200 kişiyi işten atan Google gözünü Hindistan ve Meksika'ya dikti

Google, ilk çeyrek bilançosunu duyurmadan önce 25 Nisan'da çekirdek ekibindeki 200'ün üzerinde çalışanının işine son verirken, şirket bünyesindeki bazı görevleri yeniden yapılanma süreci kapsamında Hindistan ve Meksika'ya taşıyor

Google'ın web sitesine göre şirketin çekirdek birimi, Google'ın amiral gemisi ürünlerinin arkasındaki teknik temeli oluşturmaktan ve kullanıcıların çevrimiçi güvenliğini korumaktan sorumlu. Çekirdek ekipler arasında bilgi teknolojisinden önemli teknik birimler, Python geliştirici ekibi, teknik altyapı, güvenlik temeli, uygulama platformları, çekirdek geliştiriciler ve çeşitli mühendislik rolleri yer alıyor.

cnbc'nin haberine göre işten çıkarılanların büyük kısmı şirketin California'daki ofislerinde mühendislik alanında istihdam ediliyordu. cnbc tarafından görüntülenen şirket içi belgelere göre, birçok çekirdek ekip Meksika ve Hindistan'da ilgili rollere öncelik verecek.

Google Geliştirici Ekosistemi Başkan Yardımcısı Asim Husain, işten çıkarma haberini geçen hafta ekibine gönderdiği bir e-postayla duyurdu. Husain ayrıca bir belediye binasında yaptığı konuşmada çalışanlara bunun 2024'te ekibi için planlanan en büyük işten çıkarma operasyonu olduğunu söyledi.

Küresel işgücü vurgusu

Husain e-postada, "Mevcut küresel ayak izimizi korumayı ve aynı zamanda ortaklarımıza ve geliştirici topluluklarımıza daha yakın faaliyet gösterebilmek için yüksek büyüme gösteren küresel işgücü konumlarında genişlemeyi planlıyoruz" diye yazdı.

Alphabet, online reklam pazarındaki gerilemenin ardından toplam işgücünün yüzde 6'sına denk gelen yaklaşık 12 bin çalışanını işten çıkarmayı planladığını açıkladığı geçen yılın başından bu yana personel sayısını azaltmayı sürdürüyor. Dijital reklamcılığın son dönemde toparlanmasına rağmen Alphabet, bu yıl birçok kuruluşta işten çıkarmalarla küçülmeye devam etti.

Ucuz işgücüne geçiş

Mali İşler Müdürü Ruth Porat Nisan ayı ortasında şirketin finans departmanının yeniden yapılandırılacağını, işten çıkarmalar yapılacağını ve pozisyonların Bangalore ve Mexico City'ye taşınacağını duyurdu. Şirketin arama patronu Prabhakar Raghavan Mart ayında çalışanlarla yaptığı bir toplantıda Google'ın Hindistan ve Brezilya gibi işgücünün ABD'den daha ucuz olduğu kilit pazarlarda kullanıcılara daha yakın ekipler kurmayı planladığını söyledi.

Son işten çıkarmalar, şirketin 2022 başından bu yana en hızlı büyüme oranını yakaladığı ve kâr marjlarının iyileştiği bir dönemde geldi. Geçtiğimiz hafta Alphabet, ilk çeyrek gelirlerinde bir önceki yıla göre yüzde 15'lik bir artış bildirdi, ilk temettüsünü ve 70 milyar dolarlık geri alım programını açıkladı.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi