20 Nisan 2024, Cumartesi
19.02.2021 06:00

Maskelerin cilde yan etkisi: Maskne

Pandemiyle birlikte cildimizde yepyeni bir sorunumuz daha oldu. Son bir yılda kozmetik sektöründe de büyük değişimlere sebep olan maskne sorununu ve çözüm yollarını araştırdım

'Hayatımda böyle bir sivilce problemim olmadı’ cümlesini son bir senede sıklıkla duyar oldum. Üstelik sadece benimki gibi karma cildi olanlardan değil, bugüne kadar hayatını pürüzsüze yakın ciltlerle geçirmiş, şanslı kişilerden de. Elbette, bu yalnızca yakın çevreme özgü bir durum değil; maske takan neredeyse herkesin cildinde hafif de olsa, bir şeyler değişiyor. Özellikle burun ile çene arasındaki bölgede oluşan dermatolojik olumsuzluklara, maske ve akne kelimeleri birleştirilerek bir isim bile takıldı: Maskne. Dermatolog Dr. Ömür Tekeli, tıbbi adı akne mekanika olan masknenin sebepleri arasında gözeneklerin havasız kalmasını, bakterilerin birikip uzun süre boyunca maske ile cilt arasında hapsolmasını, ısı değişimini, sürtünmeyle hassasiyet oluşumunu ve cilt florasının bozulmasını sıralıyor. 

Misbahçe Arındırıcı Gözenek Karşıtı Konsantre, 420 TL<br />misbahce.com.tr
Misbahçe Arındırıcı Gözenek Karşıtı Konsantre, 420 TL
misbahce.com.tr

Birçok kozmetik markası da bu dönemde tüketicinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, arındırıcı etkiye sahip, akne tedavi edici ürünleri ön plana çıkarmaya, hatta yenilerini formüle etmeye başladı. Tıkanık gözenek savaşçısı salisilik asit, masknenin yaygınlaşmasıyla, son bir yılın en popüler içeriklerinden biri oldu. The Ordinary’nin kömür tozu, skualen, kil ve salisilik asit içeren maskesinin stokları sürekli tükeniyor. Yine aynı markanın yüzde 2 salisilik asit içeren ve bir süre önce formülasyonu yenilenmek üzere piyasadan kalkan serumu için açılmış bir Reddit başlığı bile var: “Cevaplara ihtiyacım var...Şişem neredeyse bitti... Çaresizim!” (Bu noktada Türkiye’de çoğunlukla internette satışı olan The Ordinary ürünlerinin markanın resmi olarak onayladığı bir distribütör tarafından yapılmadığını da belirteyim.)

COSRX BHA Blackhead Power Liquid, 224 TL
COSRX BHA Blackhead Power Liquid, 224 TL

Fransız kozmetik markası Biologique Recherche’in Türkiye Distribütör Genel Müdürü ve Eğitim Müdürü Zeynep Keleş Özer, cilt bariyerini güçlendiren ve gözenek temizliğini destekleyen ürünlerin satışında geçen seneye oranla yüzde 30-35 arasında bir artış olduğunu söylüyor: “Bu dönemde çok tercih edilen ürünler arasında cildi eksfoliye ederken pH dengesini düzenleyen, nemlendiren ve güçlendiren Lotion P50, seboroik ciltler için önerilen Masque Vivant, salisilik asit ve çinko içeren Serum Iribiol ile antiemflamatuar ve antibakteriyel özelliğe sahip Creme Dermopurifiante var.” Özer, çok hassas ancak yağlanmaya meyilli ciltlerin artış göstermesi ile, Emulsion Gel Biosensible S.R. satışlarının da belirgin derecede yükseldiğini ekliyor. Amino asitler ile cildi yatıştıran, hiyalüronik asit ile nem kazandıran ve enantia chloranta ağacı özü ile sebumu dengelemeye yardımcı bu jeli başka ürünlerle karıştırarak kullanmak da mümkün.

Yüzde 240 artış var

Doğal kozmetiğin Türkiye’deki başarılı isimlerinden Misbahçe de, maskne sorunu için bu dönemde yeni bir ürün geliştirmeye ihtiyaç duyanlardan.

Biologique Recherche Creme Dermopurifiante, fiyat istek üzerine veriliyor
Biologique Recherche Creme Dermopurifiante, fiyat istek üzerine veriliyor

Kurucu ortağı Serra Göney, ”Gözenek temizleme ve sıkılaştırmada etkili Çay Ağacı Uçucu Yağı satışında yüzde 240’lık bir artış gözlemledik. Ayrıca salisilik asit içeren Arındırıcı Gözenek Karşıtı Konsantre’yi geliştirdik. Ocak ayında satışa açılan bu serum, portföyümüzdeki diğer ürünlere göre daha hızlı bir trend yakaladı” diyor. Maskne, doğru rutinler, edinilecek yeni alışkanlıklar ve nokta atışı içeriklerle çözümü olan bir durum. Tekeli, bu dönemde popülerleşen salisilik asit, benzoil peroksit ve alfa hidroksi asit türevlerini rutinimize almamızın faydalı olacağını doğruluyor. Ancak bu aktif etkenleri gece rutinine saklamak iyi bir fikir. “Bu içeriklere sahip serum ya da nemlendiriciler gündüz kullanıldıklarında, cildimizi kontak dermatiti denilen başka bir belaya sürükleyip, egzamaya yol açabilirler.” 

Dermalogica Clearing Skin Wash, 425 TL dermalogica
Dermalogica Clearing Skin Wash, 425 TL dermalogica

Maskeye dikkat

Tekeli’nin önerisi, bir tane salisilik asit içeren, bir tane de içermeyen ve yağ fazlasını almaya çalışmayan, nazik bir temizleyici (cildin kurumasını önlemek için), akşam kullanılacak cilt bariyerini destekleyecek antioksidan içerikli ürünler ve gündüzleri yağsız bir güneş kremi kullanma alışkanlığının edinilmesi. Tekeli’nin çok yağlanan ciltlere notu ise gereksiz nemlendirici kullanımından kaçınılması. Tenimize temas edecek maskenin yüzde 100 pamuk ya da bambu olması, cerrahi maskenin altına takılması ve cildimize metal kısmının değmemesine dikkat etmek de önemli.  Tedavisi olan birkaç sivilce ve gözenek sorununun, sağlığımızı korumak için ödenen küçücük bedeller olduğu ise kesin!