Telefonunuzun hacklendiğini nasıl anlarsınız?
Kendini etik hacker olarak tanımlayan Laura Kankaala, telefonunuzun bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilip geçirilmediğini nasıl anlayacağınıza dair ipuçları verdi. Kankaala’ya göre telefonunuzun ısınması ve ekranda küçük bir noktanın belirmesi bu işaretlerden bazıları
Siber suçluların dijital dünyada gölgelerin ardında saklandığı bir gerçek. Kendini etik hacker olarak tanımlayan Laura Kankaala’ya göre suçlular her ne kadar sessiz hareket etseler de cep telefonunuzu izlediklerinde bazı işaretler bırakıyor. Laura Kankaala’ya göre cep telefonunuzun ısınması ve ekranınızda bir anda yanan yeşil ışık, telefonunuzun siber korsanlar tarafından ele geçirildiğinin bir işareti. Tüm bunların yanı sıra dikkat edilmesi gerekenler arasında belli başlı e-postalar ve telefon çağrıları da var.
Finlandiyalı etik hacker kuruluşu KyberVPK'e liderlik eden Kankaala işi hakkında verdiği demeç Daily Mail'de yer aldı. Kankaala "Etik bir hacker olarak, telefonunuzun içinde birinin olduğunu bilirsiniz çünkü size söylerim ve erişimimi kaldırmanıza yardımcı olurum” dedi.
Ekranda beliren noktalar
Kankaala’ya göre eğer Android telefonunuzda yeşil, iPhone’da ise turuncu nokta görüyorsanız ya siber saldırıya uğradınız ya da birisi telefonunuza tehlikeli bir uygulama yüklüyor. Ekranda beliren bu noktalar, cihazınızın mikrofon veya kamerası kullanıldığında ortaya çıkıyor. Bu da birilerinin sizi gözetlemek için telefonunuzda kötü amaçlı yazılım çalıştırdığına dair bir işaret olabilir.
"Mesajlarınızı okuyabilir, konumunuzu bulabilirler"
Kankaala, “Kötü amaçlı yazılımlar mikrofonunuzda sesinizin kaydedebilir, mesajlarınızı okuyabilir veya konumuzunu bulabilir. Siber suçlular bunun gibi kötü amaçlı yazılımları kullanabilirler” dedi. Uygulamalarınızı gözden geçirmek ve bilinmeyen uygulamaları silmek siber zorbalardan korunmanıza yardımcı olabilir. Telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmek veya virüs programı yüklemek de işe yarayabilir.
Gizlilik raporuna göz atın
iPhone'da, telefonun Kontrol Merkezine gidip üstteki nokta simgesini inceleyerek hangi uygulamalarınızın kamerayı veya mikrofonu kullandığını kontrol edebilirsiniz. Bu sayede hangi uygulamaların mikrofonunuzu, kameranızı veya konumuzunu kullandığını görebilirsiniz. Ayarlar'a gidip Uygulama Gizlilik Raporu'nu açarak da hangi uygulamaların hassas 'izinlerinizi' ne zaman kullandığını gösteren günlük raporu görebilirsiniz.
Telefonunuzun ısınması da bir işaret
Telefonunuza indirilen kötü amaçlı bir uygulamanın telefonunuzun ısınmasına neden olabileceğini söyleyen Kankaala "Sürekli olarak konum paylaşımı etkinleştirildiğinde telefonunuzun pili muhtemelen açıklanamaz bir şekilde hızla tükenecek ve ısındığını hissedeceksiniz. Telefonunuzda yüklediğinizi hatırlamadığınız tuhaf uygulamalar veya resmi uygulama mağazası dışında yanlışlıkla indirdiğiniz uygulamalar bulabilirsiniz. Bazen bu uygulamalar kendilerini kamufle etmeye çalışarak adını telefon ayarlarına benzeyen bir şeyle değiştirebilirler. Bu uygulamaları doğrudan silmek imkansız değil ama oldukça zordur" dedi.
Sosyal medya uygulamalarından gelen e-postalar
Bankanızdan veya sosyal medya uygulamalarınızdan şifrenizi değiştirmek isteyip istemediğinizi soran e-postalar almaya başlarsanız kimlik hırsızlarının hedefi haline gelmiş olabilirsiniz. Siber suçlular hedeflerine aldıkları kişilerin kimliklerini sahte bir web sitesini ziyaret etmeye ikna ederek çalabilir. Kankaala’ya göre böyle bir durumda hızlı hareket etmek oldukça önemli. Kankaala “Hırsızlık niyeti olan birinin kimlik bilgilerinizi çalması durumunda hesaplarınıza erişemediğinizi fark edeceksiniz.
Bankadan gelen telefonlar
Siber suçlular yalnızca telefonunuza korsan yazılım yükleyerek sizi hedef almaz. Aynı zamanda sık aramalar ve mesaj yoluyla da sizi kandırmaya çalışabilirler. Bankanızın gönderdiğini sandığınız mesajlar dolandırıcılık girişimi olabilir. Kankalaa, "Cep telefonu kullanan kişileri farklı türde dolandırıcılıklarla hedef almanın en kolay yollarından biri kısa mesaj atmak ve telefonla aramaktır. Finansal kuruluşların veya diğer tanınmış şirketlerin sizden parasal işlem yapmanızı ya da kimlik bilgilerinizi vermenizi istemesi de diğer bir dolandırıcılık yöntemidir” dedi.