29 Mart 2024, Cuma
07.05.2021 06:00

Showroom’lar online’a dönüştü

Tam kapanmada otomotiv yetkili satıcıları online hizmet veriyor. Markalar, dijital platformda müşterilerine 7/24 satış danışmanlarıyla görüşme, araç tanıtımı, kredi başvurusu, rezervasyon, fiyat sabitleme gibi imkanlar sunuyor. Sanal showroom’lar bayramda da açık olacak

Tam kapanmada Türkiye otomotiv sektörü üretime devam ederken, yetkili satıcılar adeta sanal showroom’a dönüştü. Bayilerin kapalı olduğu bu dönemde hemen hemen bütün şirketler hizmetlerini online platforma taşıdı. Pandeminin ilk günleriyle birlikte teknoloji kullanımını yaygınlaştıran markalar, bu dönemde de 7/24 tüketicilerin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyor. Satış danışmanıyla görüntülü görüşme, online araç tanıtımı, e-rezervasyon, uzaktan kredi başvurusu, eve kadar teslimat, fiyat sabitleme gibi avantajlar sunuluyor. Ayrıca Mayıs’ta kampanyalar da tüm hızıyla sürüyor. Özellikle tam kapanma öncesi showroom’larda görüşmeler yapan müşteriler bekleyen işlemlerini online olarak gerçekleştirebiliyor. Böylece satın alma süreci aksatılmadan devam ettiriliyor. Şirketler müşteri için kredi başvurusu yapıyor, süreci takip ediyor. Türkiye’de ‘Mesafeli Satış’ yani uzaktan satış sözleşmesine göre internetten otomobil satılamıyor. Sözleşme için bayiye gitmek gerekiyor. Ancak yetkili satıcılar tüm belgeleri hazırlayarak sadece imza için müşterinin kapısına kadar götürüyor. Hatta otomobil dezenfekte edilip, istenilen yere teslim ediliyor. Bayiler Ramazan Bayramı’nda da dijital hizmetlerine ara vermeyecek. 

İkinci yarı canlı geçer

Tek sorun plaka işlemlerinin 17 Mayıs sonrasına kalması. Tabii vakalar azalmazsa kapanmanın uzatılması ve kademe kademe açılmanın gündemde olduğunu hatırlatalım. Şirketler online faaliyetleriyle yine müşterilerinin yanında olmaya devam edecek. Önlemlerin gevşetilmesinden sonra ise otomotiv pazarında ciddi bir hareket bekleniyor. Genelde satışların yüzde 30’unun ilk 15 günde, yüzde 70’inin kalan iki haftada yapıldığını hesaba katarsak, şirketleri Mayıs’ın ikinci yarısında yoğun bir tempo bekliyor.

Kimler hep açık?

Türkiye’de online olarak hizmet veren markalar: Audi, BMW, Citroen, Dacia, DS, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Land Rover, Lexus, Mercedes-Benz, MINI, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Skoda, Suzuki, Toyota, Volkswagen.

Mayıs sonuna kadar fiyatı sabitledi

Kapanma döneminde şirketler online hizmetlerin yanı sıra farklı avantajlar sağlıyor. Doğan Trend Otomotiv, temsil ettiği markalarda fiyat garantisi vermeye başladı. ‘Açılınca Aracınız Hazır Olsun!’ sloganıyla devreye alınan uygulamada, müşteriler Suzuki otomobiller için 5 bin TL, Vespa, Aprilia, Moto Guzzi, KYMCO ve Silence motosikletler için 2 bin TL rezervasyon bedeli ile Mayıs sonuna kadar fiyat sabitleme avantajından yararlanmış olacak. Stoklarla sınırlı olan uygulama için tüm satış ekipleri normal mesai süreleri dahilinde evden destek sağlayacak.

İkonik 500’e hibrit seçeneği

Fiat’ın ikonik modeli 500’ün hibrit versiyonu satışa çıktı. 70 beygirlik 1.0 lt motorla donatılan Fiat 500 Hybrid; Cult, Dolcevita, Sport donanımlara sahip. Dolcevita’da cabrio gövde seçeneği de sunuluyor. Hibrit 500 benzinli motora göre yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor. Cult’ta; elektrikli gövde rengi yan aynalar, vintage gösterge, 15 inçlik alaşımlı jantlar, projeksiyon tipi farlar, Bluetooth ve USB bağlantısını destekleyen 5 inç dokunmatik ekran, 6 adet hoparlör ile hız sınırlayıcı standart olarak yer alıyor. Aracın fiyatı 179 bin 900 TL’den başlıyor. 

Range Rover’a iki özel seri birden

Borusan Otomotiv, Land Rover Range Rover modelinin Westminster ve Westminster Black Edition özel serilerini satışa sundu. 404 beygir güç üreten 2.0 litre Plug-in Hybrid motorla donatılan araçlar, 6.4 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşıyor. 100 km’de ortalama 3.3 litre yakıt harcıyor. Özel versiyonlarda; panoramik cam tavan, 825W Meridian Surround ses sistemi, iki adet 10 inç dokunmatik bilgi-eğlence sistemi, sürücü yorgunluk takibi, 360 derece park mesafe kontrol gibi donanımlar bulunuyor. Westminster’ın fiyatı 3 milyon 291 bin TL’den başlıyor.

Yeni Fabia büyüdü, sınıf atladı

Skoda, yenilenen Fabia ile B segmentinde çıtayı yükseltti. 4. nesil Fabia, atletik duruşu, sportif çizgileri, keskin ön ve arka farlarıyla birlikte daha dinamik bir otomobil haline geldi. Araç 111 mm uzarken, iç ve dış mekan boyutları büyüdü. Yeni Fabia’nın bagaj kapasitesi 50 lt artışla 380 lt’ye çıktı. Yeni Fabia dijital teknolojilerle akıllanırken, iç mekanında daha fazla konfor sunulmaya başlandı. 9.2 inçlik bilgi eğlence ekranı, 10.25 inç büyüklüğündeki dijital göstergeler, çok fonksiyonlu yeni direksiyon simidi, vites kulakçıkları, çift bölgeli klima dikkat çekiyor. Araçta Simply Clever akılcı çözümler de pratikliği artırıyor. Bir Skoda klasiği olan yakıt depo kapağındaki lastik derinlik ölçerli buz kazıyıcı, A sütununda otopark bileti tutucu, sürücü kapısının içerisinde şemsiye gibi 43 çözüm düşünülmüş. Yeni Fabia’da sadece benzinli motor seçenekleri yer alıyor. 3 silindirli 1.0 litre motor (65 bg, 80 bg, 95 bg ve 110 bg) ile 1.5 litrelik dört silindirli motor 150 beygir güç ve 250 Nm torka sahip. Yüce Auto, yeni Fabia’yı Kasım’da satışa sunacak.