TikTok, ABD ile anlaşamazsa ByteDance'ten ayrılmayı düşünüyor

ABD, Çinli TikTok uygulamasının ulusal güvenliğe tehdit oluşturabileceği gerekçesiyle sosyal medya şirketi üzerindeki incelemelerini giderek artırdı ve kurallar getirdi. Bloomberg'ün haberine göre TikTok, ABD'nin sunduğu değişikliklerde anlaşamazsa ana şirketi ByteDance'den ayrılacak

TikTok, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hükümet yetkililerinden gelen yoğun bir baskıyla karşı karşıya ve bu baskının yarattığı gerilirim giderek artıyor. Yakın kaynaklara göre satış ya da halka arzla sonuçlanabilecek bir elden çıkarma, yalnızca TikTok'un ulusal güvenlik yetkilileriyle yaptığı mevcut teklifin onaylanmaması halinde başvurulacak son çare olarak görülüyor. Kaynaklar o durumda Çin hükümetinin böyle bir satışı kabul etmesi gerekeceğini söyledi. Bloomberg Intelligence analistleri Mandeep Singh ve Damian Reimertz'e göre TikTok'un ABD'deki faaliyerlerine, sosyal medya oranları ve diğer faktörler temelinde 40 milyar ila 50 milyar dolar değer biçilebilir. 

TikTok, ABD'li yetkililerin Çin'in Amerikalılar üzerinde manipülasyon veya casusluk yapmasına yol açabileceğinden endişe ettiği Çinli sahipliği nedeniyle inceleme altında. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yabancı Yatırım Komitesi tarafından ulusal güvenlik incelemesine tabi tutulan şirket, geçen yıl Project Texas adını verdiği bir planda bir dizi değişiklik yapmayı kabul etti. Teklif, ABD'li kullanıcı verilerini barındırması ve yazılımını gözden geçirmesi için Amerikan teknoloji devi Oracle Corp. şirketini getirmeyi ve hükümet onaylı üç kişilik bir gözetim kurulu atamayı içeriyor. Bu adımların birçoğu halihazırda atılmış durumda.

ABD’de yasaklanması için istekli değiller

Ancak yakın kaynaklar ulusal güvenlikle ilgili birden fazla kurumdan oluşan bir panel olan Cfius'un inceleme sürecinde duraksadığını ve TikTok'un planlarının ABD'de faaliyet göstermeye devam etmek için yeterli olup olmayacağından emin olmadığını söylediler. Başka kaynaklara göre, Adalet Bakanlığı'ndan bazı üyeler de TikTok'un önerisini kabul etmekte isteksiz davrandı.

"Yasaklanması veri güvenliği endişesini gidermez"

TikTok sözcüsü Brooke Oberwetter, "Ne TikTok'un yasaklanması ne de TikTok'un ByteDance'tan ayrılması, veri transferleriyle ilgili ulusal güvenlik endişelerini gidermek için hiçbir işe yaramaz. Project Texas kapsamında, ABD'li kullanıcılarımızın TikTok verileri, herhangi bir Amerikan şirketinden daha yüksek bir güvenlik standardına tabi tutulacaktır" ifadelerini kullandı.

“220 milyar dolar değerinde hisse sattı”

TikTok ayrıca Kongre'de, potansiyel bir mevzuat barajıyla karşı karşıya. Uygulamanın Çin hükümetiyle veri paylaşmaya zorlanabileceğinden ya da Çin tarafından bir etki aracı olarak kullanılabileceğinden endişe eden milletvekilleri, video paylaşım uygulamasının yasaklanmasını ya da satılmasını öngören iki partinin de desteklediği çok sayıda yasa tasarısı önerdi. Bloomberg News'in başka bir haberine göre ise, Abu Dhabi AI firması G42 ByteDance'dan 220 milyar dolar değerinde hisse satın aldı. Bu fiyat, TikTok'un sahibinin geçen yıl bir hisse geri alım programı sırasında belirlediği 300 milyar dolara göre önemli bir indirime sahip.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz ETIAS uygulamasından Türkiye etkilenmeyecek İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Türkiye'nin en zengin iş kadını İpek Kıraç