Washington Post analizi: Threads'de neler sevildi neler sevilmedi?

Threads, Instagram'ın milyarlarca kullanıcıdan oluşan mevcut tabanının üzerine inşa edildiği için gerçekten önemli olan ilk Twitter alternatifi olara görülüyor. Washington Post Meta'nın Twitter klonuna dair sevilen ve nefret edilen şeyleri derledi

Mark Zuckerberg, sosyal ağının sahibi Elon Musk'ın yaptığı değişikliklerden rahatsız olan insanları cezbetmek için tasarlanmış bir Twitter klonu olan Threads'i tanıttı. İlk 24 saat içinde 30 milyondan fazla kişi uygulamaya kaydoldu. Milyarderlerin sosyal medya dövüşü gerçek olmak üzere.

Bir yandan, Threads'in metin tabanlı çevrimiçi konuşmalar için yeni ve önemli bir merkez olma şansı oldukça yüksek. Diğer Twitter rakipleri Bluesky ve Mastodon'un aksine Threads, Meta'nın fotoğraf ve video odaklı Instagram'ını zaten kullanan milyarlarca potansiyel kitleyle geliyor. Meta, Threads'i kullanıcılar ve nihayetinde reklamverenler için daha güvenli bir yer haline getirmek amacıyla moderasyonu ciddiye aldığını söylüyor. 

Facebook'tan uzaklaşılmasına neden olan sebepler

Ancak Threads aynı zamanda şüpheli gizlilik uygulamaları, şeffaf olmayan algoritmalar ve tekel gücü gibi bir dizi Meta toplamıyla birlikte geliyor. Bu sorunların birçoğu insanları Zuckerberg'in Facebook gibi diğer sosyal ağlarından uzaklaştırdı. Bu sorunların hepsi Threads'de hala mevcut. Örneğin, Threads'e ilk giriş yaptığınız andan itibaren, size takip etmediğiniz ya da görmek istemediğiniz hesap ve markaların önerilen gönderilerini göstermeye başlıyor. Peki Threads'de sevilecek ve sevilmeyecek neler var?

Threads'e girmek çok basit

Threads'e kaydolmak için bir Instagram hesabınızın olması gerekiyor. Ardından hesabınızı oluşturmak için iOS veya Android için Threads uygulamasını indirebilirsiniz. Threads hesabınız için Instagram'da kullandığınız kullanıcı adını kullanacaksınız. Uygulamayı ilk kullandığınızda, Instagram'da takip ettiğiniz tüm hesapları otomatik olarak takip etme ya da sadece bazılarını seçme seçeneği sunulacak. Bunun nasıl sonuçlanacağı merak konusu: Instagram'da destansı fotoğrafları için takip ettiğiniz hesaplar ile yazılarını okumak istediğiniz ya da siyaset ve TV hakkındaki sıcak yorumları için takip ettiğiniz hesaplar ne kadar birbiriyle uyumlu? Bu sistem aynı zamanda mevcut Instagram arkadaşlarınızın ve takipçilerinizin sizi Threads'de otomatik olarak takip etmeyeceği anlamına geliyor. Bu kitleyi baştan oluşturmanız gerekecek.

Unutulmaması gereken bir şey daha var: Threads, İrlanda Veri Koruma Komisyonu'nun kısa süre önce Meta'ya gizlilik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1,3 milyar dolarlık rekor bir ceza kestiği Avrupa'da kullanıma sunulmadı. Bölgenin yeni Dijital Piyasalar Yasası da Meta'nın bazı veri paylaşımı ve gizlilik uygulamalarını sorguluyor.

Twitter gibi çalışıyor

Meta, Threads'in bir Twitter klonu olmadığını söylemek için çok uğraştı. Meta ürün başkan yardımcısı Connor Hayes, "Threads metin ve diyaloğa odaklanan yeni bir uygulama. Bu konuda Instagram'ın fotoğraf ve video için yaptıklarını model alıyoruz" dedi. Ancak Threads birçok yönden Twitter gibi çalışıyor. Öncelikle metin sohbetleri etrafında şekilleniyor ve thread adı verilen gönderilerinizin her biri 500 karakterle sınırlı. Kullanıcı adlarının önünde @ sembolünü kullanarak diğer kişilerden bahsedebilir ve başkalarının gönderilerine yanıt verebilirsiniz. Ayrıca bir düğmeye tıklayarak bir başkasının konularını alıntılayabilir veya retweet (repost) edebilirsiniz. Konulara fotoğraf ve video ekleyebilirsiniz ancak bunlar Instagram gönderileri ve Reels olarak görünmez. 

Twitter'dan farkları ne?

Threads'de doğrudan mesajlaşma özelliği yok. Gönderdiklerinizi görebilecek kitle üzerinde biraz daha fazla kontrole sahipsiniz. Twitter'dan farklı olarak Threads'in hashtag ya da trend topic işlevi de bulunmuyor ve gönderdikten sonra konuları düzenlemenin bir yolu yok.

