Domuz böbreği insana nakledildi

Bilim insanları ilk kez bir domuz böbreğini, alıcının bağışıklık sistemi tarafından reddedilmeden bir insana nakletti.  New York City’deki NYU Langone Health’de gerçekleştirilen operasyonun nakil için organ sıkıntısı konusunda büyük bir ilerlemenin kapılarını aralayabileceği belirtiliyor.   Operasyonda genleri değiştirilmiş bir domuz kullanılarak dokuların anında reddi tetiklediği bilinen bir molekülü içermesi engellendi. Deney niteliğindeki operasyon, beyin ölümü gerçekleşen ve yaşam desteğinden çıkarılmak üzere olan bir hastaya, ailesinin rızasıyla yapıldı.  Yeni böbrek, hastanın damarlarına bağlandı ancak üç gün boyunca  vücudunun dışında tutuldu.  Çalışmayı yöneten organ nakli cerrahı Dr. Robert Montgomery, nakledilen böbreğin işlevinin test sonuçlarının “oldukça normal göründüğünü” söyledi.

On binler böbrek bekliyor

Böbreğin, nakledilen bir insan böbreğinden “bekleyeceğiniz miktarda idrar” ürettiğini ve erken reddetmeye dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nde şu anda yaklaşık 90 bin kişi böbrek nakli için organ bekliyor. Türkiye’de bu rakam 22 bin civarında.  İlk kez 1960’larda şempanze böbrekleri insanlara nakledilmiş, ancak hastaların çoğu kısa sürede yaşamını yitirirken, bir hasta dokuz ay yaşamıştı.
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar