma gibi ünlülerden talep alıyoruz. Bu da bizi çok heyecanlandırıyor. Dijital dünya bize öyle bir imkan sundu ki, artık dünyanın her yerinden herkes Les Benjamins’i keşfedip erişebiliyor.

Z kuşağının da medyaları var

Hype kültürü, stili ve sokak giyimi Türkiyede ne noktada? 
Türkiye Tokyo Olimpiyatları’na 12 dalda yarışacak sporcularıyla katılacak.
Türkiye Tokyo Olimpiyatları’na 12 dalda yarışacak sporcularıyla katılacak.

Uşak ve Kula’daki kilim tezgahlarını gezdi

Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları’yla yolunuz nasıl kesişti? Bu logoyu tasarlarken nelerden ilham aldınız, hangi duygularla tasarladınız?

20 ülkede, 60 noktada satılıyor

  

İlk hedef Berlin