19 Mayıs 2026, Salı
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
17.04.2026 04:30

1953’teki İran Darbesi’ne bakış

Stephen Kinzer’ın Şah’ın Bütün Adamları kitabı,1953 Ajax Operasyonu’nu darbe olmanın ötesinde değerlendiriyor; operasyonun “çok katmanlı bir rejim değiştirme laboratuvarı” olduğunu hatırlatıyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Stephen Kinzer’in Şah’ın Bütün Adamları (İletişim Yayınları) kitabı bir çığlıkla, yaşlı bir İranlı kadının, Batılı bir gazeteciye fırlattığı o soruyla başlıyor: “Siz Amerikalılar bu korkunç şeyi neden yaptınız?”. Bu soru, kitabın her satırında kendini hissettiriyor. Çünkü Kinzer’ın anlattığı şey, bir hükümetin devrilmesinden çok daha fazlası... İlk bakışta bir “darbe tarihi” gibi görünen bu çalışma, ilerledikçe çok daha büyük bir sorunun peşine düşüyor: Büyük güçler başka ülkelerin kaderine müdahale ettiğinde, bunun bedelini kim, ne zaman öder?

* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.