Twitter arkadaşlarınızı ekleyemezsiniz

Birçok Twitter kullanıcısı platformda takip ettikleri hesapların listesini oluşturmak için yıllarını harcadı. Ancak şu ana kadar bu listeyi Threads'e taşımanın kolay bir yolu yok. Bunun asıl nedeni platformların birlikte çalışma eksikliği. Yıllardır büyük teknoloji şirketleri, ürünlerinin birbirleriyle kolayca çalışmasını sağlamak için yapılan çağrılara büyük ölçüde direndi.  Birilerinin bunu mümkün kılacak bir hile bulması mümkün. 

Akışınız bir algoritma seçiyor

Threads uygulamasını açtığınızda, takip etmeyi seçtiğiniz hesapların ve algoritmik olarak oluşturulan önerilerin bir karışımından oluşan bir konu akışına atılırsınız. Threads'te halihazırda yer alan bazı kişiler arasında şarkıcı ve oyuncu Jennifer Lopez, ünlü şef Gordon Ramsay ve aktivist Malala Yousafzai'nin yanı sıra Netflix gibi eğlence markaları da bulunuyor. Ancak Threads'in yalnızca takip etmeyi seçtiğiniz hesapların gönderilerini göstermesini sağlamanın ve seçmediğiniz kişilerin Threads'lerini ana ekrandan temizlemenin bir yolu yok. Instagram'ın başkanı Adam Mosseri bir başlıkta, yalnızca takipçileri gösteren bir listenin şirketin yapılacakları arasında olduğunu söyledi. Ayrıca akışınızı kronolojik olarak sıralamanın bir yolu da yok  bunun yerine, Threads algoritmasının en ilginç bulabileceğinizi düşündüğü şeylere göre düzenleniyor.

Gizliliğiniz için Facebook kadar kötü

Twitter gibi Threads hesapları da herkese açık ya da özel olabilir. Herkese açık bir gönderide, herkese, yalnızca takip ettiğiniz hesaplara veya yalnızca gönderide bahsettiğiniz hesaplara yanıt verebilecek grupları da ayarlayabilirsiniz. Bununla birlikte, Threads kişisel verilerinize en az Facebook ve Instagram kadar aç. Gizlilik teknolojisi şirketi Disconnect'ten Patrick Jackson, Threads uygulamasının telefonunuzun ayrıntıları (model numarası, ekran çözünürlüğü ve saat dilimi) ve uygulamayı ne zaman yüklediğinize dair zaman damgası gibi tanımlayıcılar da dahil olmak üzere beklemediğiniz verileri topladığını tespit ettiğini söylüyor.

Ayrıca bir Threads hesabına kaydolduğunuzda, Meta'nın reklamları hedeflemek ve deneyiminizi kişiselleştirmek için Facebook ve Instagram'ın yıllar boyunca hakkınızda öğrendiği her şeye erişebileceğini varsaymalısınız.

Şimdilik reklam yok

Şu an Threads'te reklam yok. Ancak bu şekilde kalmasını beklemeyin. Gelirinin büyük çoğunluğunu kullanıcıların internette yaptıklarını takip ederek ve bunları reklamlarla hedeflemek için kullanarak elde eden Meta, gelecekte reklamlara kapı açabileceğini söylüyor.

İçerik oluşturucuların hayatını kolaylaştırmak istiyor

Meta, Threads'in yeni bir metin tabanlı sosyal medya uygulamasını denemek isteyen ancak sıfırdan yeni bir takipçi kitlesi oluşturmak için gereken tüm çabayı sarf etmek istemeyen içerik oluşturucular için riski azaltacağını söylüyor. Bunun yerine, Instagram'daki hayran kitlelerini başlangıç için Threads'e katılmaya teşvik edebilirler. Ancak kullanıcıların Threads'te favori içerik oluşturucularını takip etmek için yine de kaydolmaları gerekecek ve her içerik oluşturucunun takipçilerinin yeni uygulamayla ilgileneceğinin garantisi yok.

Meta'dan Hayes, "Benim tahminim, Threads'de çok başarılı olmasını beklemeyeceğiniz bir grup insan olacak. Onlara şu anda görsel içerik yaratıcısı olarak bakabilirsiniz, ancak söyleyecek pek çok harika şeyleri var, sadece bunları söyleyecekleri bir yer bulamadılar. Umuyoruz ki Threads bu yer olabilir" dedi.

Silmeden önce dikkatli olun

Threads hesabınızı yalnızca tüm Instagram hesabınızı silerek silebilir ve devre dışı bırakabilirsiniz. Gizlilik politikasında Meta, "Threads profilinizi istediğiniz zaman devre dışı bırakabilirsiniz, ancak Threads profiliniz yalnızca Instagram hesabınızı silerek silinebilirsiniz" ifadelerine yer veriyor.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım