Sağlığımız bu cihazlara emanet

Giyilebilir teknolojilerin en dikkat çekenleri sağlık sektöründe görülüyor. Günlük nabız ve adım sayısının çok ötesine geçen cihazlar artık EKG, kan şekeri, kandaki oksijen doygunluğu gibi ölçümler de yapıyor. Acil durumda verileri doktorunuza yollayıp hayat kurtarıyor

Küresel giyilebilir tıbbi cihazlar pazar büyüklüğü 2020’de 16,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2023’te 30 milyar doları bulacak. 2025’e kadar yıllık yüzde 26,8 oranında büyüyerek 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Saat, bilezik, kayış gibi giyilebilir aksesuarlar pazara artık hakim oldu ve 2020’de yüzde 51.2 ile en büyük gelir payını oluşturdu. Akıllı saatler, günlük hareket, solunum, nabız, kalp ritmi hızı dışında iğnesiz şeker ölçmeye de başladı. Fitbit çok tercih edilen ve akıllı telefonlarla entegre çalışan bir saat. Bugün birçok akıllı saat bluetooth ve cloud (bulut) yoluyla verileri depolayıp, doktorunuzla paylaşabiliyor. İleri düzeydeki bilezikler, Vital Connect’in Healthpatch’te olduğu gibi, kalp hızını, deri sıcaklığını, basamak çıkma sayısını günlük kaydedebiliyor. Samsung ve Apple gibi pazar liderleri de kendi ürünlerinin dışında birçok diğer marka ile uyumlu çalışan yeni apps’ler geliştirip pazarlıyorlar.

Fitbit çok popüler

Giyilebilir teknolojinin en basit ve en orijinali; kullanıcının fiziksel aktivitesini, kalp atış hızını takip etmek için sensörlerle donatılmış bileklikler. Çeşitli akıllı telefon uygulamalarıyla senkronize edilerek sağlık ve fitness önerileri sunan bu bilekliklerin başında Fitbit markası geliyor. Kullanıcılar, şık görünümü ve cihazın beş gösterge ışığı ile gün boyu kaç adım attıklarını takip edebiliyor.

Apple ve Samsung’dan iğnesiz şeker ölçen saatler

Bir zamanlar yalnızca adım saymak ve zamanı söylemek için kullanılan akıllı saatler artık klinik sağlık araçlarına dönüştü. Apple, kullanıcıların kalp ritimlerini izlemek ve atriyal fibrilasyon’u gözlemlemek için 2017’de Apple Heart Study uygulamasını başlattı. Şirket, en son Watch güncellemesini 2020’de yaptı. Apple 6 Watch serisi, kan oksijen satürasyonu izleme, uyku izleme özellikleri, daha hızlı FDA onaylı elektrokardiyogram sensörü ve iyileştirilmiş kalp sağlığı izleme özelliğiyle birlikte çıktı.  2021’in ikinci yarısından sonra piyasaya çıkması beklenen Apple Watch 7 ve Samsung’un yeni Galaxy Watch 4’ünde ise non-invaziv iğnesiz şeker ölçümü özelliği olacak. Apple ve Samsung yeni nesil akıllı saatleri ile şeker hastalarının hayatlarını daha acısız hale getirecek. Özel bir lazer ışığı kullanan bu teknoloji, kişinin kılcal damarlarındaki glikoz miktarını çok hassas şekilde ölçümleyebiliyor.

Motive eden ayna

Florida merkezli bir teknoloji şirketi olan EnvisionBody, kişinin egzersiz yaptığında bir iki ay içinde nasıl görüneceğini gösteren bir ayna geliştirdi. Artırılmış Gerçeklik (AR) kullanılan ayna, gerçek zamanlı olarak çalışıyor. Optik izleme, kullanıcının görüntüsünü yakalıyor ardından bunu bir AR uygulaması aracılığıyla işliyor ve kullanıcının gelişmiş görüntüsünü ekranda gösteriyor. Tabii ilk önce kişinin, boy, kilo, yağ oranı gibi bilgilerini girmesi gerekiyor. Ekran, yüksek teknolojili bir ayna olarak ikiye katlanabiliyor. Kullanıcılar bir koşu bandında koşarak, ya da bisiklet pedalı çevirirken ayna önünde egzersiz yapıyor ve kendisinin en az 5 kilo vermiş, kas kütlesini yüzde 30 artmış dijital halini görerek motive oluyor.

Uyku sensörleri

Son dönemde satışı artan bir başka teknoloji de uyku sensörleri… Kaç saat uyuduğun, uykunun her aşamasında (derin, REM ve hafif) ve ayrıca uyanık olduğunuz dönemlerde ne kadar zaman geçirdiğinizi, gece uykudaki kalp atış hızınızı ölçebilir. Bazıları ayrıca, uykunuzu kesintiye uğratan ve sabahları kendinizi halsiz hissetmenize neden olan solunum bozukluklarından muzdarip olup olmadığınızı ortaya çıkarabilen kan oksijen doygunluğunu (SpO2) izleyebiliyor. Saat takılı uyumaktan hoşlanmıyorsanız, giyilemeyen uyku izleyicilerinin sayısı da giderek artıyor. 

Biyosensörlü kayışlar

Biyosensörler, akıllı bilezik ve saatlerden radikal bir şekilde farklı olan giyilebilir tıbbi cihazlar olarak yaygın kullanılmaya başlandı. Philips giyilebilir biyosensörü piyasaya sürdü. Hareket, kalp hızı, solunum hızı ve sıcaklıkla ilgili verilerin toplanması sırasında kişiye hareket özgürlüğü sağlayan kendinden yapışkanlı yama.

Giyilebilir EKG monitörleri

Giyilebilir EKG monitörleri, tüketici elektroniğinin en son noktası olarak nitelendiriliyor. Bu monitörleri akıllı telefonlardan ayıran şey, elektrokardiyogramları, hastanelerdeki büyük EKG cihazlarıyla aynı hassasiyetle ölçme becerileri. Kişi, günlük verilerini düzenli olarak takip edebilir ya da kendini kötü hissettiğinde verilerini doktoru ya da hastane acil servisi ile paylaşabilir ki bu da hayat kurtarıcıdır.

Kol saati şeklinde tansiyon ölçerler

Japon Omron Healthcare, ilk giyilebilir kan basıncı monitörü olan HeartGuide’ı 2019’da piyasaya sürdü. Tipik bir akıllı saat gibi görünse de HeartGuide, kan basıncını ve günlük aktiviteyi (atılan adımlar, kat edilen mesafe ve yakılan kaloriler gibi) ölçebilen osilometrik bir kan basıncı ölçüm cihazı.      
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar