Bülten

20 Nisan 2024, Cumartesi

Dijital platformlarda ne izleyelim?

Merhaba; 

Sosyal medyadan anladığımız kadarıyla geçen hafta bayram tatilini ekran başında geçirenler en çok Baby Reindeer ve Fallout dizileri ile Perfect Days filmini izledi. 
Büyüklere video oyunları 
Bayramda çok izlenen dizilerden Fallout, video oyunlarıyla hiç ilgisi olmayan benim gibilere bile “Galiba çok şey kaçırıyorum” dedirtecek kadar eğlenceli. Dizi, 1950’lerde dünyayı düz eden bir nükleer savaş esnasında başlıyor ve hiç beklemeden 2296 yılına geçiyor. 'Çorakdiyar' denen yer yüzünde Vahşi Batı karmaşasında hayatta kalmaya çalışan yeni nesil kovboylar ile her biri inanılmaz teknolojik donanımlı dev zırhlarını kuşanmış modern şövalyeler iç içe savaşıyor. 

Bir de yerin altı var; sığınaklarından dışarı adım atmayan ve 1950’lerden kalma ahlak, düzen, disiplinle dünyayı yeniden eski haline döndürmeyi amaçlayan ayrıcalıklı kesim. Tabii ki herkes plan yaparken hayat bildiği gibi ilerliyor ve yukarıdakiler aşağı, aşağıdakiler de yukarı sızıyor. 

Twin Peaks’in Ajan Cooper’ını (Kyle Maclachlan), Lost’un Ben Linus’ını (Michael Emerson) görmek de yabancılık çektirmiyor bu dünyada. 50’lerin müziklerini de unutmamak gerek. Geçen yıl yine bir video oyunundan uyarlanan The Last of Us sadece 'playstationcı'ların değil, tüm dizi izleyicilerinin büyük beğenisini kazanmıştı, Fallout da öyle olacak belli ki, şimdiden ikinci sezon onayını da aldı. 

Takipten çıkmayan takipçi  
Baby Reindeer gerçekten de başlayınca bırakılamayan ve tam ortada vites değiştirerek izleyeni şaşırtan bir dizi olmuş. Üstelik yaşananların gerçek olması da şaşırma dozunu artırıyor. Bir barmen bara gelen bir kadına bir bardak çay ikram ediyor ve dört buçuk yıl boyunca hayatı kökünden değişiyor. Bir stalker’ı anlamaya çalışırken kendini anlayan komedyenin dizisini Burak Göral yazdı.

Huzur veren film 
Muammer Brav, Japonya’nın bu yıl Oscar adayı olan filmi şöyle anlatıyor: “Son Cannes Film Festivali’nin en sevilen filmlerinden olan Perfect Days (Mükemmel Günler) insana huzur veren ve bu huzuru sokağa çıkıp, çılgın kalabalığa karışana kadar koruyan o özel filmlerden. Evde izlerseniz de bir süre telefon/televizyon/ tablet gibi uyarıcılardan uzak durmanız tavsiye olunur.” 

Film MUBI’de gösterimde ama yönetmen Wim Wenders ve Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Koji Yakusho, bu hafta İstanbul’da olacaklar. 

Kiralık aile üyesi bulunur 
Ustalığının zirvesindeyken Japonya’ya yönelmiş bir başka yönetmen var mı derseniz, Werner Herzog derim. Family Romance LLC, Japonya’nın tuhaf adetlerinden birine, her tür durum için ‘insan kiralama’ işine odaklanıyor. Gerçekten de bu işi yapan bir şirketle çalışmış ve 'gerilla tarzı' çekmiş filmini Herzog. 12 yaşında bir kızın annesi, şirketten ‘baba’ kiralıyor. MUBI’de.
İsveç’in ırkçıları
“İnsanlar el ele tutuşsa, bayram olsa, uzansak sonsuza…” Kimsenin el ele tutuşmaya niyetinin olmadığı bir dünyada en komik şarkılardan biri herhalde. İsveç’te bile yaşasanız ırkçılıktan kurtuluş yok. İsveç’in yerlisi Samilerin (ve Ren geyiklerinin) nelerle mücadele etmek zorunda olduğu, Stolen filminde. Çalınan adıyla bizde de çok yeni yayımlanan romandan uyarlama. 

