John Wick'in kurşun geçirmez ceketi gerçek oluyor

John Wick'i binlerce mermiden kurtaran kurşun geçirmeyen ceket gerçek oluyor. DuPont tarafından geliştirilen özel bir elyaf teknolojisi sayesinde kalın ve ağır zırhlar yerini çok daha hafif olan modellere bırakıyor.

Vücut zırhının net bir amacı var: Bir merminin veya belki de bir patlamadan gelen bir parçanın arkasındaki kırılgan insan dokusunu delmesini önlemek. Ancak bunu giymek kolay değil ve ağırlığı kilolarla ölçülüyor. Örneğin, yumuşak vücut zırhı olarak kullanılan geleneksel Kevlar kumaşı metrekare başına yaklaşık 1 pound (450 gram) ağırlığında ve bu zırhı yapmak için bir metrekareden daha fazlasına ihtiyacınız var.

John Wick'in zırhlı ceketi gibi

Ancak yeni bir Kevlar türü ortaya çıkarıldı ve mermilere karşı orijinal malzeme kadar dayanıklı olmasının yanı sıra daha ince ve daha hafif olması hedefleniyor. Popular Science'ın haberine göre Hollywood'a özgü John Wick tarzı bir giysiye tam olarak dönüştürülemeyecek olsa da onu üreten DuPont şirketi malzemenin yaklaşık yüzde 30 daha hafif olduğunu söylüyor. Normal Kevlar'ın metre kare başına yaklaşık ağırlığı 450 gram ise, yeni malzemenin metre kare başına ağırlığı yaklaşık 280-300 gram.

DuPont tarafından üretilen yeni nesil Kevlar kumaşı


DuPont
'ta küresel segment lideri olan Steven LaGanke'a göre kendileri yeni bir elyaf teknolojisi icat etmiş durumda.

Kurşuna dayanıklı bir katmanın iki görevi yerine getirmesi gerekiyor: Merminin onu delip geçememesini sağlarken aynı zamanda enerjisini emmek ve bu enerjiyi ideal olarak isabet ettiğinde deforme olan merminin kendisine çevirmek. Şirketin küresel teknoloji müdürü Joseph Hovanec, mermiyi yakalayabilen ancak beyzbol topuyla vurulduktan sonra gevşek bir ağ gibi davranan bir kumaş katmanının kötü olacağını söylüyor ve ekliyor: "Bu ağın da tamamen genişlemesini istemezsiniz, çünkü artık o mermi vücudunuza doğru uzanıyor"

Lifler çok güçlü ve esnemiyor

Hovanec'e göre kilit nokta liflerin oldukça güçlü ve çok fazla uzamayan yapısının olması. Hovanec sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Merminin deforme olmasına neden olan şey bu liflerin direncidir, çünkü çok büyük bir momentuma yani kinetik enerjiye sahiptir. Aslında onu yakalıyorsunuz ve enerji, elyafı kırmak yerine mermiyi deforme etmeye gidiyor". Bu nedenle Hovanec, merminin "mantarlaşması" gerektiğini söylüyor. 

Kevlar, para-aramid adı verilen bir sentetik elyaf türü ve şehirdeki tek para-aramid de değil. Vücut zırhında kullanılabilen bir başka para-aramid de Teijin Limited adlı bir şirket tarafından üretilen Twaron. Bazı vücut zırhları da bir tür plastik olan polietilenden üretiliyor.

Daha fazla mukavemet kazandırıyor

Şirketin Kevlar EXO adını verdiği yeni Kevlar türü de, orijinal Kevlar'dan biraz farklı olmakla birlikte, bir tür aramid elyaf. Normal Kevlar bir tür molekül olan iki monomerden oluşuyor ve yeni türde bir monomer daha var, yani toplamda üç monomer söz konusu. Hovanec, "Bu üçüncü monomer, son elyafta bu moleküllerin daha fazla hizalanmasını sağlıyor ve bu da bize geleneksel aramid, Kevlar ya da polietilene göre daha fazla mukavemet kazandırıyor" diyor.

Genel olarak vücut zırhlarının ABD'de Ulusal Adalet Enstitüsü tarafından belirlenen belirli bir standardı karşılaması gerekiyor. Yeni Kevlar türünün amacı, daha güçlü olduğu için vücut zırhında daha ince miktarlarda kullanılırken aynı standardı karşılayabilmesi. Örneğin, normal Kevlar yaklaşık 0.26 ya da 0.27 inç kalınlığında ve yeni malzeme 0.19 inç kadar ince olabilir. Konuyla ilgili Hovanec, "Bu, malzemenin kalınlığında gözle görülür bir azalma anlamına geliyor" diyor.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi