Brezilya'da yapay zekanın yazdığı ilk yasa yürürlükte
Brezilya'nın Porto Alegre Belediye Meclisi'nce çıkarılan bir yasanın yapay zeka tarafından hazırlandığı, tasarı oybirliğiyle kabul edildikten sonra açıklandı. Yasanın mimarı Ramiro Rosário'nun ChatGPT'ye 15 saniyede yazdırdığını açıkladığı yasa incelemeden başarıyla geçerek yürürlüğe girdi
Yazılış şekli nedeniyle tartışmaları beraberinde getiren yasa, kentin uzun süredir kronik sorunlarından olan su sayaçlarının çalınması durumunda maliyeti kimin üstleneceğiyle ilgili belirsizliğe son vermek için hazırlandı. Meclis üyesi Ramiro Rosário, normalde üç gününü alacak tasarı hazırlama süreci için ChatGPT'yi denemeye karar verdi ve komut satırına "Porto Alegre şehrinde belediyenin çalınan su sayaçları için mülk sahibinden ücret almasını yasaklayan bir yasa oluştur" yazdı.
"Aklımda hiç olmayan iki fikir ortaya attı"
Rosário'nun 250 karakterlik komutunu işleyen ChatGPT, 15 saniye içinde sekiz alt bölümden oluşan bir teklifi gerekçesiyle birlikte hazırladı. Washington Post'a aldığı sonuç karşısında şaşkına döndüğünü söyleyen Rosário "Aklımda hiç olmayan iki fikir ortaya attı. Sayaç değişimi için belediyeye 30 gün süre tanınması ve bu sürenin aşılması durumunda mülk sahiplerinin su faturalarından muaf tutulması iyi bir çözümdü. Normal süreci takip etseydim, ekibim ve yasal mercilerle konuşmak günler sürerdi" dedi.
"Metinde çok az değişiklik yapıldı"
Tasarı oylamaya sunulmadan önce belediye meclisinin ilgili mevzuat birimleri tarafından incelendi. Metinde çok az değişiklik yapıldı, sadece bazı ifadeler mevzuatın üslubuna uyarlandı. Hatta birimdeki uzmanlar tasarıyı o kadar beğendi ki, Porto Alegre'nin 1987 tarihli su ve hijyen yasasının da bu teklifteki alt bölümler temel alınarak yenilenmesi önerildi.
"Kimse ChatGPT'nin rolünü bilmiyordu"
Tasarı yargı ve anayasa komitesi tarafından yapılan son incelemenin ardından meclisin onayına sunuldu. Oybirliğiyle kabul edilen yasa, Porto Alegre Belediye Başkanı Sebastião Melo'nun onayıyla yürürlüğe girdi. Tüm bunlar yaşanırken, kimse yasanın ChatGPT tarafından hazırlandığını bilmiyordu. Yasa yürürlüğe girdikten 6 gün sonra sosyal medyadan bir açıklama yapan Ramiro Rosário "Brezilya'da sadece yapay zeka tarafından hazırlanan ilk yasa Porto Alegre'de yürürlükte" diye yazdı.
"Tehlikeli bir emsal oluşturabilir"
Bu açıklamanın ardından Rosário'nun girişimi tepki de aldı. Meclis Başkanı Hamilton Sossmeier yerel basına "Yapay zeka kullanımı açıkça yasaklanmış olmasa da bunun tehlikeli bir emsal oluşturabileceğini düşünüyorum" dedi. Ancak kısa süre geri adım attı ve Associated Press'e "Konuyu daha derinlemesine araştırınca bunun bir trend olacağını gördüm" dedi.
"Yapay zekaya karşı hala önyargı var"
Elde ettiği sonucun, yapay zekanın kamu hizmetlerini iyileştirme konusunda ne kadar faydalı bir araç olabileceğini gösterdiğini söyleyen Rosário ise yapay zeka kullanımını başta gizli tutmasının nedenini şöyle gerekçelendirdi: "Birçok meslektaşım yapay zekaya karşı hala önyargı. Bu önyargı yüzünden somut ve faydalı bir yasanın sırf yapay zeka tarafından yazıldığı için oylanmaması riskini almak istemedim."