Sex, Lies and Jealousy in Wall Street
Sundance Festivali’nde gösterildikten sonra Netflix’in 20 milyon dolara satın aldığı Fair Play ’i izlemeyen var mı? Evet 2023 filmi ama belki benim gibi atlayanlar olmuştur. Wall Street’in, 80’lerin bir çok filminde izlediğimiz acımasız temposu hız kesmeden devam ederken, aynı şirkette çalışan bir çiftin işyeri politikasına aykırı olduğu için gizli ilişkisi de evlilikle taçlanmak üzere. Derken önemli bir pozisyon boşalıyor ve uzun süredir beklenen promosyon gündeme geliyor. Ama çift aralarında adamın yükselişini kutlarken, o önemli göreve kadın getiriliyor. Bundan sonrası tufan. İnsanlara kadınlık ve erkeklikle ilgili biçilen rolleri yalnızca çift değil, izleyici de sorguluyor. 
Kuğular ve yancıları 
Uzun yıllar New York sosyetesinin kadınlarıyla iç içe yaşamış yazar Truman Capote bu süreç zarfında öğrendiklerini tüm uyarılara rağmen kitabında yayımlamaya karar verince, dünyası tepetaklak oluyor. Dışlanma, ardından uyuşturucu ve içki batağı, erken bir ölüm getiriyor. Bu gerçek hikâye, ayrıntılarıyla Ryan Murphy dizisi Feud: Capote Vs the Swans’da, Disney+’ta.  

Dizinin usta oyuncularla dolu kadrosunda kim hangi sosyetik ismi canlandırıyor, burada.  

New York sosyetesinin kaymak tabakasının yazar Truman Capote’yi bağırlarına basmasının nedenini de Oray Eğin yazmıştı.

Spor Ekranı
Bugün: Snookerla geçecek bir cumartesi
 Süper Lig: 13.30 İstanbulspor-Fatih Karagümrük, 16.00 Konyaspor-Alanyaspor, 19.00 Kayserispor-Trabzonspor, Samsunspor-Adana Demirspor (Yayınlar beIN'de). 
 Premier Lig: 17.00 Luton Town-Brentford, Sheffield United-Burnley, 21.30 Wolverhampton-Arsenal (beIN)
İngiltere'de ayrıca FA Cup Yarı Finali'nde Manchester City-Chelsea karşılaşması var. 19.15'teki maç Tivibu Spor 1'de.
 Bundesliga: 16.30 Köln-Darmstadt 98, Heidenheim-Leipzig, Hoffenheim-Mönchengladbach, Wolfsburg-Bochum, 19.30 Union Berlin-Bayern Münih (Yayınlar Tivibu Spor ve beIN'de).
 Snooker: Eurosport'ta saat 12.00'de Snooker Dünya Şampiyonası ilk turunda ilk seans, 16.30'da öğleden sonra seansı var. 20.45'te de akşam seansı başlıyor. 

Yarın: Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu başlıyor
‣ Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, ilk etabıyla Antalya'dan start alıyor. Yayın Eurosport 1'de saat 11.30'da başlıyor. Bisikletten devam etmek isteyenler saat 13.30'dan itibaren aynı kanalda Liege-Bastogne turunu izleyebilir.
‣ Snooker heyecanı da devam edecek. Eurosport'ta saat 20.45'ten itibaren birinci tur maçları var. 
‣ Kadınlar Voleybolda şampiyon belli oluyor. TVF Sultanlar Ligi Play-off finali son maçında Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i ağırlıyor. 19.00'daki maçı TRT Spor Yıldız yayınlıyor.
‣  Süper Lig: 13.30 Başakşehir-Çaykur Rizespor, 19.00 Galatasaray-Pendikspor, Antalyaspor-Hatayspor, Gaziantep FK-Kasımpaşa. (Yayınlar beIN'de).
‣  Premier Lig: 15.30 Everton-Nottingham Forest, 17.00 Aston Villa-Bournemouth, Crystal Palace-West Ham, 18.30 Fulham-Liverpool (Yayınlar beIN'de). Bu arada FA Cup Yarı Finali'nde Coventry-Manchester United maçı da saat 17.15'ten itibaren Tivibu Spor'da. 

(Hazırlayan: B. K.)

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul