iPhone 14'ün sarısı Türkiye'de satışa çıktı: Hangi özellikleriyle öne çıkıyor?

Apple bugün sarı renkli yeni iPhone 14 ve iPhone 14 Plus'ı Türkiye'de satışa sundu ve renk yelpazesine bir yenisini ekledi. Peki iPhone 14 hangi özellikleriyle öne çıkıyor? iPhone 11'e kıyasla hangi yönleriyle önde?

iPhone 14'ün satışa çıkmasının üzerinden neredeyse 6 ay geçti. Ancak sarı renkli model bugün satışa çıktı ve rengi dışında özellikleri temelinde mevcut iPhone 14 modellerinden herhangi bir farkı bulunmuyor.

Apple'ın Eylül ayında ilk kez sahneye çıkardığı iPhone 14 serisi dört farklı modelde kullanıcılarıyla buluşuyor: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max. Bu dört modelin her biri ise birbirinden farklı ihtiyaçlara yanıt veriyor. 6.1 inç büyüklüğündeki ekranıyla iPhone 14, serinin başlangıç modeli olarak öne çıkıyor ve diğer modellere göre 'daha uygun' bir fiyata sahip.

Dışarıdan bakıldığında iPhone 14, iPhone 13 ile aynı görünüyor. Aynı 6,1 inç ekrana ve aynı çentiğe sahip. Genel şekli ve kıvrımları tamamen aynı ve eldeki hissi de öyle.

Önceki iPhone'lara göre daha hafif

146,7 x 71,5 x 7,8 mm ölçülerindeki iPhone 14, iPhone 13'ten sadece 0,1 mm daha kalın ve diğer tüm boyutlarda tamamen aynı. Aslında ikisi o kadar benzer ki, en hassas şekilde kesilmiş olanlar hariç çoğu iPhone 13 kılıfı iPhone 14'e sığıyor. Yeni model 172 gram ağırlığında - selefinden iki gram daha hafif. Buna rağmen biraz daha büyük olan 3279 mAh pil (39 mAh ekstra) barındırıyor.

Tıpkı bir önceki modelde olduğu gibi, cihazın ön yüzünde çizilmeye karşı dayanıklı Ceramic Shield, arka yüzünde dayanıklı bir cam ve her şeyi bir arada tutmak için alüminyum bir orta çerçeve bulunan bir "cam sandviç" gövdeye sahip.

IP68 koruması da mevcut. Bu sayede telefon 6 metreye kadar tatlı suya 30 dakikaya kadar daldırıldıktan sonra da dayanabiliyor. Hiç de fena değil.

"Cam sandviç" benzetmesine geri dönecek olursak, bu benzetme muhtemelen iPhone 14 için hiç bu kadar uygun olmamıştı. Apple, lansmanda fazla ayrıntıya girmedi, ancak telefonun iç kısımlarının yeniden tasarlandığını ve iPhone 13'ten iPhone 14'e geçildiğini belirtti. Her ne kadar iPhone 14 dışarıdan bakıldığında kesinlikle 13 ile aynı görünse de, Apple içeride bazı büyük düzenlemeler yaptı.

Daha kolay tamir edilebilir tasarım

Özetle, Apple mühendisleri iPhone 14'ü selefine göre büyük bir farkla daha kolay tamir edilebilir hale getirmek için çok çaba sarf etmiş. Arka cam panel, birkaç iPhone nesli boyunca değiştirilmesi en zor parçalardan biri oldu. iPhone 14'te artık iç parçalara sıkıca yapıştırılmıyor ve bunun yerine tıpkı ekranda olduğu gibi ayrı bir parça olarak çıkıyor. Bu da değiştirilmesini son derece kolaylaştırıyor.

iPhone 11'e göre tamir masrafı daha düşük

Bu önemli bir avantaj da sağlıyor. Telefon parça değişim ücretleri oldukça yüksek, ancak Apple'ın iPhone 14'te sağladığı bu kolaylık parça değişim maliyetlerini de kayda değer oranda düşürüyor ve telefonun zarar görmesi halinde kullanıcıların cebinden daha az para çıkıyor. Örneğin iPhone 11 alan kullanıcılar için parça değişimi çok daha maliyetliydi ve Apple bu noktada doğru bir hamle yapmış.

iPhone 14 Pro serisinden farklı olarak Dinamik Ada özelliği bu modelde mevcut değil ve önceki modellerde olduğu gibi çentik tasarım korunmuş. Bununla birlikte, geleneksel çentik, artık otomatik odaklama özelliğine sahip yeni ve geliştirilmiş 12MP selfie kamerası barındırıyor.

FaceID teknolojisi de burada yer alıyor ve her zamanki gibi sorunsuz çalışıyor. Hızlı ve son derece hassas ve parmak izi tarayıcısının eksikliğini telafi ediyor.

Her ikisi de aynı Apple A15 Bionic yonga setini paylaştığından, iPhone 14 doğal olarak bağlantı açısından iPhone 13 ile pek çok ortak özelliğe sahip. Bunlar arasında SA/NSA 5G bağlantısı, Wi-Fi 6, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS ve QZSS özellikli GPS, NFC ve Ultra Geniş Bant (UWB) gibi özellikler yer alıyor.

Ekranıyla iPhone 13 ile oldukça benzer

Ekran temelinde iPhone 14, iPhone 13 ile tamamen aynı, oldukça kompakt 6,1 inç ekran büyüklüğüne sahip. Aslında, bazı performans özelliklerine ve Apple'ın markalamasına bakıldığında, iki telefonun tamamen aynı paneli paylaştığı söylenebilir. Apple bunu 1170 x 2532 piksel çözünürlüğe ve keskin 460 ppi piksel yoğunluğuna sahip bir Süper Retina XDR OLED olarak pazarlıyor.

Parlaklık seviyesi de iyi ve güneş ışığının arkadan geldiği şartlarda da ekrandaki içerikleri rahat görebiliyorsunuz. Parlaklık kaydırıcısını en üst düzeye çıkararak 804 nit'e kadar yükselebiliyorsunuz. Apple, teknik olarak da doğru olan 1200 nit en yüksek parlaklığın reklamını yapıyor, ancak bu yalnızca OLED panelin çok küçük bir kısmı aydınlatıldığında elde edilebiliyor.

Renk doğruluğu açısından iPhone 14, pek çok uygulamada sRGB renk alanını hedefliyor. Panel yüksek derecede renk doğruluğuna sahip. Renklere duyarlı işler için yeterince iyi.

HDR10 ve Dolby Vision desteği

iPhone 14'ün ekranı aynı zamanda hem HDR10 hem de Dolby Vision desteğiyle geliyor. Telefon, Netflix veya YouTube gibi üçüncü taraf hizmetlerin HDR akışları sunmasına olanak tanıyan tüm gerekli DRM sertifikalarına sahip.

Apple, HDR video oynatımını çok esnek bir şekilde yapıyor çünkü HDR'nin çalışması için içeriğin tam ekran görüntülenmesi gerekmiyor. Sadece ekranın video oynatılan kısmında çalışabiliyor ki bu da ilk karşılaştığınızda biraz sıra dışı bir deneyim oluyor.

Ekran yenileme hızında tat vermiyor

Genel olarak iPhone 14, tıpkı kendisinden önceki iPhone 13 gibi iyi performans gösteren bir panele sahip. Apple'ın 120Hz yenileme hızı gibi bazı özellikleri bu iPhone'a da aktarması iyi olurmuş çünkü bu fiyat aralığındaki rakip akıllı telefonların çoğu zaten yüksek yenileme hızlarına sahipken iPhone 14 hala 60Hz'de takılı kalmış durumda.

En uzun batarya ömrü: iPhone 14 Plus

Gelelim telefonun batarya ömrüne... iPhone 14, 3279 mAh kapasiteli bir bataryaya sahip. Bu değer iPhone 13'ün içindeki 3240 mAh'den biraz daha büyük. iPhone 14 Pro Max ve iPhone 14 Plus ile kıyaslandığında batarya ömrü daha kısıtlı ama yine de bir gün boyunca (kullanıma bağlı olarak değişiyor) priz ihtiyacı hissettirmiyor. En uzun batarya ömrüne sahip iPhone modeli hangisi diye soracak olursanız hızlıca size iPhone 14 Plus diyebiliriz.

iPhone 13, iPhone 12'deki güçlü hoparlör kurulumunu ileriye taşıdı ve şimdi iPhone 14 de aynı şeyi bir kez daha yapıyor. İlk hoparlör çentiğin içinde ve gerektiğinde kulaklık görevi görürken, diğeri altta, Lightning portunun yanında yer alıyor. Hoparlörler uzamsal ses ve Dolby Atmos'u destekliyor.

Ses kalitesi beklenildiği gibi iyi ve güzel baslar var, orta tonlar gayet iyi ve tizler de başarılı. iPhone 14, şu anda kendi boyutundaki bir akıllı telefonun sunabileceği en iyi stereo hoparlörlere sahip olma iddiasında ve bunda haksız da sayılmaz.

Yazılım ve arayüz

Yazılım açısından da iPhone 14'e bakalım. Tüm yeni iPhone'lar kutudan Apple'ın iOS 16'sı ile çıkıyor. Her zamanki gibi, iOS 15'e göre çığır açan bir güncelleme değil, ancak diğer özelliklerin yanı sıra kilit ekranı, bildirim yönetimi, Mesajlaşma uygulaması ve gizlilik seçenekleri üzerinde iyileştirmeler yapıyor.

Bazı duvar kağıtları arasından seçim yaparak ve bir sıra widget ekleyerek (dörde kadar) kilit ekranınızı özelleştirebilirsiniz. Güzel olan şey, birkaç farklı kilit ekranı oluşturabilmeniz ve hareket halindeyken bunları değiştirebilmeniz.

Buradaki bir diğer değişiklik de bildirimlerin artık ekranın altından yukarı doğru yuvarlanması ve bu sayede bildirimlere göz atmak için daha uygun olması. Farklı bildirim görüntüleme seçenekleri de var. Ayrıca ana ekran görünümünüzü kilit ekranı ile eşleştirebilir ve her ikisini de tek seferde değiştirebilirsiniz.

İş, Kişisel, Sürüş, Oyun, Rahatsız Etmeyin gibi farklı Odak modları vardır ve bunlar son derece özelleştirilebilir.

Yeni iOS 16 ayrıca geliştiricilerin kullanımına sunulan özel bir API ile farklı uygulamaları etkileyebilen Odak filtreleri de sunuyor. Bu filtrelerle, mesajlar ve posta istemcileri gibi uygulamalar, Odak modunda kullanıcı tarafından önceden tanımlandığı şekilde içeriklerini otomatik olarak filtreleyebilir.


Tüm yeni iPhone 14 modelleri yeni bir kaza algılama özelliğine sahip. Bu özellik, kullanıcının ciddi bir araba kazası geçirip geçirmediğini belirlemek ve ardından acil servislerle iletişime geçmek için telefondaki bir dizi sensörden gelen verilerden yararlanıyor. Hiç başımıza gelmesin ama elimizin altında olması önemli bir özellik.

iPhone 14 en çok ihtiyaç duyulan anlarda acil yardım sağlayabilen kritik güvenlik özellikleri de sunuyor. Özel olarak tasarlanan bileşenler ve bunlara tamamen entegre olan yazılımlar ile geliştirilen uydu üzerinden Acil SOS özelliği, kullanıcıların hücresel ağ veya Wi-Fi kapsamı dışındayken acil çağrı merkezlerine mesaj göndermesine imkan tanıyor. Kullanıcılar ağ bağlantısının olmadığı yerlerde arkadaşlarına ve ailelerine nerede olduklarını göstermek için Bul uygulamasını açıp uydu üzerinden konum paylaşabiliyor. Ancak bu özellik henüz Türkiye'de aktif değil.

iPhone 14, Apple'ın son nesil A15 Bionic yonga setini ileriye taşıyor. Dolayısıyla, iPhone 13'e ve dört GPU çekirdeğine kıyasla grafik performansında küçük bir artış bekleyebiliriz.

iPhone 14'ü iPhone 13'ten ayıran bir diğer özellik ise RAM. Yeni modelde 4GB yerine 6GB RAM bulunuyor. Bu, akıcılığa yardımcı olmalı ve uygulamaları arka planda canlı tutmalı. En yeni ve en iyi A16 Bionic'e sahip olmasanız da bu cihazda kullanılan işlemcinin performansı gayet iyi görünüyor.

Kamera

iPhone 14'ün arka yüzünde bir çift kamera bulunuyor. İkisi de aslında yeni değil gibi görünüyor. Bu durumda, ana 12MP kamera iPhone 13 Pro'dan alınmış gibi görünüyor. Bu da iPhone 13'e kıyasla daha parlak bir f/1.5 diyafram açıklığına ve daha büyük 1.9µm piksellere sahip olduğu anlamına geliyor. Yani, muhtemelen iPhone 13 Pro'nunki ile aynı seviyede olan genel olarak daha parlak bir sensör.

Bir de 120 derecelik görüş alanı ve f/2.4 diyafram açıklığına sahip 12MP ultra geniş kamera var. iPhone 13'teki ultra geniş kamera ile aynı gibi görünüyor, bu nedenle benzer bir performans bekliyoruz.

12MP selfie kamerası, faz algılamalı otomatik odaklamanın eklenmesi nedeniyle iPhone'daki kamera kurulumundaki tartışmasız en büyük yenilik. vlogger'lar ya da TikTok'çular bu özelliği sevebilir.

