OECD'den korkutan uyarı: Her beş çalışandan üçü işini kaybetmekten korkuyor
OECD Salı günü yaptığı açıklamada, OECD ülkelerindeki işlerin dörtte birinden fazlasının yaklaşan yapay zeka devriminde kolayca otomatikleştirilebilecek becerilere dayandığını ve işçilerin işlerini yapay zeka yüzünden kaybedebileceklerinden korktuklarını söyledi
OECD, yapay zekanın ortaya çıkışının şu ana kadar istihdam üzerinde önemli bir etkisi olduğuna dair çok az kanıt olduğunu, ancak bunun devrimin ilk aşamalarında olmasından kaynaklanabileceğini söyledi.
En riskli Doğu Avrupa
Paris merkezli kuruluş 2023 İstihdam Görünümü raporunda, otomatikleşme riski en yüksek olan işlerin OECD ülkelerindeki işgücünün ortalama yüzde 27'sini oluşturduğunu ve bu riske en çok Doğu Avrupa ülkelerinin maruz kaldığını belirtti.
Reuters'ın haberine göre en yüksek risk altındaki işler, yapay zeka uzmanlarının kolayca otomatikleştirilebileceğini düşündüğü 100 beceri ve yetenekten 25'inden fazlasını kullananlar olarak tanımlandı.
Her beş çalışandan üçü işini kaybedecek
OECD'nin geçen yıl yaptığı bir ankete göre, her beş çalışandan üçü önümüzdeki 10 yıl içinde işlerini yapay zeka yüzünden kaybedebileceklerinden korkuyor. Anket, yedi OECD ülkesinde imalat ve finans sektörlerini kapsayan 2 bin firmada 5 bin 300 çalışanı kapsadı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) 38 üyeli bir blok ve çoğunlukla zengin ülkeleri kapsamakla birlikte Meksika ve Estonya gibi bazı gelişmekte olan ekonomileri de içeriyor.
Anket, ChatGPT ve türevi yapay zeka uygulamalarının çıkış yapmasından önce önce gerçekleştirildi.
Otomasyon işleri sıkıcı hale getirdi
Yapay zekanın ortaya çıkışıyla ilgili endişelere rağmen, halihazırda yapay zeka ile çalışan işçilerin üçte ikisi otomasyonun işlerini daha az tehlikeli veya sıkıcı hale getirdiğini söyledi.
OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Yapay zekanın işyerindeki çalışanları nihai olarak nasıl etkileyeceği ve faydaların risklerden daha ağır basıp basmayacağı, attığımız politika adımlarına bağlı olacaktır" dedi.
Cormann ayrıca "Hükümetler, çalışanların değişimlere hazırlanmalarına ve yapay zekanın getireceği fırsatlardan yararlanmalarına yardımcı olmalıdır" diye devam etti.
İşçi haklarından ödün verilmemeli
OECD, asgari ücretlerin ve toplu pazarlığın yapay zekanın ücretler üzerinde yaratabileceği baskıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini, hükümetlerin ve düzenleyicilerin ise işçi haklarından ödün verilmemesini sağlamaları gerektiğini söyledi.