17 Nisan 2024, Çarşamba
06.08.2021 04:30

Yeni parfümler derin sulardan

Kozmetik sektöründe geçtiğimiz haftanın gündeminde heyecan verici yenilikler vardı. İkisi erkekler için, biri cinsiyetsiz olan parfümlerin ortak noktası ise su

Mitolojik cazibe: Burberry Hero: Burberry’nin uzun bir aradan sonra çıkardığı ilk parfüm Hero, kısa sürede son zamanların en çok  konuşulan kampanyalarından birine imza attı. Ünlü oyuncu Adam Driver’ın görkemli bir atla birlikte denize doğru koşup birlikte yüzdüğü ve sonunda bir centaur, yani insan başlı at formundaki mitolojik yaratığa dönüştüğü filmin yönetmeni Jonathan Glazer. Burberry kreatif direktörü Riccardo Tisci, parfüm ve kampanyanın insan ve hayvanların ilkel güdülerine göz kırptığını söylüyor.” Duygu ve gücü aynı anda, büyük bir incelikle ve derinlikle  taşıyabilen Driver, Tisci’ye göre yeni nesil maskülenliğin eforsuz bir temsilcisi. Bir dakikalık kampanya filminin yarattığı gündemin ardında iki sebep sayabilirim: Bir parfüm reklamındaki mitolojik bir karakterden etkilenmeyi beklemeyen takipçiler üzerindeki şok etkisi ve filmde yalnızca siyah bir pantalon giyen Driver’ın alışılageldik Hollywood yakışıklılığı çizgisi dışındaki cazibesi. Parfümör Aurelien Guichard’ın yarattığı odunsu ve baharatlı kokunun içeriklerinde bergamot, ardıç meyvesi, karabiber ve üç çeşit sedir bulunuyor. Burberry Hero koleksiyonunda after shave balm, deodorant ve ikisi bir arada duş jeli ve şampuanı da satışa çıktı. 

Burberry Hero kampanya fotoğrafları Mario Sorrenti imzalı.
Burberry Hero kampanya fotoğrafları Mario Sorrenti imzalı.

Cesur yelkenci: Prada Luna Rossa Ocean: Adam Driver’ın interneti şok edişinden yalnızca 24 saat sonra, bu kez Amerikalı oyuncu Jake Gyllenhaal’un Prada’nın yeni erkek parfümü Luna Rossa Ocean’ın yüzü olduğu açıklandı. Chernobyl dizisinin yönetmeni Johan Renck’in çektiği kampanyanın mekanı ise yine açık sular. Kısa filmde, Gyllenhaal yelkenli ile okyanus ortasında çetin bir yolculuğa atılan ve fırtınaları aşarak, yeni ufukları temsil eden kıpkırmızı bir aya ulaşan, sınır tanımayan bir modern zaman maceraperestini canlandırıyor.  Luna Rossa, aynı zamanda İtalyan yelken takımının da adı. Anne Flipo ve Carlos Benaim’in ortak çalışması olan parfümde bergamot, pembe karabiber, lavanta, safran, vetiver, misk ve paçuli notaları var. Prada’nın L’Oréal lisansı ile piyasaya sürdüğü ilk parfümden beklenti oldukça yüksek. Son olarak, ilginç bir detay: Ay metaforu şu sıralar yönetmen Renck’e ilham veriyor olmalı; nitekim geçtiğimiz yıl çektiği Chanel N°5 reklamında da Marion Cotillard’ın ayda dans ettiği sahneler yer alıyor Su içinde: Comme des Garçons Sunscreen: Güneş kremi, okyanus dalgaları ve Venice Beach ilhamları ile güneşli bir yaz gününü şişelemeyi hedefleyen parfüm, Comme des Garçons ile Los Angeles’lı streetwear markası ERL’in ortak çalışması. Parfümör Nelly Hachem Ruiz, çalışmaları yaklaşık iki yıl süren parfümde yaz nostaljisi hissini yakalayabilmek için üst notalarda bergamot yağı ve “güneş akordu”, kalbinde zambak, şeftali ve güneş çiçeği, dip notalarda ise misk, sedir yağı ve hindistan cevizinden oluşan bir karışım yarattı. Çiçeksi odunsu misk sınıfına giren, cinsiyetsiz parfüm SPF’in, geçtiğimiz günlerde içi su dolu lazer kesim bir poşetin içinde sınırlı sayıda üretilen özel edisyonu satışa çıktı. SPF hikayesi ile yazlık bir havada olsa da, her koku lansmanı kült statüsüne sahip olan Comme des Garçons’un yeni parfümünün de zamansız bir etkiye sahip olacağını tahmin ediyorum.

Rihanna’nın parfümü yolda

Fenty Beauty ile kozmetik sektöründe çok kısa sürede kendine kalıcı bir yer edinen Rihanna, yeni parfümünü 10 Ağustos’ta dünya ile paylaşmaya hazırlanıyor. Şarkıcı, daha önce “ünlü parfümleri” kategorisinden birkaç koku piyasaya sürmüştü, ancak Fenty Parfum, yeni markasının çatısından çıkardığı ilk olfaktif kreasyon. Louis Vuitton’un başparfümörü Jacques Cavallier Belletrud’un tasarladığı tatlı ve baharatlı parfümde misk, manolya, turunç, yabanmersini, paçuli, sardunya ve Bulgar gülü notaları var. Saydam kehribar ve kahverengi arası bir tona sahip şişenin kendisini yansıttığını söyleyen şarkıcı, cinsiyetsiz kokunun feminenlik ve maskülenlik arasında bir denge kurduğunu ekliyor.