WhatsApp resmen yapay zekaya geçiyor: Peki kullanıcılar için ne değişecek?
Meta Brezilya'da düzenlenen bir konferansta, popüler sohbet yazılımı WhatsApp aracılığıyla gelir elde etmeye çalışan işletmeler için ilk yapay zeka odaklı reklam hedefleme programını başlattığını duyurdu
Meta'non CEO'su Mark Zuckerberg yeni araçları etkinlik sırasında sergilenen bir video ile duyurdu. Bu duyuru, gizlilik noktasını yoğun bir şekilde öne çıkaran ve Meta'nın Facebook ve Instagram gibi diğer uygulamalarını destekleyen hedefli reklam araçlarından uzun süredir kaçınan şifreli bir mesajlaşma hizmeti olan WhatsApp için bir değişime işaret ediyor.
Sosyal medya devi, şirketlerin müşteri hizmetleri sohbetleri yapmak ve telefon numaralarını şirketlerle paylaşan kişilere pazarlama materyalleri göndermek için kullanabilecekleri "ticari mesajlaşma" araçları da dahil olmak üzere birkaç yıldır uygulamada ticaret ve ödeme özellikleri sunuyor.
En doğru müşterilere hızlı erişim
Yeni yapay zeka araçları, Facebook ve Instagram'daki davranışları kullanarak, müşterilerin hesaplar arasında aynı telefon numarasını kullanması koşuluyla, mesajları en çok kabul etme olasılığı olan müşterilere hedefleyecek.
WhatsApp'ın stratejik pazarlardan sorumlu başkanı Guilherme Horn Reuters'e verdiği demeçte, bu yapay zeka araçlarının işletmelere, etkileşime geçme olasılığı en yüksek kullanıcılara reklam dağıtımını optimize etme imkanı vereceğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu işletmeler için çok önemli çünkü bu mesajlar için para ödüyorlar"
WhatsApp gelir modeli arayışında
Meta, günlük kullanıcı sayısı bakımından en büyük uygulaması olan WhatsApp'tan para kazanmak için çabalarını artırıyor. Hizmetin popülerliğine ve 2014'teki 22 milyar dolarlık satın alma fiyat etiketine rağmen, bugüne kadar Meta'nın toplam gelirine 'sınırlı' katkıda bulundu.
Konferansta Meta ayrıca, Zuckerberg'in işletmeleri iletişimlerini otomatik araçlara devretmeye ikna etme hedefinin erken bir testi olarak, işle ilgili soruları doğrudan sohbet yoluyla yanıtlayacak yeni bir yapay zekalı sohbet robotunu da tanıttı.
Sohbet robotu, mevcut yapay zeka destekli müşteri hizmetleri platformlarına benzer şekilde, kullanıcılara katalog bulma veya çalışma saatleri konusunda danışmanlık gibi yaygın taleplerde yardımcı olacak. Ayrıca WhatsApp, bir zamanlar potansiyel bir rakip olarak görülen Brezilya'nın anlık dijital ödeme yöntemi PIX'i ülkedeki WhatsApp ödeme aracına eklediğini duyurdu.
Merkez bankası tarafından tasarlanan PIX, geçen yıl Brezilya'da yapılan işlemlerin yaklaşık yüzde 39'unu kapsadı ve bireyler arasında para transferleri ve şirketlerden satın alımlar gibi WhatsApp ödeme aracına benzer hizmetler sunuyor.
WhatsApp benzer şekilde geçen yıl Hindistan'da rakip sağlayıcıların ödeme hizmetlerini sunmaya başlamıştı.