26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
19.11.2021 04:29

Vizesiz, tasasız dünya turu

Dünyanın her kıtasında vizesiz gidebileceğiniz harika ülkeler, kentler, doğal harikalar var. İyi bir planlamayla tek seyahatte birden çok destinasyonun tadını çıkarmak mümkün

Hayat zaten yeterince zorken, bir de vizesi, pulu, harcı, belgesi ile uğraşmak üzüyor seyahatseveri. Oysa gitmek, görmek, keşfetmek, çıktığı yoldan bir başkası olarak dönmek kendine hediye edebileceğin en güzel terapi. Bu felsefeden hareketle, bu hafta dünya üzerinde gidebileceğimiz en keyifli, en keşfe değer ülkeleri derledim. Bu listede yer almayan en iki muhteşem ülke daha var ki onlar yeniden ziyaretçi kabul etmeye başlamadı. Güney Kore ve Japonya başlı başına başka bir yazı konusu olsun, biz dünyanın diğer köşeleri ile başlayalım. Yaşasın vizesiz hayat!

Orta ve Güney Amerika

Rengarenk Orta ve Güney Amerika ülkelerini ziyaret edecek Türk gezginleri, 90 gün boyunca vizeden muaf. Arjantin, Bolivya, Brezilya, Ekvador, Venezuela, Kolombiya, Paraguay, Peru ve Şili, Belize, Kosta Rika, Guatemala, Panama muhteşem doğası ve sıcacık insanları ile vize derdi olmadan keşfetmeye değer muhteşem ülkelerden.  • Mayaların torunlarının yaşadığı bu ülkede görmeniz gereken yerlerin başında Maya kültürüne ait en büyük arkeolojik alan olarak bilinen Tikal Tapınağı Guatemala’da. • Yemyeşil parkları ve teleferikleri ile ünlü Medellin, Kolombiya’da. • Dünyanın en uzun sıra dağları olan And Dağları, 8 bin kilometre boyunca uzanıyor ve tam yedi Güney Amerika ülkesinden geçiyor. • Yeryüzünün en kurak çölü olan Atacama Şili ‘de. • Amazon yağmur ormanları Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası sınırları içinde. • Dünyanın en yüksek başkenti La Paz, Bolivya’nın başkenti ve deniz seviyesinden 3.650 metre yukarıda. • En iyi korunmuş İnka antik şehir Machu Picchu Peru’da.  

Kuzey ve Güney Asya

Asya, diğer kıtalarla karşılaştırıldığında Türk vatandaşlarına vize uygulamayan ülkelerin sayıca daha fazla olduğu bir coğrafya. Dünyanın en büyük kıtası olan Asya kıtası, barındırdığı envai çeşit ülkenin rengarenk kültürleriyle her yıl milyonları ağırlıyor. Orta Doğu’dan Orta Asya’ya, Moğolistan’dan Hint Okyanusu’na kadar çok geniş bir alanı kaplayan Asya kıtasında, vizesiz gidilebilen çok sayıda ülke var. Vizesiz Asya ülkeleri deniz, kum, güneş tatilinin yanı sıra benzersiz bir tarih, mimari kültür ve uygun fiyatlı seyahat imkanı sunuyor. Azerbeycan, İran, Gürcistan, Moğolistan, Tayland, Ürdün, Malezya, Filipinler, Endonezya, Hong Kong, Güney Kore, Japonya, Katar, Nepal, Özbekistan, Maldivler, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Myanmar, Makao, Tayvan; Türkiye’ye 30 ila 90 gün vize muafiyeti sunan Asya ülkeleri arasında.  • Eşi benzeri olmayan dağları, ormanları, şelaleleri, yerel pazarları ve müzeleriyle ve olağanüstü tapınakları ile Chiang Mai şehri Tayland’ta yer alıyor.  • UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Katmandu, Nepal’in başkenti ve mutlaka görülmesi gereken mistik başkentler listesinde.  • Ürdün’deki Petra Antik Kenti 1985 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde. • Geçmişin izleri 2001 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Semerkant’ın geleneklerine de yansımış durumda. Nakış, seramik, oymacılık, altın işlemeciliği, bakır işlemeciliği, ipek dokumacılığı ve ahşap boyama günümüzde hala devamlılığını koruyor. • UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş bir başka güzel şehir ise Malezya’daki Melaka. • Pagan Krallığı’na başkentlik etmiş Bagan Arkeoloji Bölgesi Myanmar’ın en çok ziyaret edilen noktası. • Endonezya’daki yemyeşil adaların ortasında kristal kadar temiz suyuyla yer alan Raja Ampat Takımadası dalış meraklıları için biçilmiş kaftan. • Katar’ın başkenti Doha’da geçtiğimiz yıl açılan çöl gülü şeklindeki Ulusal Müze mimar Jean Nouvel imzasını taşıyor. 

Avrupa

Schengen Bölgesi dışında kalan ve turistik seyahatler için vize istemeyen Avrupa ülkeleri, yakın mesafede oluşları ve ucuz uçak bileti bulma imkanı ile hem hızlı hem de ekonomik bir seyahat için ideal adres olabilir. Andorra, Arnavutluk,  Bosna Hersek, Karadağ, KKTC, Belarus, Ermenistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Sırbistan; 30 gün ila 90 gün arasında vizesiz ziyaret edebileceğiniz Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor.  • Doğu Avrupa’da yer alan Ukrayna özellikle renkli gece hayatı ile ünlü olan başkent Kiev ile turistler için bir cazibe merkezi… Tarihi güzelliği, karpostalvari mimarisi ile turistleri kendine hayran bırakan liman kenti Odessa’nın yanı sıra, Sivastopol, Lviv, Yalta, Donetsk de diğer önemli şehirler arasında yer alıyor. • Balkan ülkelerinden biri olan Sırbistan; Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna Hersek Hırvatistan ve Karadağ ile komşu. Barok parkları, kale ve manastırlarıyla öne çıkıyor. • Üzüm bağları ile öne çıkan Moldova, eğlence hayatından ziyade renkli kültürel festivallere ev sahipliği yapmasıyla da ilgi görüyor. Vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkede 90 güne kadar kalmanız mümkün. • Doğa harikası Makedonya, pek çok tarihi şehri, kayak merkezi ve kanyonu ile ziyarete açık.  • Uzun kumsalları ile ünlü Karadağ’ın başkenti Podgorica nefis bir Avrupa kenti.
Makedonya’daki Ohri Gölü’nde tarih ve doğa iç içe.
Makedonya’daki Ohri Gölü’nde tarih ve doğa iç içe.

Afrika

Ne yazık ki Afrika’da vize istemeyen ülkelerAvrupa‘da vize istemeyen ülkeler kadar az. Afrika, bu vize politikasını sadece Türk vatandaşlarına değil, dünyanın birçok ülkesine uyguluyor. Ancak yine de en güzel Afrika ülkeleri arasında kabul edilen; Botsvana, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mauritius, Zambiya, Ruanda, Svaziland, Seyşeller, Cape Verde, Cibuti ve Tunus; Türk gezginlere 90 gün vize muafiyeti sunuyor. Kenya, Tanzanya ve Madagaskar’a ise online vize uygulaması, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne ise dönüş bileti ve otel ibraz etme şartı ile 30 gün vizesiz girebiliyorsunuz. Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanic Garden, Mauritius’un kuzeyinde bulunan, nilüfer bahçeleri, geyikler, dev kaplumbağalar ve göletler ile ünlü bir milli park. Mauritius masmavi plajlarıyla da kesinlikle görülmesi gereken bir ada ülkesi. Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasının en gelişmiş ülkesi, aynı zamanda kıtanın en güneyinde yer alıyor. Üç başkentin olduğu ülkede en çok ziyaretçi çeken başkent Cape Town. Dünyada ekolojik çeşitliliğin en fazla olduğu coğrafyalardan birinde kurulan Güney Afrika, yaban hayatı, bitki örtüsü ve endemik türleri ile doğa severler için oldukça cazip. • Afrika’da, 90 gün süre ile vizesiz olarak seyahat edebileceğiniz ülkelerden biri de Fas. Bütün güzellikleri ve Sahra Çölü ile her yıl milyonlarca turisti gezilecek turistik yerlerinde ağırlıyor. Marakeş, Tanca, Casablanca ve mavi şehir Şafşavan Fas’ın masal diyarı şehirlerinden.  • Afrika’nın gizli kalmış cenneti sayılan Botsvana flora ve fauna zengini bir ülke. Flora ve fauna insan dışında var olan canlı biyolojik zenginlikleri barındıran topraklardaki Okavango Deltası denize dökülmeyen en uzun delta.
Fas’taki Volubilis antik kenti.
Fas’taki Volubilis antik kenti.