20 Nisan 2024, Cumartesi
03.12.2021 04:29

Sosyal medya güzelliğinin parodisi

Kasım ayının sosyal medyada en fazla paylaşılan mizah unsurlarından yassification, popüler kültür ikonlarını ultra-filtreli hallere dönüştürerek yapay güzellik algısı üzerinden eleştirel bir akım başlattı

Son günlerde hepimizin biraz gülmeye ihtiyacı var. Bu ihtiyaca her an yeni ve yaratıcı çözümler bulan internetin en güncel, hatta belki de bu sayı çıktığında gücünü yitiriyor olacağı trendi, son günlerde beni anlık tebessüm ettirenlerden. Yassification adı verilen bu meme, popüler kültür figürlerini yapay zeka filtreleriyle hiper güzel ve hiper saçma gözüktüğü hallerine dönüştürüyor. Profesör Snape, Dobby, Slavoj Zizék, Chucky, The Beatles, Bernie Sanders, İnci Küpeli Kız, Abraham Lincoln, Papa, Albert Einstein, Robert Pattinson ve Sigmund Freud, dijital dünyanın erişilmesi imkansız güzellik standardı parodisinden nasibini alanlar arasında. Aşırı filtreli, pürüzsüz, kontürlü (Kim Kardashian’ın kontür makyajlı günlerini düşünün ve onla çarpın), ağır makyajlı ve ultra-feminen transformasyonların komikliği elbette absürtlükten kaynaklı. Ama tüm bunların arkasında sosyal medyanın filtre kültürüne satirik bir yaklaşım da var.

The Beatles da yassify edilen ikonlardan.
The Beatles da yassify edilen ikonlardan.

İlhamı drag kültüründen

LGBTQ jargonunun popüler kültüre hediyesi “yass” ve “yass queen” (a ve s’lerin vurguya göre istendiği gibi artırılması serbest!) tabirlerinden türeyen ve drag kültürünün dönüşüm gücünden de ilham alan yassification kelimesi, Ağustos 2020’den beri sosyal medyada aralıklı olarak kullanılıyordu. Kasım ayında Toni Colette’in Hereditary filmindeki karakteri ile Joe Biden ve Kamala Harris ikilisinin “yassify” edilip Twitter’da paylaşılması, bu meme’e ana akım popülerliğini kazandırdı. Reddit, Tumblr ve TikTok’ta da çeşitli dönüşümler yapılsa da, yassification esprisinin merkezi Twitter oldu.  YassifyBot hesabı ile paylaşım yapan ise kendini Denver Adams mahlası ile tanıtan 22 yaşındaki Nebraskalı sanat öğrencisi. FaceApp’ten beş dolarlık paralı üyelik satın alarak, 400'den fazla popüler kültür ikonunu üst üste filtreler ile “güzelleştirdiğini” anlatan Adams, yassification’ın arkasında yapay zekanın, gerçekliği anında ve ekstrem şekillerde değiştirebilme gücü üzerine bir satir olduğunu söylüyor. İşin bana göre en ilginç kısmı, photoshop'lu olduğu her halinden belli olan imajların filt-resinin milyonlarca kişinin her gün sosyal medyada fotoğraf paylaşmak için kullandığı FaceApp uygulaması içerisinde hazırlanıyor olması. 2017’nin paralı olarak en fazla sayıda indirilen uygulaması FaceApp için güzellik kelimesinin anlamının yapaylığı, kullanımının yaygınlığı (2020 yılı verilerine göre sosyal medya paylaşımlarındaki görsellerin yüzde 29’u filtreli veya photoshop'lu), hangi imajın sahte, hangisinin gerçek olduğunu bilemediğimiz bugünlerde Yassify konsepti harika bir noktaya parmak basan bir nükte.

ABD başkanı Joe Biden'ın ultra-filtreli fotoğrafı Twitter'da çok beğeni aldı.
ABD başkanı Joe Biden'ın ultra-filtreli fotoğrafı Twitter'da çok beğeni aldı.
Flormar Iconic Cheek Blush
Flormar Iconic Cheek Blush

Çok da ciddiye almamalı!

Sosyal medya görsel dünyasının yapaylığının önümüzdeki çok uzun bir süre bizimle olacağı, toplumun güzellik standartlarına yön vereceği ve bu esnada anlık da olsa kendimizi başkalarıyla karşılaştırma potansiyeline sahip olduğu bir gerçek. Yassification ise bize değiştiremeyeceğimiz ve çok da ciddiye alınmasına gerek olmayan gerçekler ile başa çıkmanın en güzel yolunun mizah olduğunu hatırlatıyor. YassifyBot’un yaratıcısı Adams bu trendin yavaş yavaş sonunun gelmesinde kendi parmağı olduğunu itiraf etse de, halen DM üzerinden yassify etmesi için binlerce talep geldiğini ekliyor. Benim de aklıma lokal kültürümüzden yassify edilebilecek birçok isim geliyor. Peki ya siz kimleri yassify etmek isterdiniz?

Flormar Big Kiss Lipstick
Flormar Big Kiss Lipstick

Yenilikler ve dikkatimi çekenler

Flormar’ın Insta-glammers koleksiyonu. Formülünde kolajen bulunan yarı mat rujun Thinky Pinky tonu ve krem yapılı allıklardan That’s Rosewood’u yılbaşı sezonu makyajım için listeme aldım. Benefit Cosmetics’in Brow PowMade’i. Fırça yardımıyla uygulanmasından başta çekinsem de, kullandıkça epey pratik olduğunu keşfettiğim kaş pomadı, çok doğal ve abartıdan uzak bir görünüm sağlıyor. Fırçadaki fazlalığı da ürünün içerisindeki minik pembe bölmede bırakıp sonra tekrar kullanabiliyorsunuz. Son zamanlarda kullandığım en iyi makyaj ürünleri arasında.