23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
09.04.2021 06:00

Ucuz Tesla hayali gerçek mi oluyor?

Toyota ile Tesla, elektrikli otomobilde ortaklık için görüşüyor. İş birliğinin Elon Musk’ın 25 bin dolarlık Tesla projesini hızlandıracağı yönünde büyük heyecan yarattı

Otomotiv dünyasında taşları yerinden oynatacak yeni bir ortaklık doğuyor. Toyota ile Tesla, elektrikli otomobilde iş birliğine gitmeye hazırlanıyor. İki şirketin geçen yıldan bu yana görüştüğü ve ortaklık anlaşmasının son aşamasına geldiklerini belirtiliyor. Buna göre, yeni elektrikli araç platformunda Toyota mühendislik, Tesla yazılım ve elektronik kontrol sistemleri konusunda deneyimini ortaya koyacak. Yeni platformun ilk olarak küçük bir SUV modelinde kullanılması bekleniyor. Haberler, otomobil tutkunlarında heyecan yarattı. Toyota ile yapılan iş birliği sayesinde Tesla’nın kurucusu ve CEO’su Elon Musk’ın 25 bin dolarlık elektrikli otomobil projesini hızlandırabileceği konuşuluyor. Tesla’nın Toyota’nın güçlü üretim ağı ile aracı 2022’ye yetiştirebileceği ifade ediliyor. Musk, geçen yıl Dünya Batarya Günü etkinliklerinde en büyük hayali olan 25 bin dolarlık elektrikli için 3 yıl daha beklemek gerektiğini açıklamış hem tüketicilerde hem yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratmıştı. Hatta Tesla’nın hisseleri 1 günde 50 milyar dolar erimişti. İşte bu yüzden iki şirketin kazan-kazan ilişkisi, küresel otomotiv sektöründe ezberleri bozabilir. 

Rekabette geri kalmak istemiyor

Toyota da Tesla ile çalışarak elektrikli rekabetinde geride kalmamış olacak. Hatırlanacağı gibi VW Grubu ile Ford güç birliğine gitmiş, ortaklıkları Türkiye’ye yansımıştı. Hibrit ve hidrojenli araçlara odaklanan Toyota, ilk elektriklisi BZ1’i (Beyond Zero) bu yıl tanıtmayı planlıyor. Devamında yeni modeller gelecek. Tesla gibi güçlü partner, Toyota’nın rekabette bir adım öne geçmesini sağlayabilir.

Fiyatların düşmesi bataryaya bağlı

Elektrikli otolar dünyada yaygınlaşsa da en büyük sorunlardan biri yüksek kalan fiyatlar. BloombergNEF’e göre, 2010’da kWh başına 1.160 dolar olan ortalama batarya paketi fiyatı 2020’de 137 dolara düştü. 75 kWh’lık Tesla Model 3’ün bataryasının maliyeti 10 yıl önce 90 bin dolar gibi astronomik rakam iken, şimdi 10 bin dolara indi. 49 bin 990 dolarlık aracın fiyatının 5’te birini pil oluşturuyor. BloombergNEF, 2023 sonunda kWh başına batarya maliyetinin 100 doların altına gerileyeceğini öngörüyor. Bu, elektriklilerin ucuzlaması adına önemli gelişme olacak.

50 milyon dolarlık hisse 20 milyar dolar olacaktı

Toyota ile Tesla’nın iş birliği ilk değil. Toyota, Tesla’nın ilk hissedarlarından biriydi. Japon üretici, 2010’da Tesla’nın yüzde 3.15 hissesini 50 milyon dolara satın almıştı. Bu ortaklığı tarihi olarak nitelendiren Elon Musk, Toyota’ya her zaman hayran olduğunu söylemişti. Toyota Başkanı Akio Toyoda da Tesla Roadster’i test ettiğinde, ‘Geleceğin rüzgarını hissettim’ sözleriyle Musk’ı övmüştü. Ortak çalışmaları Toyota’nın elektrikli RAV4 modeli için Tesla’dan batarya ve elektrikli motor tedarik etmesiyle devam etti. Toyota 2017’de tüm Tesla hisselerini elden çıkarttı ve kendi elektrikli birimini kurdu. 50 milyon dolarlık hisselerin bugünkü değerinin 20 milyar dolara ulaştığının altını çizelim. Tesla, Temmuz 2020’de 190 milyar dolarlık piyasa değeriyle Toyota’yı geçmeyi başardı. Toyota Başkanı Toyoda ise o dönemde Tesla’ya meydan okuyarak, “Piyasa değeri bakımından Tesla’ya geçildik ancak ürün tarafında eksiksiz bir menümüz var. Bugüne kadar 100 milyondan fazla araç ürettik. Toyota mutfağın gerçek şefi” açıklamasını yaptı. Tesla, 660 milyarla dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline gelirken, Toyota 212 milyar dolarda kaldı.  

İki yeni SUV model satışa sunuldu

Türkiye’nin en yeni markası Seat’ın merakla beklenen sportif markası Cupra, Doğuş Otomotiv güvencesiyle pazara girdi. Doğuş Otomotiv, ilk olarak SUV modeli Formentor’u satışa sundu. Keskin hatlara sahip SUV’da; bakır renkli Cupra ambleminin yer aldığı geniş ön ızgara, LED farlar, LED arka sinyal lambaları, uçtan uca uzanan Infinite LED arka farlar göze çarpıyor. Formentor’da; 1.5 TSI 150 beygir DSG, 2.0 TSI 310 beygir DSG 4Drive ve 245 beygir gücündeki 1.4 eHybrid motorlar yer alıyor. 5 noktada satılan Formentor’un fiyatı 490 bin TL‘den başlıyor. Yeni Q3 tamamen dijitalleşti Audi’nin kompakt SUV modeli Q3 yeni yüzüyle Türkiye’de satışa çıktı. Daha sportif tasarıma kavuşan Q3’te sekizgen tasarımlı tek çerçeveli ön ızgarası, büyük hava girişleri, Matrix LED farlar, kontrast renkli çamurluk kaplamaları dikkati çekiyor. İç mekanda tamamen dijital olan kokpit ve bilgi-eğlence sistemi, yüksek güvenlik donanım paketi öne çıkıyor. Q3’te, 150 beygir güç üreten 1.5 lt 35 TFSI benzinli motor seçeneği sunuluyor. Araç, 100 km’de ortalama 5.2 litre yakıt tüketiyor. Yeni Q3’ün fiyatı 638 bin 149 TL.