23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
09.04.2021 06:00

Zoom'da en hızlı büyüyen 5 ülkeden biri Türkiye

Stanford Üniversitesi’nin pandemi döneminde insanların kendilerini ekranda görmekten yorulduklarına dikkat çeken haberine yer vermiştik Oksijen’de. Koronavirüs salgını nedeniyle evden çalışan milyonlarca profesyonelin sorunu bu konu. Her işi ekrandan yapmak da stresli ve çok yorucu. Bu dönemde kullanılan en popüler araçlardan biri de Zoom uygulaması. Zoom Gelişen Pazarlar Müdürü Emrah Aydın’la başta “beyaz yakalılar” olmak üzere hepimizi ekrana bağlayan uygulamayla ilgili verileri konuştuk.  Elektronik Mühendisi olan Emrah Aydın Zoom ailesi içinde 97 ülkeden sorumlu. Zoom kariyeri öncesinde Palo Alto Networks’de Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’da Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler kategorisinde büyüme ve strateji geliştirmeden sorumlu olarak görev yapıyordu. 2020’de Zoom 97 ülkeyi Türk yöneticiye emanet etti.  Pandemideki artışı merak ediyoruz.  Aralık 2019’da Zoom üzerinden 10 milyon görüşme yapılırken, pandeminin başladığı Mart 2020’de bu sayı 200 milyona ulaştı, Nisan’da ise 300 milyonu aştı. 

Emrah Aydın
Emrah Aydın
Türkiye’de durum nasıl?  Türkiye’deki ücretsiz Zoom kullanıcı kayıt sayısı, Nisan 2020’de Ocak ayına göre tam 139 kat arttı. Kurumsal tarafta 10 ve daha fazla çalışana sahip şirketlerdeki Zoom kullanıcılarının sayısı da 10 kat artış gösterdi. Türkiye, kullanıcı bazında dünyada en hızlı büyüyen 5 ülkeden biri oldu. Zoom’a hangi özellikler eklendi?  2020 yılında teknik alt yapı anlamında çok yatırım oldu. Kullanıcılara 400’den fazla özellik sunuluyor. Yakında iş ve bireysel kullanım için yeni ürünler geliyor.  Neler bunlar? Biri Zoom Apps. Görüşme öncesi, esnasında ve sonrasında kesintisiz iş birliği ve toplantı yönetimi sağlayan ve etkileşimi artıran bir özellik. Ayrıca “Zoom for Home” ile uzaktan çalışanların evlerindeki çalışma alanlarına Zoom üzerinde kesintisiz iletişim ve iş birliği sağlayan cihazlar dahil edildi.Zoomtopia etkinliğimizde bazı yenilikleri açıkladık. OnZoom adlı yeni platformumuzla kullanıcılar ücretli, ücretsiz ve bağış toplama etkinlikleri düzenleyebilecekler. Markalar da Zoom üzerinde etkinlik yapabilecek ve tüketicilerle iletişim kanallarını Zoom’daki özellikler ile zenginleştirebilecekler.  Siber güvenlik için ne yapıyorsunuz?  Zoom 5.x sürümü, uçtan uca şifreliyor. Zoom için güvenliğin en üst seviyedeki öncelik olduğunun altını bir kez daha çizdi. Uçtan uca şifreleme, verilerin iletişimin tarafları olan gönderici ve alıcılar dışında okunmasını, değiştirilmesini önlüyor. 

Zoom’da 400’den fazla özellik güncellendi

• Günlük 300 milyondan fazla toplantı katılımcısı kullanıyor. • Apple Store’da en çok indirilen iş uygulaması oldu. • 2020’de 400’den fazla özellikle güncellendi. • Zoom’un açıklanan 2020 mali sonuçlarına göre, 2020’de 2.65 milyar dolar gelir elde etti. • 10’dan fazla çalışana sahip müşteri sayısı 467 bini aştı. Yılda 100 bin dolardan fazla ücret ödemesi yapan 1.644 müşterisi var.