Huawei Watch Ultimate incelemesi
Akıllı telefonların ardından son yıllarda sıkça duymaya başladığımız akıllı saatler gün geçtikçe gelişiyor. Piyasada bulabileceğiniz pek çok akıllı saat var ve son olarak Huawei, Watch Ultimate modeliyle raflardaki yerini aldı
Akıllı saat ve akıllı bileklikler arasındaki keskin ayrım her yeni modelde daha da azalıyor. Ancak her iki kategorinin de kullanıcı kitlesi aslında farklı. Daha hafif, daha küçük ekranlı olan bileklikler, çoğunlukla bileğinde ağır ve büyükçe ekran görmek istemeyen, ama temel düzeyde akıllı saatlerin özelliklerini taşıyan ürünler.
Akıllı saatler ise herkesin yakından tanıdığı analog kol saatlerinin dijital olan modelleri aslında. Bu saatlerin kimisi Apple Watch veya Oppo Watch gibi köşeli olabilirken, kimi de Galaxy Watch 5 veya bu yazımızın konusu olan Huawei Watch Ultimate gibi oval hatlara sahip olabiliyor. Ancak tek ayrım tasarımdaki bu nokta değil elbette. Akıllı saatlerin tasarım tarafındaki özellikleri, saatin içinde yer alan gelişmiş özellikler de saatin segmentini değiştiriyor.
Apple Watch Ultra’nın birebir rakibi olan Huawei Watch Ultimate, fiyat temelinde Apple’a göre daha ucuz olsa da özelliklerine yakından bakıldığında sıcak bir rekabetin yaşandığını söylemek yanlış olmaz. Şimdi isterseniz sözü daha fazla uzatmadan Huawei’nin geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de de satışa sunduğu yeni akıllı saati Watch Ultimate’a daha yakından bakalım.
Fiyatlar
Watch Ultimate, az önce belirttiğimiz üzere Apple Watch Ultra gibi üst segment bir akıllı saat. Saatin iki farklı modeli bulunuyor. Okyanus Mavisi olan modeli 18999 TL’den alıcısına ulaşırken Keşif Siyahı modeli ise 15999 TL. Apple Watch Ultra ise 27999 TL’lik bir fiyat etiketine sahip.
Watch Ultimate, zirkonyum alaşımlı sıvı metal kayış ve nano-teknoloji seramik çerçeve kullanıyor. Zirkonyum alaşımlı sıvı metal, saatin dayanıklılığını artıran özel bir malzeme. Bu sayede uzun yıllar boyunca çizik almadan saatin kullanılabilmesi hedeflenmiş.
Titanyum ve çelikle karşılaştırıldığında, daha yüksek gerilme mukavemetine, daha yüksek sertliğe ve aşınma ve korozyon direncine sahip. 100 metreye kadar profesyonel dalışlarda kullandığınızda tuz ve basınçtan zarar görmeyen bir yapı sunulmuş. Ayrıca ekstra sıcak ve soğuk koşullarda kullanım senaryoları da göz önüne alındığında bu yapı deforme olmayı da önlüyor.
Yeni ekran ve düğme
Huawei, Ultimate modeliyle birlikte bir akıllı saatine ilk kez bir LTPO AMOLED ekran yerleştirdi. Bu da AOD (Her Zaman Açık Ekran) gibi belirli senaryolarda 1Hz'e kadar inen çeşitli yenileme hızlarını mümkün kılıyor. Bir başka ilk de sol üst taraftaki üçüncü düğme. Bu düğme belirli işlevlere daha da hızlı erişim sağlıyor.
Sağ üstteki düğme dönen ve kaydırılan klasik bir kurma kolu olarak iş görüyor. Alttaki ise önceden ayarlanmış bir özellik kısayolu olarak kullanıcısına yardımcı oluyor. Aaynı zamanda EKG işlevi için iletken bir yapı da sunuyor. Arkadaki sensörler kalp atış hızını ve SpO2 seviyelerini takip ederek daha doğru egzersiz kaydı ve uyku takibi sağlıyor.
Ayrıca Elektrokardiyogram (EKG) en çok kullanılan klinik muayene yöntemlerinden biri ve saat EKG ölçümü yapabiliyor. Bunun yanı sıra damar sertliği tespiti de mümkün. Bu yöntem arterde bir hasar söz konusuysa, bunun erken tespitini mümkün kılıyor. Watch Ultimate ile her ikisinin ölçümü yapılabiliyor.
Hücresel bağlantı desteği yok
Maalesef Watch Ultimate'ın hücresel bağlantı seçeneği yok, bu da koşuya çıkarken telefonunuzu evde bırakma opsiyonunun olmaması anlamına geliyor. Bu model yalnızca Bluetooth bağlantısını destekliyor, ancak en azından GPS'e sahip ve telefon kapsama alanına girene kadar kayıtlarını saklayabiliyor.
Huawei, ayrıca Watch Ultimate’in gövdesini, anten sinyalini daha yoğun ormanlarda, daha zorlu dağ coğrafyasında ve kentsel ortamlarda çalışacak şekilde geliştirip L1 ve L5 uydularını destekleyecek şekilde tasarladı.
Android telefon ve iPhone’larla uyumlu
Huawei’nin geliştirdiği HarmonyOS 3.0 yüklü olarak kutusundan çıkan Watch Ultimate, sade bir arayüze sahip ve aranılan her şeye rahatça ulaşılabiliyor. Ayrıca Huawei cihazlar dışında diğer Android telefonlarla birlikte iPhone desteği de mevcut ve bu açıdan Apple Watch gibi kullanıcılara sınır getirilmemiş.
Yeni Keşif Modunu da test ettik. Sol üstteki düğme, kaybolmanızı ve yalnızca ayarlanan işaretçilerle geri dönüş yolunuzu bulmanızı sağlayan özellik için otomatik bir kısayol. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Huawei küresel konumlandırma sistemlerinin ‘mükemmel doğrulukta’ olduğunu iddia ediyor. Bununla birlikte, Watch Ultimate'ın vahşi doğayı deneyimlemek için yanınızdaki tek cihaz olmasını önermiyoruz. Aksine yanınıza her zaman powerbank ile birlikte bir akıllı telefon, bol miktarda su ve yiyecek alın ve bunu yapmadan önce bir arkadaşınıza nereye gittiğinizi söyleyin.
Tüplü dalışta eşlik ediyor
Bir diğer önemli özellik ise dalış. Watch GT 3 Pro, bu tür yeteneklerle tanıtılan ilk saatti, ancak çoğunlukla 10 metre derinlikte yaklaşık 1 ATM'de yapılan serbest dalışla sınırlıydı. Huawei Watch Ultimate bunu daha ileri bir noktaya taşımış ve 10 ATM veya 100 metre derinlik için sertifikalandırılan ilk akıllı giyilebilir cihaz olma özelliğine sahip.
Dokunmatik ekran su altında çalışmıyor. Yani Dalış modu açıldığında her üç düğmenin de belirlenmiş bir görevi oluyor.
Batarya ömrü
Huawei'nin şimdiye kadarki en büyük giyilebilir cihazı olan Watch Ultimate, tabii ki geniş bir batarya ile geliyor. Hücre kapasitesi 530mAh ve bize tipik kullanımda 14 gün, yoğun kullanımda ise 8 gün pil ömrü sunuyor.
İlk olarak 14 günlük süreyi test ettik. Bildirim yok, stres veya kan oksijen testi yok, sadece saat gibi kullandık. Bu şekilde iki haftayı rahat çıkardı. Ancak bunu yaparken Always-On Display özelliği kapalı kaldı. Bunu da belirtelim.
Ardından saati biraz daha yoracak şekilde bir kullanım senaryosuna geçtik. Bu da günde bir saatlik egzersiz, bildirimlerin açık olması, tüm sensörlerin açık olması ancak AOD'nin hala kapalı olması anlamına geliyor. Bu yoğun kullanımda yaklaşık 7 gün dayanabildi.
Hızlı şarj desteği de var. Watch Ultimate’i 0'dan %100'e 63 dakika gibi bir sürede tam şarj edebildik.
Sonuç
Huawei Watch Ultimate premium segmente giren bir akıllı saat. Keşif Modu ve Tüplü Dalış özellikleri dikkat çekici. Batarya ömrü noktasında 14 gün iyi bir süre. Apple Watch Ultra’yı batarya ömrü noktasında bu saatle kıyaslamıyoruz, çünkü Watch Ultimate’e göre çok daha kısa ömürlü bir batarya ömrüne sahip (yaklaşık 36 saat).
Samsung Galaxy Watch5 Pro, önceki Galaxy Watch serisi modellere göre bir yükseltmeden öte daha minimalist bir görünüm isteyen kullanıcılar için tasarlandı. Huawei ise Watch Ultimate'ı çok daha büyük bir ekranla karşımıza getirdi.
Ayrıca Suunto, Coros ve Garmin gibi markaların daha profesyonel odaklı saatleri de var. Yine de, bunlar belirli sporlara hitap ediyor, tam olarak Watch Ultimate’in alanına girdiği söylenemez.
Artıları:
+ 100 metre dalış seviyesinde suya dayanıklılık
+ 1.000 nit parlaklığa sahip 1,5 inç LTPO AMOLED ekran
+ Malzeme kalitesi
+ Uzun batarya ömrü
+ Kapsamlı fitness, uyku ve sağlık takibi
+ Hızlı şarj
Eksileri:
-Hücresel bağlantı desteğinin bulunmaması
-Bazı kullanıcılar için gövdesi büyük ve ağır gelebilir