20 Nisan 2024, Cumartesi
30.04.2021 06:00

Yeniden kırmızı halı...

Amerikan ödül sezonunun ticari gücüyle birlikte en görkemli ve prestijlisi kabul edilen Akademi Ödülleri, pandemi sürecinde gerçekleşen diğer ödül törenlerinden farklı olarak dijital bağlantılara yer vermeyen fiziksel bir organizasyon ve kırmızı halı geçişiyle sahiplerini buldu

93. Oscar ödülleri töreni ünlü yönetmen Steven Soderbergh’in tasarımıyla eski Hollywood günlerini yaşatmaya çalışan bir organizasyon olurken Akademi ödülleri tarihindeki bir takım ırkçı ve cinsiyetçi bariyerleri de sonunda kırdı. İlk defa en iyi yönetmen kategorisinde beyaz olmayan bir kadın yönetmen Chloé Zhao - 93 yıl içerisinde kategori tarihindeki 2. kadın -  en iyi saç-makyaj kategorisinde de ilk defa siyah bir kadın Mia Neal ödülleri kazandılar. Bir başka bariyer de en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü yine Asya’dan, Koreli Yuh-Jung Youn’un kazanmasıyla kırılmış oldu.  Sezon boyunca gerçekleşen diğer ödül törenlerinin merkezindeki dijital bağlantıların kabul edilmediği, Los Angeles Union Station’da gerçekleşen geceye 170 civarında davetli katıldı. Ve uzun bir aradan sonra lüks markalar için en önemli pazarlama mecralarından biri olan kırmızı halı geçişi eski görkeminden uzak olsa da gerçekleşebildi.  Açıkçası her ne kadar fiziksel bir organizasyon olabilmesi sevindirici bir gelişme iken, davetli sayısının şartlardan dolayı az tutulması, sadece adaylar ve ödül verenler merkezinde olması, kırmızı halıda da doğal olarak bir eksiklik hissettirdi. Tilda Swinton, Cate Blanchett, Lupita Nyong’o gibi kırmızı halının heyecan verici yıldızlarını gözler aradı. Tören davetiyesinde belirtildiği gibi davetlilerin geceye ‘ilham veren ve istek uyandıran’ kıyafetlerle katılmaları teşvik edilmesine rağmen, pandemi sürecinde gerçekleşen diğer ödül törenlerine kıyasla kıyafetlerde daha az çeşitlilik görüldü. Katılımın sınırlı tutulması, Zoom bağlantılarının kabul edilmemesi ve genel olarak da oyuncuların son yıllarda Oscar Ödülleri kırmızı halısında risk almaktan çekinmeleri de etkenlerdendi.

H.E.R.
H.E.R.
Kıyafet seçimlerinde nostaljik Hollywood esintileri ve canlı renklerin, payetlerin, tüllerin, cut-out kesimlerin ortaklığı göze çarparken, törende hakim olan ayrımcılık karşıtı havanın ve konuşmaların kırmızı halıya yansımadığı, herkesin yine güvenli sularda yüzdüğü de dikkatlerden kaçmıyordu.


Peter Dundas tasarımı, Oscar ödülünü kazandıran ‘Fight for you’ parçasının sözlerinin işlendiği pelerini ve Chopard mücevherleriyle müzisyen H.E.R. Seremoninin açılışını yapan ve ‘One Night in Miami’ filmi yönetmenliğiyle adaylığı bulunan REGINA KING, tören için Nicholas Ghesquire tasarımlı 1980’ler silüetli Louis Vuitton bir elbise tercih etmişti.  LAKEITH STANFIELD’in Antony Vaccerello tasarımı Saint Laurent safari tulumu gecenin en iyi look’larından biriydi.  ZENDAYA geceye, müzik, stil ve kırmızı halı ikonu Cher’den referans alınmış asit sarısı Valentino bir elbise ile katıldı. Valentino kreatif direktörü Pierpaolo Piccioli’nin tasarladığı ve yapımı 300 saat süren elbiseye 6 milyon $ değerindeki Bvlgari mücevherler eşlik ediyor. CAREY MULLIGAN, geçtiğimiz Paris couture haftasındaki Valentino Haute Couture defilesinde sergilenen, altın rengi payet işlemeli elbisesini Cartier mücevherlerle tamamlıyor. AMANDA SEYFRIED, Giorgio Armani Privé tasarımı elbisesiyle, en iyi kadın oyuncu adayı olduğu ‘Mank’ filminin Hollywood dönemini kırmızı halıya taşıyor.  LAURA DERN son dönemlerde kırmızı halıda alternatif seçimleri ile dikkat çeken yıldızlardan biri olarak geceye Oscar de la Renta tasarımı, Bjork’un ikonik kuğu elbisesiyle ‘Black Swan’ referanslarının harmanlandığı bir elbiseyle katıldı. ‘Ma Rainey’s Black Bottom’ filminin yıldızlarından COLMAN DOMINGO’nun Atelier Versace tasarımı flamingo pembesi takımına 4500 adet Swarovski kristali işlenmiş. ANDRA DAY, kıyafet seçimi için “The United States vs. Billie Holiday” filminde canlandırdığı Billie Holiday ve yine bir başka müzik ve stil ikonu Diana Ross’dan ilham almış. Altın rengi metal örgü elbise Vera Wang tasarımı. 
Soldan sağa: Carey Mulligan, Lakeith Standield, Zendaya, Laura Dern ve Amanda Seyfried
Soldan sağa: Carey Mulligan, Lakeith Standield, Zendaya, Laura Dern ve Amanda Seyfried