Telefonunuzdan hemen silmeniz gereken 17 tehlikeli uygulama
Milyonlarca cihaza yüklenmiş korsan yazılım içeren finans uygulamalarını keşfeden ESET kullanıcıları uyardı. Forbes’a konuşan uzmanlar telefonunuzdan hemen silmeniz gereken 17 uygulamayı açıkladı
Akıllı telefon endüstrisini domine eden Google ve Apple söz konusu olduğunda anahtar fark, tercih ve güvenlik olmaya devam ediyor. Apple, güvenlik duvarlarıyla çevrili kapılarını elinden geldiğince kapalı tutarken, bir milyardan fazla kullanıcısına App Store ve kendi mesajlaşma platromuyla sınırlar koyuyor. Google ise çok daha farklı bir yaklaşım benimsiyor.
"Denge kurmaya çalışıyoruz"
Apple, duvarlarla çevrili bahçesinin kapılarını elinden geldiğince kilitleyerek bir milyardan fazla kullanıcıyı diğer şeylerin yanı sıra kendi App Store ve varsayılan mesajlaşma platformu seçeneğiyle sınırlandırıyor. Google farklı bir yaklaşım benimsiyor. Google CEO’su Sundar Pichai geçen ay Play Store ve App Store’u örnek göstererek “Bir denge kurmaya çalışıyoruz. Seçime inanıyoruz nedenle Android'de ek uygulamalar yüklemenize izin veriyoruz” dedi. Ancak daha sonra güvenli bir şekilde kullanım sağlamak için koruma eklediğini belirtti.
Kötü amaçlı yazılım içeren uygulamaların Google’ın güvenlik duvarından kaçtığını ve Play Store'un yanı sıra üçüncü taraf uygulama mağazalarında da ortaya çıktığı görüldü. ESET araştırmacıları, Play Store’da çok yaygın olmasına rağmen, tehlikeli uygulamalardan bazılarını Apple'ın App Store'unda da buldu. Ancak Apple kullanıcılarının da cihazlarını kontrol etmesi gerekiyor.
Sosyal medya ve SMS ile pazarlanıyor
ESET'ten Lukas Stefanko “2023'ün başından beri araştırmalarımız kolay erişim vaat eden yanıltıcı Android finans uygulamalarında endişe verici bir büyüme gözlemledi” dedi. ESET, bu tehlikeli uygulamalara "SpyLoan" adını verdi. Uygulamalar sosyal medya ve SMS yoluyla pazarlanıyor. Ayrıca Google Play'de de mevcut olan söz konusu uygulamaların dolandırıcı web siteleri ve üçüncü taraf uygulama mağazalarından indirilebileceği belirtildi.
12 milyondan fazla indirildi
ESET uyarısını yayınladığında, henüz Avrupa veya ABD olmasa da uygulamalar zaten birden fazla ülkeyi hedef alıyordu. Uygulamalar; hesap ayrıntıları, mesajlar ve kişiler dahil olmak üzere hassas kişisel bilgileri çalmak üzere tasarlandı. ESET, Play Store'daki bu tür 18 uygulamanın ayrıntılarını Google'a iletti ve biri hariç tümü kaldırıldı. Ancak uygulamalar çoktan 12 milyondan fazla indirilmişti.
Bu uygulamaları telefonunuzdan silin
Uzmanlar aşağıda yer alan listedeki herhangi bir uygulama eğer telefonunuzda varsa silmenizi tavsiye ediyor. Silme işleminin ardından cihazınızın şifresini, Wifi şifrenizi ve finansal hesaplarınızın şifrelerinizi değiştirmeniz de önem taşıyor. Ek olarak şüpheli e-postalara veya mesajlara dikkat edin.
- AA Kredit
- Amor Cash
- GuayabaCash
- EasyCredit
- Cashwow
- CrediBus
- FlashLoan
- PréstamosCrédito
- Préstamos De Crédito-YumiCash
- Go Crédito
- Instantáneo Préstamo
- Cartera grande
- Rápido Crédito
- Finupp Lending
- 4S Cash
- TrueNaira
- EasyCash
Google, Android kullanıcılarına cihazlarındaki güvenlik ihlalinin işaretlerini gösteren bir liste yayınladı. Şirket güvenlik ihlallerine dair kullanıcılarına dikkate alması gereken durumları şu şekilde açıkladı:
Cihaz Belirtileri:
- Cihazdaki virüs uyarısı
- Kullandığınız anti-virüs yazılımı artık çalışmıyorsa
- Cihaz önemli ölçüde yavaşladıysa
- Cihazınızın depolama alanında beklenmedik ciddi bir azalma varsa
- Cihazınız düzgün çalışmıyorsa
Tarayıcı belirtileri:
- Virüs uyarısı alıyorsanız
- Reklamlar ve kaybolmayan yeni sekmeler açılıyorsa
- İstenmeyen Chrome uzantıları veya araç çubukları geri gelmeye devam ediyorsa
- Tarayıcınız kontrolünüz dışında ve yabancı sayfalara yönlendiriyorsa
- Chrome ana sayfanız veya arama motorunuz izniniz olmadan değişiyorsa
Diğer belirtiler:
- Kişileriniz sizden kesinlikle sizin göndermediğiniz e-posta veya sosyal medya mesajları alıyorsa
Yukarıdakilerden belirtilerden herhangi birini cihazınızda fark ederseniz, Google aşağıdaki adımları takip etmenizi öneriyor:
- Google Play Korumanın açık olduğundan emin olun
- Android cihaz ve güvenlik güncellemelerini kontrol edin
- Kullanabileceğiniz en son Android güncellemesini yükleyin
- Güvenlik güncellemelerini ve Google Play sistem güncellemelerini yükleyin
- Güvenilmeyen uygulamaları kaldırın (Artık Play Store’da olmayan ya da harici yüklediğiniz uygulamalar)
- Güvenlik kontrolü yapın
Tüm bu tavsiyelere rağmen Play Store, Apple’ın App Store’undan daha fazla kötü amaçlı yazılımla dolu. Şu ana kadar Google'ın güvenlik çabalarını değerlendirecek bir ölçüt yoktu. Ancak Apple'ın hamlesiyle her şey değişmek üzere olabilir. Eğer Apple, güvenliğini zayıflatmadan üçüncü taraf uygulama mağazalarının kapısını açabilirse, o zaman Google kaçınılmaz olarak Android kullanıcıları için daha iyisini yapma konusunda baskı altına girecek.