Vizör iOS 13 ve iPhone 11'den bu yana çoğunlukla aynı- çerçevenin dışında neyin kalacağını gerçek zamanlı olarak görmeyi sağlayan iki kameranın hassas kalibrasyonu sayesinde vizörün dışını görebilirsiniz.

Apple görüntü işleme; Akıllı HDR, tüm kameralarda Gece Modu ve şimdi de Photonic Engine gibi tüm eski özellikleri içeriyor.

Gece çekimleri

Düşük ışıklı bir sahne ortaya çıktığında Gece Modu simgesi otomatik olarak açılırken elbette elde tutularak uzun pozlama çekimi yapar. Gece Modu simgesinin yanında önerilen saniyeleri göreceksiniz, ancak üzerine dokunursanız, simüle edilmiş uzun pozlamayı değiştirebilir veya tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Genellikle 1 ila 2 saniye arasında, ancak bazen telefon çevresel ışığa veya eksikliğine bağlı olarak 30 saniyeye kadar çıkmanıza izin veriyor. Bu modu ana, ultra geniş ve hatta selfie kamerada kullanabilirsiniz.

Her zamanki gibi, tüm kameralar birbirleriyle konuşuyor, bu nedenle aralarında geçiş yaptığınızda doğru pozlama ve ton eşleme ayarlarını zaten uyumlu bir şekilde yapıyor. Bu hem fotoğraflar hem de videolar için geçerli.

Serinin en küçük modeli

iPhone 14'ün dikkat çeken özelliklerinden biri kesinlikle boyutu. Şu anda bir "mini" olmadığı için, bu nesildeki en küçük iPhone.

iPhone 11 mi iPhone 14 mü?

Fiyatı nispeten daha uygun olduğu için iPhone 11'e yönelimin hala fazlaca olduğu biliniyor. Ancak kullanıcılar telefon satın alırken tek odak noktasına fiyatı almamalı. Örneğin iPhone 14'ün parça değişim ücretlerinin çok daha düşük olduğunu yazımızın başlarında aktarmıştık. iPhone 11'in başına bir durum geldiğinde belki bugün bu telefon için verdiğiniz paranın en az yarısını tamir masrafı olarak ödeyeceksiniz.

iPhone 11 & iPhone 14


Öte yandan köprünün altından da çok sular aktı. iPhone 11'in kullandığı bazı teknolojiler artık geride kaldı. Örneğin iki model de 6.1 inç büyüklüğünde ekranla gelse de, biri LCD panel kullanıyor diğeri ise yani iPhone 14 OLED panele sahip ve ekran renkleri canlılığı konusunda büyük bir fark sunuyor. HDR ekran da iPhone 11'de bulunmuyor.

1400:1 kontrast sunan iPhone 11'e kıyasla 2.000.000:1 kontrast oranı sunan iPhone 14, bunun yanı sıra 1200 nit (HDR) tepe parlaklık seviyesine ulaşıyor. Bu da ekranın her koşulda iyi okunabildiği anlamını taşıyor.

iPhone 11, 194 gram ağırlığındayken iPhone 14'ün daha ince ve hafif olduğunu görüyoruz. iPhone 14, 172 gram ağırlığa sahip. iPhone 11, daha düşük performans sunan A13 işlemciden güç alırken iPhone 14, A15 işlemci ile çalışıyor ve akıcı bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Ayrıca trafik kazası algılama özelliği de iPhone 11'lerde bulunmuyor ve bu da önemli bir fark yaratıyor.

iPhone 14'ün artıları:

  • Daha kolay tamir edilebilirlik için yenilenmiş tasarım ve tamir masrafını aşağı çekmesi
  • Parlak OLED ekran, HDR10, Dolby Vision ve renk doğruluğu
  • Uzun pil ömrü
  • Yüksek performans sunan stereo hoparlörler
  • Eski ama yine de sağlam yonga setinden (A15 Bionic) çok yönlü performans
  • Her üç kamerada da gayet iyi fotoğraf ve video kalitesi
  • Her iPhone en az beş yıllık iOS güncellemeleriyle geliyor

iPhone 14'ün eksileri:

  • iPhone 13'e göre küçük bir yükseltme
  • 14 Pro ile daha geniş özellik farkı: 120Hz yenileme hızı, A16 Bionic, zoom kamera veya ultra geniş AF yok.
  • Çentik tasarım.
  • Hızlı şarj fark yaratmıyor ve şarj cihazı birlikte verilmiyor.
  • Apple'ın iOS kısıtlamaları, ekosisteme yeni katılanlar için itici olabilir.
Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız