29 Mart 2024, Cuma
20.08.2021 04:30

Turizm ‘sürdürülebilince’ güzel

Hem pandemi hem de üst üste gelen yangın ve sel felaketleri turizmde de önemli bir bakış açısı değişikliğini beraberinde getirdi. Bu vesileyle dünyada yükselen turizm trendlerini derledik. Belki hepimize küllerimizden doğmak için ilham ve umut verir

Sağlık ve hijyen

Sağlığımız ve hijyenimiz şu anda tüm dünyanın en büyük önceliği.  Temizlik, sosyal mesafeli oturma düzeni, zorunlu maske kuralları ve ellerin dezenfekte edilmesi turizmdeki en son Covid-19 trendlerinden bazıları. Daha rahat kısıtlamalar sağlayan hava yolları, oteller ve restoranlarda bile yolcular güvenliklerini sağlamak için tüm ihtiyati tedbirleri uygulayan ve alan kurumları seçiyor. Bu durum da seyahat ve turizm endüstrisinin pazarlamasına hızlı bir değişim getiriyor. Bir süre daha oteller, havayolları, seyahat acenteleri ve diğer konaklama işletmeleri, kullanıcılarının sağlığını maksimum düzeyde korumayı garanti etmek için hangi adımları ve politikaları benimsediklerini gösterme yoluna gidecek. Bu önlemler videolar, gönderiler, e-postalar, youtube vlog’ları vb. aracılığıyla pazarlanacak.

Yerellik

Uluslararası seyahatlerdeki kaçınılmaz kısıtlamalar nedeniyle bölgesel seyahat ve turizmde önemli bir büyüme oldu. Bu, yerel oteller ve turizm gruplarının yerel halkı çekmek için en iyi tesislerini öne çıkarmaları için mükemmel bir fırsat haline geldi. Ek bir avantaj, konukların yakınlığı nedeniyle, çoğunlukla aynı ülke içinden olmaları sebebiyle iptal riskinin azalması.

Yüzde 100 dijital rezervasyon sistemleri

Dijitalleşme, bilet rezervasyonu ve otel konaklaması zorluğunu hafifletmede önemli bir rol oynuyor. Ayrıca çevrim içi rezervasyonlar; konaklama işletmeleri tarafından teşvik edilirken, kullanıcılardan genellikle konaklamalarının ardından bir yorum veya inceleme bırakmaları isteniyor. Hem çevrim içi bir rezervasyon platformu hem de erişilebilir bir müşteri inceleme sistemi sağlamak, gelecekte hizmetlerinizi kullanmak için başkalarının dikkatini mutlaka çekecektir.

Nakitsiz işlemler

Google Pay ve Apple Pay gibi dijital cüzdanlar, özellikle Covid’in nakit veya diğer iletişim yöntemleriyle bulaşmasıyla ilgili güvenlik endişeleri nedeniyle temassız ödemeleri yaygınlaştırıyor. Temassız ödemeler, özellikle ATM kartlarını veya dövizlerini yanlarında taşımaya gerek duymayan ve yemek, otel konaklamaları ve diğer hizmetler için tamamen bu uygulamalara bağımlı olan turistler için daha da zahmetsiz hale gelecek. Bu durum, aynı zamanda seyahat sırasında cep hırsızlığı riskini de azaltarak, işletmeler için de  misafirlerin giriş ve çıkış işlemlerini hızlandıracak.
Dalyan’da çiçeklerle bezenmiş bir tekne.
Dalyan’da çiçeklerle bezenmiş bir tekne.

Yüksek teknoloji

Turizm endüstrisi oyununu hızlandırdı. Teknoloji ve yaratıcılığın birleşimi, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal seyahat olanaklarıyla kendini gösteriyor. Bir müşteri, turistik yerlerden açık hava etkinliklerine kadar her şeyi sanal olarak otel odasından deneyimleyebilir. Sanal gerçeklik (VR) turlarına herhangi bir web tarayıcısı üzerinden erişmek kolaydır ve koltuğunuzun rahatlığında alınabilir.

Eko-turizm

Gelecek nesiller için çevremizi korumak ve sürdürmek hayati önem taşıyor ve birçok gezgin bunu başarmanın bir yolu olarak sürdürülebilir turizmi seçiyor. Tatillerinde günlerce kullandıkları için katkıda bulunmanın kendi sorumlulukları olduğuna inandıkları yerel ekonomiye yatırım yapıyorlar. 2021 itibariyle ekolojik turizm konusu dünyanın genelinde daha da yaygınlaşacak. 

Uzaktan çalışanlar

11 Mart 2020’de, yedi yıl önce yaşadığım dönüşümü, Türkiye’de pek çok ofise, insana, beyaz yakalı çalışana, yöneticiye istemsizce yaşatacak ilk vaka açıklandı. Sadece birkaç ay içinde dünyada ve Türkiye’de milyonlarca beyaz yakalı evden çalışmaya başladı. Mekandan bağımsız çalışmak göründüğü kadar kolay değildi elbet. Özellikle evini, çocuklarını idare etmek zorunda kalan kadınlar bu süreçten en dertli olan kesim oldu. Yine de mekan bağımsız çalışmanın beyaz yakalıya verdiği özgürlük duygusu hızla yayıldı.   Evden çalışma (WFH) ve uzaktan çalışma, artık kulağımıza yeni gelmeyen terimler. 2021 itibarıyle evden hatta uzaktan çalışmak iyiden iyiye normalleşecek ve uzaktan çalışan beyaz yakalıların seyahatleri artacak. 

“Dijital göçebe vizesi” ile turist rolü yapma dönemi kapanacak mı?

Dijital Göçebe Vizesi fikrini ilk kez geçtiğimiz yıl, Estonya hükümeti ortaya attı. Program; dünyanın herhangi bir ülkesinin vatandaşının resmi dijital kimlik elde etme hakkı diye tanımlayabileceğimiz “e-Residency” yani elektronik oturum belgesi almasını kapsıyor. Estonya, bu vizeyi 2021 sonunda hayata geçireceğini açıkladı. Dijital Göçebe Vizesi dijital göçebelerin Estonya’yı ziyaret etmesine, çalışmasına ve bir yıla kadar ülkede kalmasına imkan sunacak. Tüm dünyada dijital göçebeler, kendilerini turist olarak göstererek seyahat ediyor ve gittikleri ülkede turist vizesinin süresi boyunca kalabiliyorlar. Estonya İçişleri Bakanlığı’nın öngörüsüne göre, yılda yaklaşık bin 800 kişinin dijital göçebe vizesine başvurması bekleniyor. Şimdi tek dileğimiz, bu vizeyi çıkaracak olan ülkelerin artması. Oksijen'in notu: Yazının içinde geçen "Özellikle evini, çocuklarını idare etmek zorunda kalan kadınlar bu süreçten en dertli olan kesim oldu" cümlesine sehven görev sözcüğü eklenmiştir. Düzeltir, okurlarımızdan ve yazarımızdan özür dileriz.