29 Mart 2024, Cuma
19.02.2021 06:00

Soğuğun faydaları

Soğuktan sağlık olarak faydalanabilmek için en kestirme yol, sabah banyosunu, son 1-2 dakikada giderek artırılan soğuk duşla tamamlamaktır

Kış mevsimi ve kar ile beraber üşümekten korkuyor olabilirsiniz. Ama sizlere sevineceğiniz haberlerim var:  Soğuk ısıtır. Soğuk zayıflatır. Soğuk iyileştirir. Soğuk morali düzeltir. Soğuk iyi uyutur. Soğuk güzelleştirir.

Nasıl mı?

Soğuk ısıtır: Vücudumuzda iki tür yağ var. İlki beyaz yağlar. Kalçada, göbeğimizde biriken, görevi fazla kalorileri depolamak olan yağlar. Bu yağ depolarının fazlası hastalık sebebidir. Beyaz yağlar, birer endokrin organı gibi çalışıp bizi hasta edecek, istemediğimiz hormonları salarlar. Tüm kilo verme çabalarımızda kurtulmak istediklerimiz işte bu yağlardır. Kahverengi yağlar ise çok işimize yarar. Bizi ısıtırlar. Metabolizmaları daha hızlıdır. Hem bize enerji verirler hem de vücut ısımızı üretirler. Bebeklerde kahverengi yağ çoktur, bu yüzden kolay üşümezler. Zamanla kahverengi yağ depomuz azalır, daha kolay üşür hale geliriz. Kahverengi yağ deposunu arttırmanın en kestirme yollarından biri “ense bölgemizi soğutmaktır”. Bir buz torbasıyla kompres uygulayarak ya da daha kolayı soğuk duş altında ensemizi soğutabiliriz. Soğuk zayıflatır: Soğuk duş ile çoğalttığımız kahverengi yağ depoları, düşen vucüt ısısını arttırmak için gıdalardan gelen kalori kullanılır. Beyaz yağlarda fazlası depolanan kaloriler, kahverengi yağ depolarında ısı enerjisine çevrilerek harcanır. Böylece yiyeceklerden gelen kalorinin bir kısmını ısıya çevirip harcarız. Çok üşüyen biriyseniz kahverengi yağ deponuz az olabilir. Soğuk iyileştirir: Bileğinizi burktuğunuzda hasar gören yer şişer, üzerine buz koymanız önerilir. Buzun sağladığı soğuk o bölgedeki ödem ve inflamasyonu azaltır. Aynı şekilde soğuğa maruz kalmamız vücuttaki tüm inflamasyonun daha hızlı iyileşmesine yardım eder. Bu inflamasyon hücre düzeyindedir.  Soğuk morali düzeltir: Vücudumuz, soğuğa adaptasyon için noradrenalin salar. Bu hormon sorunlarla baş etmek için bize güç verir. Soğuktan sıcağa geçtiğimizde ise endorfin salarız. Endorfinler iyi hissetme hormonlarındandır. Soğuk duş aldığımız sabahlar, daha dinç ve daha moralli olduğumuzu hatırlayalım. Soğuk iyi uyutur: İyi uyumanın fizyolojisinde zaten vücut ısısının birkaç derece düşmesi vardır. Geceleri ısısı düşük bir odada uyumak uyku verimini arttırır. Daha derin uyur, daha dinlemiş kalkarız. Soğuk güzelleştirir: Sıcak-soğuk duşun peş peşe uygulanması damarları genişletip daraltarak kan dolaşımını destekler. Bu kan dolaşımının etkisini pembeleşmiş cildimizde görebiliriz. Saç dibine sıcak-soğuk duş uygulamak saç köklerini güçlendirir. Hatta bu uygulama demans ve alzheimer hastalığını geciktirmek için önerilir. Varis ve ödemler azalır. Soğuktan sağlık olarak faydalanabilmek için en kestirme yol, sabah banyosunu, son 1-2 dakikada giderek artırılan soğuk duşla tamamlamaktır. Bu kolay bir uygulamadır. Çoğu ünlü sporcu ve film yıldızı, içi buz dolu küvetlere girerek bu uygulamayı yaparlar. Sporcular performanslarını arttırıp, spor sonrası kaslarını daha hızlı iyileştirmek için, film yıldızları da daha güzel görünmek için bu yöntemi tercih ederler. Sabahları azar azar başladığınız soğuk duş uygulamasını rutininize ekleyip yukardaki faydaları kolayca sağlayabilirsiniz.