26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
22.01.2021 08:00

‘Yeni bir ben’ yaratan kitaplar

“Bu yıl kendimi sıfırlayıp en baştan yepyeni bir ben yaratmak istiyorum. Daha hafif, daha sakin ve daha mutlu olmaya çalışıyorum” diyorsanız bu listedeki kitaplar tam size göre…

Minimalizm: Anlamlı Bir Yaşam Minimalizm Kökeni Uzakdoğu başta olmak üzere kadim felsefelere dayanan bir hayat felsefesi. Ve pek çok takipçisine göre de gereksiz ayrıntılardan uzak, olabilecek en sade halde olmayı öğütleyen bir mutluluk ve sağlık yolu… Joshua Fields Millburn ve Ryan Nicodemus bu akımın tüm dünyada böylesine popülerleşmesinin yolunu açanlar arasında. İkisi de hem yoksulluğu hem de Amerikan rüyasının lüks dolu dünyasını deneyimlemiş olan bu iki çocukluk arkadaşı üstlerinden atamadıkları depresyon ve boşluk hissinden kurtulma arayışları içerisindeyken karşılarına minimalizm çıkıyor. 

Netflix’te belgeseli var

2010’da The minimalists adlı web sitelerinde yazmaya başlıyorlar. 2011’de ilk kitapları geliyor. Ardından da Netflix’te belgeseller ve ikinci kitap...  İlk kitapta anlamlı bir yaşamı beş değere indirgeyerek (Sağlık, İlişkiler, Tutkular, Gelişim, Katkı) uygulamalı anlatıyorlar. İkinci kitapta ise kişisel deneyimleri üzerinden minimalizmi nasıl geliştirdiklerini aktarıyorlar. Yalnızca 100 eşyayla yaşamak gibi ‘challenge’ları trend yapanfelsefeleri, sizi de çok ‘hafifletebilir’. (Çeviren: Hülya Key / Eksik Parça Yayınları) Mutluluk Projesi Kendinize 12 aylık bir mutluluk projesi hediye etmeye ne dersiniz? Melankoli, güvensizlik, halsizlik ve suçluluk duygularından bir türlü sıyrılamayan Gretchen Rubin’in on iki aya yaydığı ve eksik olanı felsefe, bilimsel araştırma, tarih, analiz ve hayat tecrübeleriyle tamamlamayı amaçlayan projesinin bir dökümü niteliğinde olan kitap, ilk çıktığı zamandan bu yana tüm dünyada satış rekorları kırıyor. (Çeviren: Murat Kayı / April Yayıncılık) Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla  Derleme toplama ve fazlalıklardan arınma konusunda kısa sürede dünya çapında bir kült olan Japon yazar Marie Kondo’nun kitabı, ‘fazlalıklardan kurtularak kendini hafif ve mutlu hissetme’ felsefesinin bir nevi kutsal kitabı. (Çeviren: Melis Zeren/ Epsilon Yayınevi) Sade Marie Kondo’yu ve felsefesini sevenler mutlaka akımın bir nevi Türkiyeli yorumu olan Ege Erim ve Begüm Başoğlu imzalı bu kitabı da okumalı. (Okuyan Us Yayınları) Sadeleş Rahatla -Japon Minimalizmi Danshari Fumio Sasaki’nin kitabı, minimalizm denilince ilk akla gelen kültürlerden Japonların gereksiz ıvır zıvırlardan kurtulma felsefesi Danshari üzerine... (Doğan Novus) Sadeliğin Huzuru Gretchen Rubin/ Çeviren: Özlem Şimşek/ Sola Unitas Kim demiş sadeleşmek sıkıcı diye? Gretchen Rubin ‘seçimler yapmayı’, ‘düzen yaratmayı’ ve ‘kendini tanımayı’ eğlenceli bir dille ele alıyor. (Sola Unitas) Sakin Fazlalıklarınızdan arındınız mı? Şimdi geldi sıra sakinleşmeye… Çünkü kendimize sorduğumuz tüm soruların cevabı, aklımızı sakinleştirdiğimiz ve sessizce hayatı dinlediğimiz anlarda saklı. Ege Soley, Sakin’de yaşamın akışına güvenmenin ve kendi sesini daha iyi duymanın yol haritasını veriyor. (Doğan Novus) Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler  Bir Zen Budist rahibi olan Haemin Sunim, kitaptaki zarif illüstrasyonlar eşliğinde bize iş hayatında yaşadığımız hayal kırıklıklarından aşkta ve ilişkilerdeki tutumumuza kadar her konuda spiritüel tavsiyeler veriyor. (Çeviren: Sevinç Seyla Tezcan / Pegasus Yayınları)